Linkuri accesibilitate

„Laudromatul rusesc” a spălat 70 de miliarde de dolari prin R.Moldova (Agora.md/TIMoldova&Watchdog.md)


Spicuiri matinale din presa locală, marți, 18 iunie 2019

Agora.md relatează despre studiul elaborat de Transparency International Moldova și Comunitatea Watchdog.md referitor la „Laudromatul rusesc”. Noutatea pe care o aduc în spaţiul public experţii celor două organizaţii e că suma spălată prin băncile moldovene în 2010-2014 şi facilitată de elitele politice ar fi mult mai mare decât s-a crezut şi se ridică la 70 de miliarde de dolari, nu 20 de miliarde. Studiul aduce dovezi că „toate instituțiile responsabile de stat au fost la curent cu schema de spălare a banilor, dar nu au luat măsuri pentru a o preveni. Nici una dintre persoanele responsabile nu s-a adresat presei și nu a alertat opinia publică pentru a opri frauda”. Se descrie amănunţit cum s-au făcut modificările legislative care au facilitat spălarea banilor, precum şi cine anume le-a iniţiat. Totodată, studiul denotă că schema Laundromatului a implicat cel puțin o bancă din Moldova (Moldindconbank, controlată de Veaceslav Platon) și cel puțin 19 bănci rusești. Una dintre ele a fost Russkii Zemelnyi Bank care ar fi spălat 9,7 miliarde de dolari.

Într-un editorial din cotidianul.md, Alex Cozer declară: „Plahotniuc nu a plecat. Plahotniuc e printre noi”. „O fi evadat Plahotniuc ca ultimul laș vineri noapte, fără a figura în nicio bază de date a poliției de frontieră, dar sistemul său este astăzi mai viu și mai periculos ca niciodată, în încercarea-i de a supraviețui”, explică autorul. Cozer afirmă că în ultimele 48 de ore ar fi existat deja două exemple extrem de îngrijorătoare. Primul când Curtea Constituțională şi-a anulat propriile decizii, iar al doilea, când lui Usatîi i-au fost anulate toate mandatele de arest de către aceiași procurori care-l dăduseră anterior în căutare internațională. „Am văzut sistemul în toată-i splendoare putredă”, scrie Cozer. „Plahotniuc e aici”, conchide el, „chiar dacă fizic stă în Geneva sau Miami, spiritul său e viu. Sistemul său e la fel de puternic și hotărât să nu cedeze”. Îndemnul autorului către noile autorităţi e să nu facă greşeala de a păstra sistemul construit până acum, în loc să-l distrugă.

Două comentarii de pe deschide.md critică noile autorităţi. Petru Bogatu pune mai întîi la îndoială că Maiei Sandu sau Zinaidei Greceanîi le-ar aparţine vreun merit în învingerea lui Plahotniuc. Apoi, Bogatu prevesteşte: “Libertatea anunțată de Maia Sandu este o himeră. Văzându-se cu sacii în căruță, PSRM se va descotorosi de proeuropenii naivi și va căuta să-și perpetueze puterea antiromânească și antioccidentală. Putin a făcut monstruoasa coaliție nu pentru Maia Sandu, ci pentru cei care au îndemnat să interzică unionismul,” explică el. “Democrația a învins la Chișinău. Dar europenismul și statul de drept?”, este titlul textului semnat de Iulian Chifu. “Europenismul și statul de drept sunt două mize majore, care vor consacra actuala putere”, crede el. “Oricum Republica Moldova intră într-o zodie de turbulențe majore, care amenință să-i schimbe fundamental cursul și direcția de dezvoltare, substanța înțelegerilor și relevanța în regiune. Din păcate într-un joc de mișcări impuse, în care cetățenii nu au nici șansa să înțeleagă ce li se întâmplă, nici capacitatea să reacționeze și să decidă încotro o ia statul lor”, încheie autorul.

Ipn.md atenționează, prin intermediul unui articol de analiză semnat de politologul Dionis Cenușă, că înfrângerea regimului oligarhic nu soluționează toate problemele de la sine. Este nevoie de stabilitate politică cât mai lungă pentru a relansa procesul de reforme și a reveni la un dialog sănătos cu UE și alți parteneri externi, scrie el. „Demonstrarea unei voințe politice pentru a adopta reformele amânate sau trunchiate va apropia momentul deblocării asistenței europene. În momentul dezoligarhizării, guvernarea PSRM-ACUM va trebui să contribuie la consolidarea instituțiilor prin refacerea profesionalismului și independenței politice. Guvernul va avea nevoie de un organ legislativ dinamic, care adoptă deciziile aflate pe agenda integrării europene, unde ACUM va putea să mizeze nu doar pe Socialiști, dar și pe Democrați, care devin o opoziție importantă în parlament (30 deputați)”, subliniază politologul. Pe de altă parte, autorul crede că sinceritatea autorităților ruse va fi testată atunci când autoritățile moldovenești vor cere extrădarea lui Ilan Șor, condamnat de comiterea fraudei bancare, care s-a refugiat la Moscova, după căderea regimului oligarhic.

Mediafax.ro îl citează pe preşedintele Partidului Mișcarea Populară din România, Eugen Tomac, care afirmă că „dispariţia de la butoane a lui Plahotniuc” ar putea duce la un context pentru consolidarea unui pol politic care să promoveze unirea României cu Republica Moldova. „Da, Plahotniuc a fost un Beria [n.r. - Lavrentii Beria, șeful NKVD, însărcinat cu serviciile de securitate și represiune în regimul sovietic, unul din principalii responsabili ai epurărilor staliniste] al zilelor noastre în R. Moldova şi de aceea s-a ajuns în acest punct umilitor în care politicieni pro-români, care nu-şi închipuiau vreodată că vor trebui să se alieze cu nişte analfabeţi pro-ruşi, au trebuit să o facă cu scopul de a scoate statul de sub teroarea unui oligarh, care ajunsese în faza diabolică în care confunda propria persoană cu statul R. Moldova. România a greşit că nu s-a situat din prima clipă de partea corectă a situaţiei şi nu a recunoscut Guvernul Maia Sandu, aşa cum sugerasem de îndată ce fusese instalat”, a scris Tomac. Tomac crede că statul român trebuie să acţioneze în interesul tururor românilor de la est de Prut, „nu selectiv, în funcţie de anumite personaje”. Liderul PMP afirmă că pentru Maia Sandu începe o perioadă grea, iar „durata de viață” a Guvernului său poate fi una scurtă.

Prime.md preia declarațiile făcute de fostul ambasador al Ucrainei la Chișinău, Serghei Pirojkov, într-un interviu pentru Radio Svoboda, unde spune că Rusia ar testa la Chișinău cu ajutorul președintelui moldovean Igor Dodon scenariul de federalizare a țării noastre, ca în viitor Kremlinul să-l implementeze în regiunea Donbas. Fostul ambasador a mai spus că, de fapt, Moscova nu ar fi interesată de Transnistria, pentru că regiunea nu este profitabilă din punct de vedere economic. Potrivit lui Serghei Pirojkov, Moscova i-a folosit pe Igor Dodon și Blocul "ACUM" ca să-l elimine de la putere pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, acționând tradițional, prin deschiderea unor dosare penale, dar pentru că democratul nu s-a lăsat intimidat și a rămas pe poziție, rușii au decis să acționeze prin intermediul politicienilor din „alianța Kozak”.

Radiochisinau.md reține opinia unor comentatori politici, care consideră că întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare. Astfel, Anatol Țăranu crede că Renato Usatâi vrea să-și regenereze partidul și să reprezinte interesele Rusiei, ca un concurent al lui Igor Dodon, dar și al altor lideri politici de stânga. „Moscova, după o anumită doză de pierderi pe care le-a suferit Dodon și partidul lui în opinia publică din R. Moldova, acum caută o altă sculă, care ar putea să compenseze acele pierderi cauzate de lovitură de imagine suferită de Dodon când a recunoscut că este finanțat de Moscova”, spune Anatol Țăranu. Un alt analist politic, Ion Tăbârță, afirmă că „Această revenire poate fi pe cont propriu, o decizie a lui Renato Usatâi, care știm că este un politician cu un comportament mai exotic, dar poate fi o revenire coordonată cu anumite forțe de la Moscova. Un scop ar fi să creeze mai multe bruiaje pentru guvernarea europeană, poate fi o mișcare care să adune potențialul electorat pro-rus, care poate e dezamăgit de comportamentul PSRM și anume de această coaliție cu blocul ACUM”.

Unimedia.info preia un articol publicat de Newsweek.ro, care notează că trei dintre membrii cabinetului de la Chișinău au masterat la Harvard. Este vorba de ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, și de cel al Economiei, Vasile Brânzan, plus premierul Maia Sandu. Publicația românească face o comparație cu titularii posturilor similare în Guvernul de la București, observând că ministrul Economiei este Nicolae Bădălău, condamnat pe vremea lui Nicolae Ceaușescu pentru furt calificat, după ce a sustras patru saci de grâu. Ministrul de Finanțe în România este Eugen Teodorovici, care are un masterat la SNSPA și toată viața sa a lucrat în aparatul de stat, mai scrie sursa citată. Iar premierul Viorica Dăncilă a predat „Mașini și utilaje” la un liceu din Videle și are un masterat la SNSPA.

Ziarul de Gardă (zdg.md) transmite că operatorul ucrainean de gaze naturale „Ukrtransgaz” susține că a transmis Guvernului R.Moldova o ofertă de import de gaze direct din UE, fără participarea Gazprom. Astfel, Ucraina propune R. Moldova să-și creeze propriile sale rezerve de gaze în unitățile subterane ucrainene de depozitare a gazelor. Oferta vine în legătură cu întârzierea finisării construcției gazoductului Ungheni-Chișinău. Potrivit companiei, interconexiunea ar permite transportul a până la 15 milioane de metri cubi de gaz pe zi, ceea ce ar acoperi pe deplin necesitățile consumatorilor din Moldova. Potrivit companiei ucrainene, interconexiunea ar permite transportul a până la 15 milioane de metri cubi de gaz pe zi, ceea ce ar acoperi pe deplin necesitățile consumatorilor din Moldova.

Ziarulnational.md găzduiește un editorial semnat de Nicolae Negru, care își pune un șir de întrebări în legătură cu fuga lui Vlad Plahotniuc: „Când a fugit, pe unde, în ce mod și de ce noua guvernare nu a anticipat această plecare și nu a blocat punctele de ieșire din Republica Moldova?”. El spune că, la câte i s-au incriminat liderului PDM, „revoluționarii” noștri trebuiau să fie cu ochii pe el, zi și noapte. „Nu au crezut că va fugi, nu au avut motive să-l rețină sau au fost complici, au așteptat în mod premeditat o noapte până să preia guvernarea, ca să-i dea posibilitate să fugă? Acum ei promit că îl vor readuce cândva, când vom avea „justiție independentă”, dar nu explică de ce l-au lăsat să plece”, constată editorialistul. În context, el este de părere că „reîntoarcerea „triumfală” a lui Renato Usatîi și modul cum s-a comportat procuratura pentru lupta cu crima organizată în cazul său nu demonstrează că justiția a pornit pe calea legalității, ci că s-a schimbat „centrul de comandă”, a trecut de la Plahotniuc la Dodon”. „Ceva e putred în Danemarca noastră „revoluționară”, fantoma lui Plahotniuc începe să apară pe străzi…”, crede Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG