Linkuri accesibilitate

Lilian Carp: Interzicerea simbolurilor războiului intră în vigoare în cel mult două săptămâni


Deputatul PAS, Lilian Carp, autorul inițiativei de a interzice folosirea „panglicii Sfântului Gheorghe” și altor simboluri care ar promova agresiunea rusească în Ucraina, se așteaptă că interdicția va intra în vigoare în „o săptămână-două, cel mult”.

Interviu cu Lilian Carp
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:10 0:00

Momentul intrării în vigoare a interdicției votate de majoritatea PAS în două lecturi la 7 aprilie este important pentru că de el depinde dacă va fi legal sau nu să se mai folosească la manifestările de 9 mai panglica în culorile negru și portocaliu, pe care Rusia a desemnat-o drept simbol al victoriei în Cel de-al Doilea Război Mondial.

Interdicția se conține într-un amendament la o Lege de modificare a Codului Contravențional. În lege se prevede expres că ea „intră în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial”.

Deputatul Carp, care este și președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a sugerat într-un interviu cu Europa Liberă că amendamentul său nu se supune prevederii privind cele trei luni.

„Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură, urmează redactarea propriu-zisă a legii, după care publicarea ei în Monitorul Oficial și intrarea oficială în vigoare a legii”, a declarat Carp. Întrebat când se va produce acest lucru, Carp a spus: „În câteva zile, o săptămână-două, cvel mult”.

Amendamentul Carp interzice „simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității”. Printre aceste simboluri au fost enumerate panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca și panglica „Sfântului Gheorghe”, dar și literele „Z”, „V” folosite de trupele ruse care au invadat Ucraina pe 24 februarie.

Fostul președinte, Igor Dodon, a spus deja că va sfida interdicția și va purta de 9 mai „panglica Sfântului Gheorghe”. Într-o postare pe Facebook la 8 aprilie, Dodon a scris că va purta panglica la festivitățile de Ziua Victoriei, pe 9 mai, adăugând: „Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z si V”.

Potrivit amendamentului Carp, care mai trebuie promulgate de președinta Maia Sandu, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9 000 de lei pentru persoane fizice sau zeci de ore de muncă în folosul comunității și cu amenzi de până la 18 000 pentru persoane juridice.

Lilian Carp spune că simbolurile care urmează a fi interzise „sunt folosite pe teritoriul R. Moldova inclusiv pentru a justifica agresiunea militară asupra Ucrainei”, iar interdicția „nu are nimic în comun cu Al Doilea Război Mondial, victimele căruia trebuie comemorate”.

„După intrarea în vigoare a legii, în atribuțiile poliției va intra să-i amendeze pe cei care vor afișa simbolurile „indiferent unde are loc acest lucru, pe stradă sau oriunde”, a mai spus Carp Europei Libere. Simbolurile interzise vor putea fi folosite „doar în cadrul conferințelor și expozițiilor științifice, sau a filmelor, dar care nu au drept obiectiv propagarea acestora”, a precizat Carp.

XS
SM
MD
LG