Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Istoria care doare: cum creăm spații comune în jurul subiectelor care ne divizează


Jurnalista Europei Libere Victoria Coroban și cercetătoarea în domeniul traumei sociale Zinaida Bolea.
Jurnalista Europei Libere Victoria Coroban și cercetătoarea în domeniul traumei sociale Zinaida Bolea.

Felul în care a fost manipulată de-a lungul timpului memoria noastră istorică de diverse interese explică multe dintre problemele pe care le avem azi în Republica Moldova. Cercetătoarea în domeniul traumei sociale, Zinaida Bolea explică la Europa Liberă, într-un episod al podcsatului „Laboratorul social”, cum putem să ne asumăm istoria în toată complexitatea ei fără să perpetuăm traumele sociale.

Cum abordăm subiecte sensibile din trecut, dar care ne afectează și acum
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:16 0:00

„Condiția umană e de așa natură că ea presupune și lucruri plăcute și neplăcute. Și la nivel de trăsături ale omului și la nivel de experiențe. Și maturitatea psihologică, și a unei comunități, și a unui individ este să-ți asumi condiția umană așa cum este și cu bune și cu rele. Dacă nu atingem această maturitate, rămânem scindați. Deci, vedem doar părți din realitate, vedem doar părți din noi. Și această scindare are efect direct asupra gândirii, asupra felului în care noi gândim lucrurile”, explică Zinaida Bolea, conferențiară universitară, directoarea Școlii doctorale Științe Sociale și ale Educației a Universității de Stat din Moldova.

Ceea ce ținem minte despre noi determină ceea ce suntem. Iar dacă alegem să ținem minte doar anumite părți, atunci și identitatea noastră va fi fragmentară, vom avea tot timpul senzația că suntem incompleți, că ceva lipsește, că, de fapt, ceva nu e spus, nu e recunoscut până la capăt. Ceea ce se reflectă și în felul în care arată astăzi societatea noastră, scindată pe diverse subiecte.

Ideea acestui episod a venit după discuția cu jurnalista Daria Slobodcicova din episodul precedent despre cum e să fii azi rus în Moldova și relațiile români – ruși în acest spațiu, când a apărut dilema dacă trebuie sau nu să răscolim trecutul ca să putem construi un viitor împreună.

În acest episod, Zinaida Bolea explică cum putem integra în memoria istorică și perspectiva celuilalt, dar și cum putem ajunge la iertare și reconciliere pe subiecte care par a fi mai ușor de îngropat de cât de discutat.

„Laboratorul social”poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG