Linkuri accesibilitate

„Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă”: teroare împotriva civililor în Ucraina


O zonă rezidențială din orașul sudic Mariupol, după bombardamentele armatei ruse, 3 aprilie 2022
O zonă rezidențială din orașul sudic Mariupol, după bombardamentele armatei ruse, 3 aprilie 2022

Casa Albă anticipează intensificarea violenței în Ucraina în condițiile în care rușii își redirecționează campania către estul țării, pretinzând – deloc convingător – că acesta ar fi fost obiectivul de la bun început.

Război à la russe: teroare și violențe împotriva civililor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Putin are acum, pentru prima dată un general, care răspunde pentru întreaga operațiuni în persoana lui Alexander Dvornikov, cel care a condus brutala intervenția a Rusiei în Siria. Viziunea militară a acestuia, exemplificată de masivele distrugeri din acel război duce la concluzia că în Ucraina, campania rusă va deveni și mai violentă. De-acum imaginile provenite de acolo – masacrul de la Bucea, cifrele morților la Mariupol, unde primarul estimează că circa 5000 de persoane și-au pierdut viața, recentul atac asupra unei gări pline de persoane, care încercau să se refugieze – toate acestea întăresc caracterizarea formulată de președintele Biden care a spus că Vladimir Putin este criminal de război.

Opinia publică își amintește de cele întâmplate în Siria unde forțele generalului Dvornikov au șters practic de pe hartă orașul Aleppo și asta duce la concluzia că ce va urma în Ucraina va fi o continuare sau chiar amplificare a ororilor de până acum. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a spus că Statele Unite analizează cererile Ucrainei pentru a stabili cum poate fi ajutorul pentru această țară mărit. Șeful consilierilor prezidențiali pentru securitate națională, Jake Sullivan a spus că crimele comise de forțele ruse în Ucraina au făcut parte din planul inițial al regimului de la Kremlin, precizând că știe asta de la serviciile de informații, care au formulat avertismente înainte de începerea războiului.

Ele arătau că Vladimir Putin va viza civili care se opun invaziei, va pune la cale acte de violență împotriva lor, va face eforturi să-i brutalizeze „pentru a răspândi panica, a teroriza populația și a o subjuga”. „Asta este ceea ce plănuiau” – a declarat Sullivan pentru rețeaua de televiziune ABC. El a spus că imaginile de la Bucea și din alte localități ucrainene sunt „oribile” și că, în ciuda șocului pentru care-l provoacă, erau de anticipat pe baza a ceea ce se știa despre intențiile rușilor. El a adăugat că e posibil ca anumite violențe să se fi întâmplat spontan, ținând cont de cât de frustrate sunt forțele ruse, nemotivate de la bun început și care nu au reușit să obțină până acum victorii semnificative. „Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă” – a spus Sullivan, arătând că cele care aveau să se întâmple, inclusiv rezistența eroică și eficientă a ucrainenilor a luat ocupanții prin surprindere, accentuându-le frustrarea.

XS
SM
MD
LG