În ciuda opoziției acerbe din partea dreptei, Parlamentul European a aprobat miercuri, 8 iunie, propunerea Bruxelles-ului de a reduce emisiile de la mașinile noi la zero începând din 2035, permițând astfel de facto doar fabricarea și vânzarea de vehicule electrice.
Prin adoptarea acestei măsuri cu 339 de voturi pentru (249 de voturi împotrivă, 24 de abțineri), parlamentarii europeni au semnat condamnarea la moarte a motoarelor cu combustie.
În afară de o nișă rezervată mașinilor de lux, nu vor mai fi autorizate motoare pe benzină sau diesel, nici măcar motoare hibride, pe gaz (GPL, CNG), agrocombustibil (etanol, agro-diesel) sau cu combustibil sintetic. În treisprezece ani, în Europa, doar vehiculele care emit zero CO2 în timpul utilizării vor putea fi înmatriculate pentru prima dată, fiind vorba de fapt de mașini electrice sau pe hidrogen.
Textul adoptat preia obiectivele intermediare propuse de Bruxelles: reducerea emisiilor automobilelor cu 15% până în 2025 și cu 55% în 2030. Rezultatul votului nu era însă sigur: obiectivul „zero emisii” a automobilului a dat naștere unei lupte aspre, generând un amendament din partea PPE (dreapta pro-europeană și principala formațiune politică din Parlament) care propunea să se vizeze mai degrabă o reducere cu 90% a emisiilor auto în 2035, ceea ce ar fi făcut posibilă continuarea vânzării de mașini hibride.
Dar amendamentele creștin-democraților europeni, care ar fi diminuat forța interdicției, au fost în cele din urmă respinse. La rândul lor, nici Verzii, care au vrut să avanseze interzicerea motoarelor termice până în 2030, nu au reușit să convingă.
Una din legile cele mai stricte din lume
Acest vot strâns atât de strâns reflectă poziția deputaților europeni înainte de negocierile lor cu statele membre pentru a finaliza un compromis. „Este de așteptat ca Consiliul UE să nu pună la îndoială sfârșitul motoarelor cu ardere. În acest sens, această măsură va intra cel mai probabil în vigoare”. Măsura validată miercuri de europarlamentarii la Strasbourg ar putea deveni apoi „una dintre cele mai stricte legi din lume care vizează eliminarea treptată a vehiculelor cu benzină”.
„Rămâne, desigur, problema atractivității mașinii electrice”, temperează La Libre Belgique. „Prețul de achiziție rămâne un obstacol major pentru multe gospodării în aceste vremuri dificile pentru portofel, mai ales că prețul materiilor prime pentru baterii a crescut vertiginos de la criza din Ucraina. Dar în viitor? Este oare înțelept să pariezi totul, de fapt, pe vehiculul electric, chiar dacă alte soluții, precum hidrogenul care rămâne marginal pentru vehiculele private și utilitare, ar putea vedea lumina zilei până atunci? ”.