Linkuri accesibilitate

Liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, se declară învingător la alegeri


Liderul Coaliției ACivice, Donald Tusk, s-a declarat învingător la alegerile parlamentare
Liderul Coaliției ACivice, Donald Tusk, s-a declarat învingător la alegerile parlamentare

Liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, a declarat începutul unei noi ere pentru țara sa, după ce partidele de opoziție păreau să fi câștigat suficiente voturi la alegerile parlamentare de duminică pentru a înlătura partidul conservator naționalist de la guvernare.

Rezultatele sondajului la ieșirea de la urne au stabilit o prezență-record de 72,9%. În unele locuri, oamenii erau încă la coadă când secțiile de votare urmau să se închidă oficial, dar toți au avut voie să voteze.

Dacă rezultatul sondajului se păstrează, partidul de guvernământ Lege și Justiți a câștigat alegerile, dar a pierdut din voturi. A primit mai multe locuri decât oricare alt partid, dar mai puține decât la alegerile precedente, oricum insuficient pentru a putea forma un guvern care poate adopta legi în noul legislativ în care sondajul Ipsos sugerează că Legea și Justiția a obținut 200 de locuri. Partenerul său potențial, Confederația de extremă dreaptă a obținut 12 locuri.

Trei partide de opoziție au câștigat probabil un total de 248 de locuri în camera inferioară a parlamentului, Sejm, cu 460 de locuri. Deși pe liste separate, cele trei partide de opoziție, Coaliția Civică a lui Tusk, A Treia Cale și Noua Stângă au câștigat promițând să înlăture partidul Lege și Justiție de la putere și să restabilească legăturile bune cu Uniunea Europeană.

Tusk: Polonia a câștigat. Democrația a câștigat

Cel mai mare dintre grupurile de opoziție este Coaliția Civică, formațiune condusă de Tusk, fost prim-ministru și fost președinte al Uniunii Europene. Coaliția a câștigat 31,6% din voturi, conform rezultatelor sondajelor la ieșirea de la urne.

„Sunt politician de mulți ani. Sunt un atlet. Niciodată în viața mea nu am fost atât de fericit că am ocupat, după cum se pare, locul doi. Polonia a câștigat. Democrația a câștigat. I-am scos de la putere”, le-a spus Tusk susținătorilor săi.

„S-ar putea ca acest rezultat și mai bun, dar deja astăzi putem spune că acesta este sfârșitul vremurilor proaste, acesta este sfârșitul partidului Lege și Justiție”, a adăugat Tusk.

Liderul partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, a recunoscut că rezultatul alegerilor este indecis. El le-a spus susținătorilor de la sediul său că scorul înregistrat de partidul său, adică aproape 37% din voturi, conform sondajului la ieșire din vot, este un succes, Lege și Justiție câștigând cele mai multe voturi în trei alegeri parlamentare succesive.

„Trebuie să avem speranță și, de asemenea, trebuie să știm că, indiferent dacă suntem la putere sau în opoziție, vom aplica proiectuil nostru (politic) în diverse moduri și nu vom permite ca Polonia să fie trădată”, a spus Kaczynski.

Jaroslaw Kaczynski (centru) și premierul polonez Mateusz Morawiecki (al treilea de la stânga), la sediul partidului Lege și Justiție, după prezentarea rezultatelor sondajului la ieșirea de la urne.
Jaroslaw Kaczynski (centru) și premierul polonez Mateusz Morawiecki (al treilea de la stânga), la sediul partidului Lege și Justiție, după prezentarea rezultatelor sondajului la ieșirea de la urne.

Dacă rezultatul este valabil și Lege și Justiție va câștiga cele mai multe locuri, păartidul lui Kaczynski va avea, cel mai probabil, prima șansă să încerce să construiască un guvern. Îi revine președintelui Andrzej Duda, care este un aliat al Legii și Justiției, să apeleze la un partid care să încerce să formeze un guvern.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat pentru Polsat News că Duda „va încredința misiunea de formare a guvernului partidului câștigător și, prin acest prim pas, vom încerca desigur să construim o majoritate parlamentară”.

XS
SM
MD
LG