Linkuri accesibilitate

Laura Codruța Kövesi și singurătățile lui Dragnea


Ziare de la București

Revista presei românești.

Cum era de așteptat, revocarea din funcția de procuror șef anticorupție a Laurei Codruța Kövesi este întâmpinată de unii ca un gest înțelept al președintelui Klaus Iohannis, de către alții ca un semn de slăbiciune față de presiunile coaliției de guvernare.

În „Evenimentul zilei”, Dan Andronic scrie că decretul de revocare pune capăt „unei crize politice fără precedent, în care decizia Curții Constituționale a României a fost timp de 30 de zile obiectul unui război politic, în care cele două tabere s-au confruntat fără menajamente”. Jurnalistul crede că președintele va fi acum și mai ferm în legătură cu legile justiției: ele vor sta în centrul programului cu care va candida la prezidențialele de anul viitor. Mutarea făcută azi i-ar aduce chiar un avantaj în jocul politic. „Însă, scrie editorialistul de la „Evenimentul zilei”, (...) va trebui să explice că nu a gândit acest fapt din perspectiva politică, ci a arătat că respectă o decizie a CCR pentru a nu stopa un abuz cu un alt abuz”.

Pe site-ul Jurnalistii.ro, Alina Boghiceanu apreciază că „Dincolo de frustrarea românilor care cred în lupta anticorupție și pe care o susțin, inclusiv în stradă, președintele a luat astăzi cea mai bună decizie pentru viitorul acestei țări. În caz contrar, următoarele luni ar fi marcat cea mai neagră perioadă din istoria post-decembristă”.

Rodica Culcer este de părerea contrară: „Klaus Iohannis se profilează în acest moment ca un personaj care nu-și asumă deciziile incomode și care se lasă intimidat de presiunile adversarilor politici. Pare lipsit de curaj – dar și de inteligență politică. Cei care au sperat, cu bună credință, că președintele are un plan pentru a contracara Blitzkrieg-ul PSD-ALDE împotriva statului de drept și a democrației vor constata că speranțele lor au fost înșelate”. Articolul ei din revista 22 poartă de altfel un titlu coroziv: „Dimineața, ca lașii”. E o parafrază la sloganul mitingurilor din februarie 2017: „noaptea, ca hoții” (s-a strigat asta pentru că guvernul PSD-ALDE de atunci adoptase în miez de noapte o ordonanță care modifica legile justiției). Rodica Culcer este deci nemulțumită că președintele nu a ieșit să anunțe personal revocarea, ci și-a trimis în fața presei în cursul acestei dimineți purtătorul de cuvânt.

Și mai vehement scrie Cătălin Avramescu pe site-ul Marginaliaetc.ro: „A făcut tot ce au dorit socialiștii. Le-a pus în funcție trei Prim-miniștri. Unul mai aberant decât altul. A semnat tot ce au vrut ei. Ce ar fi putut face? (...) Să exercite funcția de Președinte. Adică să aibă opinii, să acționeze principial și să aibă un dialog cu societatea civilă. Nu a făcut nimic din toate acestea”.

Sunt și comentatori care au ales să privească scena politică mai de sus.

În „România liberă” Silviu Mănăstire scrie că majoritatea parlamentară a coaliției formate din Partidul Social-Democrat și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a slăbit considerabil. El crede că o eventuală inițiativă de suspendare a președintelui nici n-ar fi adunat voturile necesare și că, în prezent, în spatele lui Liviu Dragnea e tot mai gol.

Călin Popescu-Tăriceanu se delimitează cu pași mici, dar evidenți de Dragnea, pentru că vrea să candideze la prezidențiale. Dragnea ar fi pierdut adepți și din propriul partid. Mulți pesediști nu prea mai înțeleg pentru ce și pentru cine luptă de un an de zile, așa că se mulțumesc să-și mănânce cât mai deoparte sinecurile.

XS
SM
MD
LG