Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | „Sunt conștientă de „borșul” meu identitar.” Ce îi face pe tinerii din Moldova să oscileze între aici și dincolo?


Mădălina Ciocanu și Arcadie Botnaru, invitații noului episod al podcastului „Laboratorul social”
Mădălina Ciocanu și Arcadie Botnaru, invitații noului episod al podcastului „Laboratorul social”

În adolescența lor, întrebarea era când pleci, nu dacă pleci din R. Moldova. Mădălina Ciocanu și Arcadie Botnaru au locuit și au făcut studii în SUA și în Marea Britanie. Acum, ambii sunt în Chișinău și oscilează între oportunitățile de acolo și cele de acasă. Ce s-a schimbat între timp?

Ambii sunt din generația născută la începutul anilor ’90. Au crescut cu gândul că viitorul lor e în afară, că R. Moldova nu are ce să le ofere.

Mădălina a emigrat cu familia ei în Statele Unite ale Americii în 2009. Iar Arcadie a plecat la studii în 2014. A studiat psihologia la un colegiu din Wyoming, în vestul SUA. Mădălina a studiat la New York administrarea afacerilor, antropologie și relațiile internaționale. Ambii au făcut masterate în educație, Mădălina la New York în politici educaționale, iar Arcadie în Marea Britanie în educație experiențială. Un an a fost și Mădălina în Marea Britanie, unde a studiat antropologia culturală.

În acest episod din podcastul „Laboratorul social”, Arcadie și Mădălina povestesc despre viața lor de emigrant și de student străin, despre proiectele la care lucrează acum aici, în R. Moldova, ce i-ar ține aici, dar și ce îi atrage în afară.

Ambii aveau, înainte de a pleca, o imagine idealizată despre viața în Statele Unite ale Americii. Acum văd și acasă și în afara țării atât avantaje, cât și dezavantaje. Studiile în afară le-au modelat perspectivele asupra lumii, iar asta îi face să conteste o parte din valorile cu care au plecat de acasă, dar și să aprecieze mai mult o altă parte din ele. Deciziile lor de azi sunt influențate de aceste metamorfoze, care uneori devin și conflicte interioare.

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG