Linkuri accesibilitate

Lamentări de Ziua Limbii Române


Anii trec, iar bocetele generate de problemele limbii române în RM nu mai contenesc. O colegă de breaslă scrie cu deznădejde, pe Facebook, că limba română e sub papucul limbii ruse. În ziua de 31 august o sumedenie de voci îngrijorate-plîngăcioase descriu situaţia deplorabilă, aproape apocaliptică, în care se află limba română.

Lamentări de Ziua Limbii Române
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link directEi bine, mărturisesc că toată tînguiala asta începe să mă plictisească. În primul rînd, nu ne ajută deloc. În al doilea rînd, mi se pare pe alocuri exagerată. Trăiesc şi eu în RM şi nu văd de ce ar trebui să mi se ridice părul măciucă. E adevărat că există probleme. Dar ele pot fi rezolvate peste un an sau peste 10. Depinde de noi, plîngăcioşii.

Da, se mai întîmplă să intru într-o organizaţie în care se vorbeşte mai mult în rusă, dar, dacă insist să vorbesc în română, reuşesc să obţin în final ce am dorit. Nu cred deci că în Republica Moldova situaţia limbii române trebuie să ne provoace lamentaţii. Şi-apoi unde ne este cosmopolitismul? În definitiv, trăim într-o lume în care nu te mai poţi descurca cu o singură limbă şi e normal să cunoşti mai multe. Repet, limba română din RM poate şi trebuie să-şi extindă sfera de influenţă, dar fără bocete şi fără puseuri naţionaliste-periculoase.

De fapt, cu adevărat îngrijorătoare e situaţia din regiunea transnistreană. Acolo limba română are mari probleme, fără doar şi poate. Şi în primul rînd statul moldovenesc, conducerea PSRM-ACUM ar trebui să găsească soluţii pentru ca limba română să nu dispară acolo.

XS
SM
MD
LG