Linkuri accesibilitate

La Ungheni, o șansă pentru săraci: „Nu avem baie în sat, nu avem nimic. Totul a fost distrus, fărâmat”


Serviciul de Îngrijire Socială din orașul Ungheni
Serviciul de Îngrijire Socială din orașul Ungheni
Săracii și Serviciul de Îngrijire Socială din orașul Ungheni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct



Sunt emoții pe care le trăiesc oamenii săraci sau cu nevoi speciale. Pentru ei vizita la frizer este ultimul popas pe traseul pe care îl urmează după ce își fac baie, își spală hainele și iau prânzul gratuit. Totul se întâmplă într-o singură clădire - Serviciul de Îngrijire Socială din orașul Ungheni, de altfel primul, deocamdată, la nivelul raioanelor din Republica Moldova.

Tudor Prodan: „Nu avem baie în sat, nu avem nimic. Totul a fost distrus, fărâmat. Nu s-au făcut canalizări. Vreau să avem o fântână, să avem o mașină de spălat. Eu mă ocup cu plantații, cu sere, cu grădini, pe lângă casă. Oamenii trăiesc în greutăți. Și drumurile sunt drastic de rele”, mărturisește Tudor Prodan, un bărbat de 40 de ani, crescut în casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei. Fire sociabilă, Tudor îi prezintă pe consătenii săi din Florițoaia Nouă, raionul Ungheni, printre care și Petru Porojniuc.

Petru Porojniuc: „Mi-am făcut baie, mi-am schimbat hainele. Eu sunt cu soția. Iată că se tunde. Aștept să mă tundă, dacă nu avem frizerie în sat. Nu avem baie în sat. Trebuie să facă la noi în sat să avem baia noastră. Copiii sunt deja mari. Am o fată și un băiat. Ambii sunt căsătoriți.”


În urmă cu un an, când Serviciul de Îngrijire Socială din Ungheni își deschidea ușile pentru prima dată, multora dintre oamenii pentru care a fost dezvoltat acest tip de servicii le era teamă și rușine să vină acolo, spune Galina Sava, care lucrează de un deceniu în domeniul de asistență socială.

Galina Sava: „Toată lumea mă întreba: ce îmi vor face acolo? Nu va râde satul de mine? Nu-i cumva ca Iutuba, cum era pe vremurile sovietice, când oamenii erau duși la despăduchere. Și nu prea voia lumea să vină. Sunt unii care nu au mai fost în orașul Ungheni de zece de ani, de pildă, și ei nu mai știu ce se întâmplă. Merg în microbuz și privesc prin geam și îi aud cum spun: uite, casa asta s-a schimbat, acolo a apărut clădirea asta.


Ideea creării unui asemenea serviciu pentru oamenii săraci și cu nevoi speciale aparține organizației non-guvernamentale Alternative Sociale, iar cu banii din partea Uniunii Europene, proiectul a prins viață. 56.000 de euro a costat reparația integrală a unei clădiri cu două niveluri, care era în paragină, și dotarea ei cu toate cele necesare, între care amenajarea mini-frizeriei, a două cabine de duș sau a spațiului destinat spălării hainelor.

Natalia Ciobanu: „De spălat este tare mult. Câte șase mașini. Dacă nu au haine de schimb, le dăm noi, îi ajutăm. Ceea ce e murdar, punem la spălat, apoi le împăturim și le dăm în pungi să le usuce acasă. Când vin, ei spun că suntem prieteni. Ei se fac prieteni cu noi”, povestește Natalia Ciobanu, una dintre cele cinci angajate ale Serviciului de Îngrijire Socială din Ungheni. Mai nou, instituția are și un microbuz modern, cumpărat tot din bani europeni. Este asigurat, zilnic, transportul tur-retur a cel puțin șase oameni, care timp de trei ore, o dată pe lună, trăiesc altfel, spune Angela Șaramet, asistentă socială.

Angela Șaramet: „Noi deservim persoane cu dizabilități psiho-sociale, cu dizabilități intelectuale, persoane în vârstă, persoane fără adăpost și din familii vulnerabile. Îi identifică asistenții comunitari din sat și pot fi identificați de primar, vecin, dacă vede o persoană care are nevoie de asemenea servicii.”


Lunar, Serviciului de Îngrijire Socială din Ungheni deservește cel puțin 45 de oameni din întreg raionul, menționează Andrei Chiorescu, director de proiect la Asociația „Alternative Sociale”.

Andrei Chiorescu: „Ideea a apărut în conlucrare cu Direcția Generală Asistență Socială care ne-a atras atenția că există problema legată de igiena personală a unor categorii de persoane și discriminarea lor atunci când se află din diferite instituții sau în transportul public. Din februarie 2020, costurile pentru întreținerea și prestarea serviciilor sunt asigurate din fondurile Consiliului Raional Ungheni.”

Datele ultimului recensământ arată că mai mult de jumătate din locuitorii Republicii Moldova (51,7%) nu au baie sau duș în casă și doar fiecare a treia gospodărie casnică dispune de toaletă cu apă curentă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG