Linkuri accesibilitate

Laureații Nobel pentru pace din 2022 preconizează judecarea lui Putin pentru crime de război


Afișul „Putin, Tribunalul de la Haga te așteaptă!" privind acțiunile împotriva agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Amsterdam, 6 martie 2022
Afișul „Putin, Tribunalul de la Haga te așteaptă!" privind acțiunile împotriva agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Amsterdam, 6 martie 2022

Ideea înființării unui tribunal internațional care să judece crimele comise în timpul războiului din Ucraina este tot mai des invocată în spațiul public internațional.

Laureații ucraineni, ruși și belaruși recompensați cu Premiul Nobel pentru Pace în acest an și-au exprimat sprijinul pentru un posibil tribunal pentru crime de război care să-l vizeze pe președintele rus Vladimir Putin.

Reprezentanții Centrului pentru Libertăți Civile cu sediul la Kiev, care a relatat despre presupusele atrocități petrecute de la invadarea țării de către trupele rusești în februarie, grupul rusesc de apărare a drepturilor omului Memorial, scos în afara legii în Rusia, și fondatorul belarus al grupului de apărare a drepturilor omului Vyasna, încarcerat, au primit Premiul Nobel ex-aequo în cadrul unei ceremonii la Oslo.

În cadrul unei apariții comune în fața presei în ajunul adunării, aceștia au sugerat, de asemenea, că sunt încrezători că Putin va fi în cele din urmă adus în fața justiției pentru rolul său în cea mai mare invazie străină în Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.

„Nu am nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Putin va apărea în fața unei instanțe publice”, a spus Oleksandra Matviiciuk, directoare a Centrului ucrainean pentru libertăți civile.

Ea a acuzat Rusia că se folosește de teroare pentru a încerca să înfrângă spiritul ucrainenilor în conflictul vechi de nouă luni, care a supus Moscova unor sancțiuni financiare, politice și diplomatice occidentale fără precedent, dar care a aruncat și o mare parte a lumii în criză din cauza penuriei de combustibil și alimente.

Matviiciuk a declarat că Putin și Aleksandr Lukașenko, la al șaselea mandat de președinte al Belarusului după alegerile din 2020 care au fost trucate și care au declanșat proteste masive, folosesc măsuri represive similare pentru a rămâne la putere.

„Ei cred că pot face tot ce vor”, a spus Matviychuk. „Trebuie să rupem acest cerc al impunității, să organizăm un tribunal internațional și să îi facem pe Lukașenko, Putin și alți făptași să dea socoteală - nu numai de dragul ucrainenilor, ci și pentru alte țări și popoare din lume."

Soția lui Ales Bialiațki, luptător belarus pentru drepturile omului aflat acum în închisoare, se află la Oslo pentru a accepta premiul în numele soțului său, în timp ce acesta așteaptă încă un proces despre care criticii spun că este motivat politic.

El a câștigat Nobelul pentru acțiunile sale de la înființarea grupului de apărare a drepturilor Viasna.

Soția lui Bialiațki, Natalia Pinciuk, și-a exprimat sentimentele soțului său cu privire la sacrificiile sale, în ciuda refuzului autorităților belaruse de a-i permite să ofere comentarii pentru eveniment.

„Nu regret", le-a spus ea, în numele soțului ei, organizatorilor Nobel, colegilor laureați și demnitarilor prezenți la eveniment, „pentru că visele mele merită".

Bialiațki, în vârstă de 60 de ani, și trei dintre colegii săi de la Viasna sunt judecați în prezent în Belarus pentru presupuse fapte de contrabandă și evaziune fiscală și ar putea petrece încă 12 ani în închisoare, dacă vor fi condamnați.

Grupul Memorial, care a documentat mult timp crimele din epoca sovietică, dar a urmărit și abuzurile din epoca Putin, a fost etichetat drept organizație „indezirabilă” de către autoritățile ruse.

Ian Racinski, președintele Memorial International, și-a exprimat, de asemenea, pe 9 decembrie, încrederea că crimele internaționale nu vor rămâne nepedepsite.

„Este important pentru întreaga societate, pentru ca toată lumea să înțeleagă că infracțiunile vor fi pedepsite. Acest lucru le permite oamenilor să lupte împotriva fricii, care astăzi este mult mai mare decât în 1987", a declarat Racinski, făcând referire la reformele puse în practică cu mare greutate de comuniștii aflați la putere în ultimele zile ale Uniunii Sovietice.

„Din nefericire, de la mijlocul anilor 1990, Rusia a luat-o în direcție opusă”, a mai spus Racinski.

Zeci de mii de ucraineni au fost uciși și milioane de oameni au fost strămutați de invazia la scară largă a trupelor rusești care au trecut în Ucraina din Rusia și Belarus de la sfârșitul lunii februarie. Numărul victimelor rusești a ajuns și el la zeci de mii de victime rusești și este în creștere, pe măsură ce ceea ce Moscova părea să creadă că va fi o victorie rapidă a făcut loc unui război de tranșee, în timp ce ucrainenii, cu sprijinul Occidentului, au organizat o apărare puternică a teritoriului lor.

Matviiciuk le-a spus jurnaliștilor la Oslo că acest război are „un caracter genocidar”. „Putin se va opri când va fi oprit”, a adăugat ea.

Soția lui Bialiațki, Natalia Pinciuk, se află la Oslo pentru a accepta premiul soțului ei. Ea a declarat că autoritățile belaruse nu i-au permis să facă comentarii cu ocazia acestui eveniment.

La rândul ei, criticându-l pe președintele rus Vladimir Putin și pe aliatul său care încă deține puterea în Belarus, Aleksandr Lukașenko, președinta Comitetului Nobel norvegian, avocata Berit Reiss-Andersen, a declarat: „Lumea are nevoie de acele persoane și grupuri de oameni admirabili care, cu mari sacrificii personale, se opun agresiunii în căutarea democrației, a drepturilor omului și a păcii”.

La ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace de la primăria din Oslo, au fost prezenți membri ai familiei regale norvegiene și demnitari speciali.

XS
SM
MD
LG