Linkuri accesibilitate

Licitația de la Aeroportul Chișinău - prelungită | Percheziții la un ex-deputat bănuit de îmbogățire ilicită


Aeroportul Internațional Chișinău, brandul de țară al R. Moldova - „Pomul Vieții”
Aeroportul Internațional Chișinău, brandul de țară al R. Moldova - „Pomul Vieții”

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost prelungită, scriu jurnaliștii de la Newsmaker.md. O singură companie a depus dosarul de participare. Este vorba despre „Lagardere Travel Retail”, iar altele opt au cerut clarificări la subiect. Printre acestea se numără și „DFM SRL”, cea care anterior activa în regim duty-free și care era controlată, prin intermediari, de deputatul fugar Ilan Șor, care a fost condamnat în 2017, în prima instanță, la 7 ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „furtului miliardului”. Calendarul de organizare a licitației a fost modificat, astfel încât în perioada 26 martie – 15 aprilie vor fi recepționate cererile de participare, ulterior vor fi examinate dosarele, iar la 17 aprilie se va desfășura licitația și va fi anunțat câștigătorul. Pe 4 martie, licitația pentru chiria spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost relansată, după ce la prima licitație au participat doar două companii: „Lagardere” și „LeBridge”.
  • În dimineața zilei de luni, 25 martie, la domiciliul unui fost deputat în Parlamentul R. Moldova și la rudele acestuia au avut loc percheziții, transmite Ziarul de Gardă. În urma descinderilor, procurorii și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descoperit 400 de mii de lei și 80 de mii de euro. Ex-deputatul este bănuit că în perioada exercitării funcției de demnitate publică, anii 2014 și 2019, și-a majorat averea, „care nu putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile sale realizate în funcția de ales al poporului. Potrivit oamenilor legii, printre cele dobândite se numără: bunuri mobile, imobile deținute inclusiv peste hotarele țării. Pentru a tăinui bunurile, fostul parlamentar le-ar fi înregistrat pe rude și persoane interpuse. Ex-deputatul este cercetat în stare de liberate. Potrivit unui comunicat al CNA, fostul demnitar este bănuit de spălare de bani, îmbogățire ilicită și fals în declarații.
  • Ministerul Educației și Cercetării (MEC) propune ca vacanța de toamnă și cea de primăvara să dureze șapte zile, iar cadrele didactice să beneficieze de zile de recuperare pentru orele nelucrătoare în care au activat. Modificările se conțin în Planul–cadru privind organizarea procesului educațional în anul de studii 2024-2025, propus spre consultări publice. Potrivit postului public de televiziune, documentul prevede ca vacanțele de toamnă să se încadreze în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie 2024, iar cele de primăvară, 3 – 9 martie 2025. Majorarea numărului zilelor de vacanță va permite părinților să-și planifice din timp concediile și să petreacă mai mult timp cu copiii lor, spun reprezentanții MEC. Ultimii 11 ani, vacanțele de toamnă și primăvară ale elevilor durează cinci zile.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes din partea internauților s-a bucurat știrea postată de ProTV Chișinău, despre un băiat de 15 ani, care este erou la Moscova, după ce a salvat, vineri seară, 22 martie, peste o sută de oameni din infernul de la sala de spectacole Crocus City Hall.
  • Pe Instagram, în top s-a plasat știrea jurnaliștilor de la TV8, în care se anunță că un avion care zbura de la București spre Chișinău a fost nevoit să se întoarcă pe Aeroportul Henri Coandă din motive tehnice, după ce a fost lovit de un fulger.
XS
SM
MD
LG