Linkuri accesibilitate

Laboratorul Social | „Ce dă MOLDOX Cahulului?” Cum poate un eveniment cultural influența dezvoltarea unei localități?


Jurnalista Victoria Coroban și invitații podcastului „Laboratorul Social” Max Cârlan și Elvira Dragnoi.
Jurnalista Victoria Coroban și invitații podcastului „Laboratorul Social” Max Cârlan și Elvira Dragnoi.

Acum 5 ani Elvira Dragnoi venea pentru prima dată la festivalul de film documentar MOLDOX din Cahul împreună cu colegii de clasă. Pe atunci nici nu știa ce este un film documentar. Astăzi este directoarea executivă a festivalului. Datorită MOLDOX-ului a descoperit pasiunea pentru filmul documentar.

„Ce dă MOLDOX Cahulului?” Cum poate un eveniment cultural influența dezvoltarea unei localități?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:42 0:00

Parcursul Elvirei putea fi cu totul altul dacă acum opt ani Max Cârlan nu lansa festivalul la Cahul. Pe atunci el era stabilit în Germania și, inconștient, căuta un motiv suficient de bun pentru el ca să vină mai des acasă.

Elvira spune că festivalul MOLDOX este un mediu în care tinerii învață valori democratice precum toleranța și acceptarea diversității, „MOLDOX-ul asta te învață, să te accepți pe tine, să accepți lumea din jur”. Iar dezvoltarea la nivel personal are impact și la nivel de comunitate „Oamenii care se dezvoltă la nivel personal, ei se adună și creează inițiativă comune”, e de părere Elvira.

În lume există mai multe exemple de evenimente culturale care contribuie la dezvoltarea localităților. Carnavalul de la Rio, Oktoberfest la Munchen, Carnavalul din Venezia sau Festivalul de film de la Cannes. În regiunea noastră cele mai cunoscute exemple sunt la Cluj, unde anual se organizează TIFF-ul adică Festivalul Internațional de Film Transilvania și festivalul de muzică Electric Castle.

Prin exemplul Festivalului MOLDOX de la Cahul dar și a TIFF-ului și a festivalului Electric Castle de la Cluj, în episodul #14 din podcastul „Laboratorul social” analizăm în ce fel evenimentele culturale pot influența dezvoltarea localităților.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG