Linkuri accesibilitate

Lavrov, gata să meargă la reuniunea OSCE de la Skopje, dacă Bulgaria îi deschide spațiul aerian


Serghei Lavrov a avut foarte puține deplasări în țări din Europa și NATO de când cu invadarea Ucrainei - imagini cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu (în dreapta) la Ankara, la 8 iunie 2022. (Foto: REUTERS/Umit Bektas)
Serghei Lavrov a avut foarte puține deplasări în țări din Europa și NATO de când cu invadarea Ucrainei - imagini cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu (în dreapta) la Ankara, la 8 iunie 2022. (Foto: REUTERS/Umit Bektas)

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus luni că va merge la o reuniune OSCE programată săptămâna aceasta în capitala Macedoniei de Nord, Skopje, dacă Bulgaria acceptă să-și deschidă temporar spațiul aerian special pentru această deplasare.

„Se pare că Bulgaria a promis Macedoniei (de Nord) să-și deschidă spațiul aerian”, a declarat Lavrov luni, citat de Interfax, adăugând că va merge la Skopje, dacă așa stau lucrurile. El a dat de înțeles că de la macedoneni știe de acordul bulgar.

Solicitate de presă, luni, autoritățile din Skopje nu au confirmat că Bulgaria ar fi promis așa ceva, iar Bulgaria nu a confirmat deocamdată declarația lui Lavrov.

Lavrov nu a vizitat nicio țară europeană de la invadarea Ucrainei de către trupele ruse în februarie 2022, cu excepția R. Belarus.

El a fost de atunci în Turcia, țară membră în NATO care nu aplică sancțiuni zborurilor rusești, și în Statele Unite, ca să participe la ședințe al Națiunilor Unite la sediul ONU din New York.

Luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat Europei Libere că dacă Bulgaria și-ar deschide temporar spațiul aerian pentru Lavrov, aceasta nu ar constitui o încălcare a sancțiunilor europene împotriva Rusiei.

Reuniunea Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va avea loc la Skopje în 30 noiembrie – 1 noiembrie. Printre miniștrii de externe care și-au confirmat participarea este și secretarul de stat SUA Antony Blinken.

Luni, Lavrov a spus că este gata - dacă merge la Skopje - să se întâlnească „cu toată lumea”, inclusiv cu „reprezentanții occidentali”.

Macedonia de Nord, țară din NATO și candidată la aderare la UE, a anunțat vinerea trecută că-și va deschide spațiul aerian pentru Lavrov în vedere reuniunii OSCE și că negociază o decizie similară din partea vecinelor sale Grecia sau Bulgaria.

Ministrul de Externe din Macedonia de Nord, Bujar Osmani, a respins criticile la adresa invitării lui Lavrov la Skopje, pe fondul invaziei rusești din Ucraina, cu argumentul că politicianul rus „nu vine la Skopje, ci la OSCE”.

El a mai spus că toate celelalte sancțiuni împotriva Rusiei în ce privește transportul aerian vor rămâne în vigoare, iar „fereastra de excepție” pentru delegația rusă va fi deschisă doar în zilele 29 nov.-1 dec.

Uniunea Europeană și-a închis spațiul aerian pentru ruși la câteva zile după invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, iar câteva din țările candidate la aderare au făcut la fel.

Rusia se numără printre cele 57 de membre ale OSCE, iar Macedonia de Nord deține președinția rotativă a organizației.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG