Linkuri accesibilitate

Lecția lui 11 septembrie 2001: unitatea este forța supremă


Oficialități americane au marcat comemorarea a 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. Lor li s-au alăturat la New York – foștii președinți Clinton și Obama și foștii primari ai marii metropole, Rudy Giuliani și Michael Bloomberg.

Lecția lui 11 septembrie 2001: unitatea este forța supremă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Mulțimea adunată a ținut momente de reculegere, marcând momentele în care avioanele deturnate de teroriști au lovit clădirile care s-au prăbușit.

În mesajul său, președintele Biden a făcut apel la unitate, o dorință împărtășită în mesajele lor și de vice-președinta Harris și fostul președinte – de la vremea atacurilor – George W. Bush. „Unitatea este ceea ce ne face ceea ce suntem” – a spus președintele Biden, continuând „Pentru mine asta este lecția cea mai importantă a lui 11 Septembrie 2001” faptul că ”unitatea este forța noastră supremă”. Biden a continuat „Unitate nu înseamnă că trebuie să credem în aceleași lucruri. Trebuie să avem respect și încredere unii față de ceilalți”.

Atacurile din 11 septembrie: Ziua terorii care a schimbat lumea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:43 0:00

În timp ce Biden a avut pe agenda popasuri în locuri legate de atacurile teroriste de la New York, vice președinta și soțul ei s-au aflat la Shanksville, acolo unde s-a prăbușit avionul în care pasagerii au reușit să dejoace planurile teroriștilor. Tot acolo s-a deplasat și fostul președinte Bush. Acesta s-a referit și la pericolul terorismului intern, accentuând că evenimente recente dau la iveală că pericolele nu vin doar din exterior.

Bush a adăugat că există foarte puține elemente comune, de identitate, între teoriștii externi și extremiști din interiorul Americii. Ceea ce-i unește – a arătat însă fostul președinte – este „disprețul față de pluralism, nesocotirea valorii vieților omenești și dorința de a distruge simboluri naționale. În acest sens – a continuat fostul președinte – „ei sunt produsul aceluiași spirit” și trebuesc stopați. El a arătat că în zilele care au urmat atentatelor teroriste s-a simțit mândru să conducă oameni fantastici, hotărăți și uniți. ”Când vine vorba despre unitate, acele zile par un trecut îndepăratat față de perioada actuală” - a spus Bush.

Fostul președinte Trump care a optat să nu participe la evenimentele oficiale a vizitat o secție de poliție din New York, iar spusele sale au fost în contrast marcat cu apelul la unitate al lui Biden, el ținând să critice maniera în care administrația a efectuat retragerea din Afganistan și sugerând că doar el și nu actuala conducere ar respecta poliția.

XS
SM
MD
LG