Linkuri accesibilitate

Lideri mondiali condamnă împușcarea fostului președinte american Donald Trump. A comentat și Maia Sandu


Trump scos de pe scenă de agenții Serviciului Secret.
Trump scos de pe scenă de agenții Serviciului Secret.

Liderii lumii s-au grăbit să condamne tentativa de asasinat impotriva candidatului republican la președinție, Donald Trump, un incident care zguduie campania electorală din SUA și stârnește temeri de noi violențe politice. Președinta Maia Sandu a condamnat și ea atacul.

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a condamnat „fără echivoc” ceea ce FBI a descris drept o tentativă de asasinat.

„Secretarul general condamnă fără echivoc acest act de violență politică. Transmite cele mai bune urări președintelui Trump pentru o recuperare rapidă”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stephan Dujarric, într-un comunicat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că a fost „profund șocată” de incident.

„Violența în politică nu are loc într-o democrație”, a scris ea pe rețeaua X. „Îi doresc lui Donald Trump o însănătoșire grabnică și condoleanțe familiei victimei nevinovate (un susținător al lui Trump, n.r)”.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a spus că a fost șocat de atac.

„Violența în politică nu este niciodată acceptabilă. Gândurile mele se îndreaptă către fostul președinte Trump, către cei prezenți la eveniment și către toți americanii”, a spus el într-o postare pe rețeaua X.

Josep Borrell, principalul diplomat al Uniunii Europene, s-a declarat șocat și a condamnat ferm atacul.

„Încă o dată, asistăm la acte de violență inacceptabile împotriva politicienilor”, a scris el pe rețeaua X.

Premierul italian Giorgia Meloni și-a exprimat „solidaritatea” față de Trump, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron i-a urat „însănătoșire grabnică”, în timp ce a numit atacul „o tragedie pentru democrațiile noastre”.

„Franța împărtășește șocul și indignarea poporului american”, a scris Macron într-o postare pe rețeaua X.

Premierul maghiar Viktor Orban, care l-a vizitat pe Trump la casa lui din Florida la începutul săptămânii, a spus că gândurile și rugăciunile sale sunt la fostul președinte al SUA.

Iar președintele Ucrainei, care a avut o relație dificilă în trecut cu Trump, a declarat că a fost îngrozit când a auzit de atac.

„O astfel de violență nu are nicio justificare și nu are loc nicăieri în lume. Niciodată violența nu ar trebui să prevaleze”, a spus Volodimir Zelenski într-o postare pentru X.

„Ne rugăm pentru siguranța lui și pentru recuperarea rapidă”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Purtătoarea de cuvând a Kremlinului, Maria Zaharova a îndemnat Statele Unite să "facă un bilanţ" al "politicilor lor de incitare la ură împotriva adversarilor politici, ţărilor şi popoarelor", folosind tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump pentru a denunţa sprijinul american pentru Kiev, informează lefigaro.fr, preluat de news.ro.

Ea s-a adresat "celor care votează în Statele Unite pentru a furniza arme lui (Volodimir) Zelenski" și a denunţat sprijinul american pentru Ucraina, pe care a acuzat-o că alimentează "atacuri împotriva preşedintelui rus".

"Poate ar fi mai bine să folosească aceşti bani pentru a finanţa poliţia americană şi alte servicii care ar trebui să asigure legea şi ordinea în Statele Unite", a declarat Zaharova.

„Sunt îngrozit de atacul asupra fostului preşedinte Trump la mitingul său de campanie. Îi doresc însănătoşire rapidă şi completă. Violenţa şi agresiunea nu sunt atributele niciunei democraţii. Noi românii suntem alături de poporul american”, a scris președintele României, Klaus Iohannis pe X.

Președinta Maia Sandu a scris la rândul ei pe X că este „tulburată” de incident și că „violența politică nu-și are locul în societățile noastre”.

Trump vorbea la un miting de campanie pe 13 iulie în vestul Pennsylvania, când au fost trase mai multe focuri de armă. Fostul președinte a fost atins de un glonț în zona urechii drepte și a fost scos rapid de pe scenă de agenții serviciului de securitate.

Două persoane au fost ucise, inclusiv presupusul trăgător, iar alți doi spectatori au fost răniți. FBI-ul investighează atactul ca pe o tentativă de asasinat.

Ulterior, FBI l-a identificat pe presupusul bărbat înarmat ca fiind un tânăr de 20 de ani pe nume Thomas Matthew Crooks, dintr-un oraș nu departe de locul unde a avut loc mitingul. Oamenii legii au mai spus că o pușcă semiautomată a fost recuperată la fața locului.

Tentativa de asasinat a avut loc cu două zile înainte de deschiderea Convenției naționale republicane la care se așteaptă ca omul de afaceri și fostul star de televiziune să obțină nominalizarea partidului la mai puțin de patru luni înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Articol preluat și adaptat de la Europa Liberă România.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG