Linkuri accesibilitate

Legislație anti-LGBT în Ungaria


Proteste împotriva premierului Ungariei Viktor Orban și a legii anti-LGBT, 14 iunie, 2021
Proteste împotriva premierului Ungariei Viktor Orban și a legii anti-LGBT, 14 iunie, 2021

Parlamentarii unguri au sfidat marți protestele activiștilor pentru drepturile omului, votând legislație de inspirație rusească împotriva promovării homosexualității în rândurile minorilor.

Legislație anti-LGBT în Ungaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

Protestatari și oficiali din domeniul drepturilor omului s-au adunat cu miile în centrul Budapestei luni seară, în ajunul votului din parlament prin care regimul naționalist-populist al lui Viktor Orban impune pedepse pentru promovarea în rândul minorilor a homosexualității sau a schimbării de gen.

Fidesz, partidul conservator al lui Orban, a prezentat legislația săptămâna trecută, prezentând-o ca un efort de a combate pedofilia.

Reprezentanții organizațiilor pentru drepturile omului spun însă că justificarea legislației homofobă prin combaterea pedofiliei este o lovitură dată persoanelor demnității LGBT, care vor fi expuse pe nedrept urii.

Un efort cinic, de prost gust și deliberat...
Lydia Gall, Human Rights Watch

Lydia Gall, de la Human Rights Watch, este citată de Associated Press cu declarația că legea propusă de Orban este „un efort cinic, de prost gust și deliberat de a anula drepturile persoanelor LGBT și de a le face invizibile în societate”.

Dunja Mijatovic, comisar pentru drepturile omului la Consiliul Europei, a făcut apel luni la legislatorii unguri să respingă proiectul. „Vă îndemn să rămâneți vigilenți împotriva unor asemenea inițiative de a legifera restricționarea drepturilor omului și de a stigmatiza anumiți membri ai societății”, a spus luni Mijatovic.

Dunja Mijatovic,
Dunja Mijatovic,

Noua legislație criminalizează orice discuție despre identități de gen diferite sau orientare sexuală în public, inclusiv în școli și în presă.

Unii apărători ai drepturilor omului au comparat noua legislație ungurească cu aceea adoptată în 2013 în Rusia, care a interzis „propaganda homosexuală” în rândurilor minorilor, pedepsind, de fapt, pe oricine spune unui minor că este în regulă să fii gay.

Personalități ale vieții publice ungare, inclusiv artistice, au devenit ținta unor campanii de ură...

Ungaria s-a numărat, la începutul tranziției post-comuniste, printre țările est-europene relativ avansate în ce privește drepturile comunității LGBT, asigurând de pildă printre primele cuplurilor de același sex posibilitatea de a încheia „parteneriate civile”, care asigură unele din drepturile de care se bucură cuplurile heterosexuale.

În ultimii ani, însă, Ungaria a dat și în acest domeniu înapoi, înscriind în constituție că familia este alcătuită dintr-o femeie și un bărbat, iar personalități ale vieții publice ungare, inclusiv artistice, au devenit ținta unor campanii de ură în presa aservită puterii, datorită orientării lor sexuale.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG