Linkuri accesibilitate

„La toate posturile TV, politicienii nu știu care mai mult «iubesc» poporul”


Anatolie Prohnițchi, vicepreședintele Partidului Verde Ecologist
Anatolie Prohnițchi, vicepreședintele Partidului Verde Ecologist

Jurnal săptămânal cu Anatolie Prohnițchi.

S-a născut pe 7 martie 1957, în satul Sadaclia, Basarabeasca. În anul 1970 a absolvit Școală Superioară militară din Sankt Petersburg. A făcut serviciul militar în calitate de ofițer. A studiat la Academia Militară din Moscova. În perioada 1992-2000 a activat în trupele de carabinieri, în calitate de comandant adjunct, comandant de brigadă. Iar între 2000 și 2002 a fost șef adjunct la Direcția Pază de Stat. A fost decorat cu medalia „Meritul militar”. Este colonel în rezervă. Din anul 2007 este membru al Partidului Verde Ecologist. Actualmente este prim-vicepreședinte al PVE.

Luni

După vizita nepoților în zilele de odihnă, sunt plin de energie. La stația de transport, multă lume agitată mereu grăbindu-se discută mai mult despre politică, deși pandemia, deși numărul cazurilor de Covid-19 a crescut cu 15% în R. Moldova.

Pe la amiază la Radio Europa Liberă am dezbătut problemele legate de fluviul Nistru. Am vorbit despre intențiile Ukrhidroenergo de a construi cele șase hidrocentrale în partea de sus a râului Nistru, dar mai este și altă problemă, că R. Moldova, la Naslavcea, avem un baraj construit încă pe timpul puterii sovietice, care era preconizat să regleze nivelul apei în lacul de liniștire, mai sus. De ce lac de liniștire? Pentru că partea ucraineană are o hidrocentrală unică, să zicem așa, care nu lucrează clasic, că este lacul de acumulare și se revarsă apă și se produce energie electrică, nu. Ei pompează apa din râul Nistru, pe un podiș, într-un lac de acumulare. Apa aceasta o pompează pe timp de noapte, când este consumul minim de energie electrică, și în perioada zilei se revarsă acest volum mare de apă prin turbine și produce energie electrică.

Seara în transportul public unii pasageri discutau aprins tot despre politică: dacă vor fi sau nu alegeri anticipate...

Revenind la birou am discutat cu mai mulți primari din localitățile bazinului râului Nistru.

Seara în transportul public unii pasageri discutau aprins tot despre politică: dacă vor fi sau nu alegeri anticipate. Oare alte griji nu mai are lumea noastră? Aflu că starea de urgență în sănătate publică din R. Moldova a fost prelungită până pe 15 aprilie.

Marți

Am pregătit demersul către Primăria municipiului Chișinău referitor la realizarea împreuna cu Gradina Botanica și Universitatea Tehnică a Moldovei a proiectului de amenajare a bulevardului Grigore Vieru, inclusiv cu grădini suspendate.

Am mers la primărie și sunt plăcut surprins de la intrare că se respectă cerințele impuse de pandemie. Am avut o discuție de scurtă durată cu domnul primar Ion Ceban, care s-a arătat interesat de propunerile noastre.

Ulterior am participat la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Am abordat iarăși situația fluviului Nistru.

Seara am avut o întrevedere cu colegii, veterani ai trupelor de carabinieri. Discutam despre problemele pe care le înfrunta combatanții și cum ar putea fi soluționate.

Revenit acasă am privit emisiunea cu participarea liderului PD, Pavel Filip. El zice că ar trebui de micșorat pragul electoral până la 2 %. Exact asta au propus și partidele extraparlamentare în timpul audierilor publice organizate de majoritatea parlamentara a PDM în 2018. Atunci el și colegii lui nu au acceptat. Nu săpa groapa altuia…

Miercuri

Un vânt rece de dimineață îți aduce aminte că este iarnă. Porumbeii din Scuarul Catedralei cad ca săgețile spre locul unde le presori cereale, ciugulind în grabă. Copii care sunt duși de mămici la grădinița din preajmă mereu întorc capul spre porumbei. În stație vin troleibuze destinate transportului elevilor, ceva nou, practic toți cetățenii reacționează pozitiv, cu toate că ar dori să urce și ei să ajungă la destinație cât mai repede.

La prima oră am avut discuții cu colegii din Partidul Verde Ucraina legate de activitățile comune pe care trebuie să le întreprindem pentru a nu admite distrugerea fluviului Nistru. Mă conving că și ei cunosc realitățile noastre politice și le comentează, și le compară cu cele din țara lor.

Am început elaborarea unui plan de acțiuni al partidului în localitățile de pe malul drept al Nistrului.

Off, discuțiile la telefon te distrag, dar sunt și ele necesare, mai ales când dorește să discute cu tine nepotul.

Spre finele zilei am avut o lungă întrevedere la biroul partidului cu un grup de cetățeni din or. Codru care au solicitat sprijinul partidului în soluționarea problemelor legate de activitatea administrației publice locale în domeniul protecției mediului.

După o zi plină de evenimente merg cu plăcere două stații pe jos. Totuși e frumos orașul nostru.

Joi

La ora 7.30 am fost la Agenția Servicii Publice pentru a depune setul de acte necesare modificări statutului partidului. Lume multă, fiecare cu problemele lui, dar activitatea ASP este organizată bine, funcționarii amabili, spațiu suficient, plăcut amenajat.

Te simți ca în unele centre din orașele țărilor dezvoltate.

Trec pe la magazin pentru a procura dulciuri la ceai. Aflu o veste bună - produsele alcoolice și cele din tutun destinate regiunii transnistrene vor fi marcate cu timbru de consum.

Seara am avut o discuție cu un grup de tineri din raionul Ialoveni preocupați de problemele de mediu. La TV la toate posturile politicienii, în mare parte cu o gândire provincială, se acuză reciproc și nu știu care mai mult „iubesc” poporul. Practic toți moderatorii de vreo două săptămâni întrebând invitații în platou: Va fi votat guvernul?

Trec la un alt post TV unde aflu despre viața animalelor sălbatice. E mult mai plăcut.

Vineri

Dimineața o conduc pe soție la serviciu. Mergem pe jos, aer de iarnă, facem planuri pentru zilele de odihnă. Am dori să mergem la un spectacol, dar...

Ajuns la birou deja aveam vizitatori din or. Dubăsari preocupați de starea fluviului Nistru, nivelul scăzut de apă. Problemele micilor fermieri. Oamenii se gândesc la ziua de mâine, întrebându-mă când se va termina cu luptele politice în parlament.

România ne-a întins o puternică mână de ajutor în combaterea efectelor pandemice...

Astăzi România ne-a întins o puternică mână de ajutor în combaterea efectelor pandemice. Medicii trag semnal de alarmă: tratamentul bolnavilor de Covid în stare gravă devine mai complicat; boala evoluează mai rapid și alte 1028 cazuri de Covid-19 și 21 de decese, înregistrate în ultimele 24 de ore.

Am expediat apelul Partidului Verde Ecologist consiliilor raionale (indiferent de apartenența lor politică) pentru a ameliora situația critică cu deșeurile din localități.

Seara am expediat președintelui Ucrainei apelul Partidului Verde Ecologist pentru salvarea fluviului Nistru.

Mă pregătesc pentru întâlnirea de sâmbătă cu nepoții.

XS
SM
MD
LG