Linkuri accesibilitate

Liliana Starciuc Beleniuc: „Fac ceea ce iubesc să fac, cu multă dragoste, implicare, pasiune, dăruire”


Liliana Starciuc Beleniuc
Liliana Starciuc Beleniuc

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Liliana Starciuc Beleniuc, licențiată în drept, meșter popular din Ungheni.

Născută la 1 august 1967, Zazulenii-Vechi, Ungheni. Licențiată în drept, Facultatea de drept, Universitatea de Studii Europene din Moldova – USEM, Meșter Popular al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova. Fondatoare a trei afaceri, care sunt și azi active: SRL Altanic, SRL LicoArt-Prim, SRL Liliart, Atelier de Croitorie, Broderie Manuală pentru clienți iubitori de produse autentice, Broderie computerizată, Centru de Meșteșuguri Tradiționale. A studiat la Sankt Peterburg și apoi la Moscova arta picturii cu aerograful. În anul 2017 a mers la Veneția, Italia, și a fost atestată ca meșter în arta mozaicului la Fabrica Orsoni; în anul 2018 cu pictorii din Mureș, a învățat arta picturii pe sticlă a icoanelor.

Iubește tot ce are valoare cu adevărat, iubește Arta, Frumosul, tot ce este legat de tradiția națională. Dorește ca Atelierul Complex LILIART să fie o casă cu podoabe inedite și să lăse urmașilor un mesaj, că și în epoca noastră au fost oameni care au dorit să lase ceva de valoare în urma lor. Începând cu anul 2010 a început pe lângă serviciul de bază, Administartor al SRL LicoArt-Prim, să picteze, coase, să brodeze Icoane . În Atelier are o colecție de peste 50 de icoane, sunt exclusive, care nu se vând. A dăruit la cei apropiați, la mănăstiri, biserici.

Se conduce de zicala: NU MERGE PE UNDE TE DUCE DRUMUL, MERGI PE UNDE NU EXISTĂ UN DRUM ȘI LASĂ O URMĂ!

Duminică 25 aprilie, o zi plină de emoții plăcute, am avut oaspeți în Atelier, a fost jurnalista de la Europa Liberă Valentina Ursu. Mulțumim pentru toată munca Dumneavoastră, pentru tot efortul care îl depuneți, ca lumea să cunoască adevărul. Respect și Admirație.

Luni

M-am trezit ca întotdeauna dis-de-dimineață. Este un obicei cu care dau tonul întregii zile, așa reușesc să fac tot ce mi-am pus în plan.

Sunt plină de entuziasm , motivație, înainte e o săptămână deosebită, plină de emoții, duminică e sărbătoarea cea Mare, cea mai Importantă sărbătoare, Sfintele Paște, care a adus omenirii Speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, cel ce a biruit moartea și prin Înviere, noi, avem intrare directă la Bunul Dumnezeu !

Prețuiesc orice clipă din viața care mi-a dăruit-o Bunul Dumnezeu

Dimineața imediat cum mă trezesc, beau o lingură mare de tinctură de propolis! Cu mii de ani în urmă, civilizațiile antice foloseau propolisul pentru beneficiile sale medicinale, propolisul este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Eu îl consum în sezonul rece, căci cu adevărat întărește imunitatea și protejează organismul împotriva răcelilor și a bacteriilor. Încep ziua savurând ceaiul, îmi place să privesc florile care au înflorit în casă, apoi ies afară sub copacii de cireș acum înfloriți, un miros uimitor, o priveliște frumoasă, după, fuguța la lucru. Fiecare zi pentru mine e frumoasă, fac ceea ce iubesc să fac, cu multă dragoste, implicare, pasiune, dăruire. Fiecare dintre noi avem menirea sa pe acest pământ! Și fiindcă suntem limitați în timp, prețuiesc orice clipă din viața care mi-a dăruit-o Bunul Dumnezeu, mă strădui să fac lucruri importante, să le fac cu plăcere ca lumea din jurul meu să se Bucure și să fie Fericiți.

Da, zilele de lucru dintr-o parte poate pare a fi la fel, dar nu este așa. Astăzi o să fac un design nou, după o poză de la Muzeul din satul Pârlița, Ungheni, ceva inedit, ce ține de satul meu unde am crescut, este un design pentru o cămașă populară tradițională moldovenească. Fiecare lucrare îmi doresc de fiecare dată s-o fac unică, căci este ca o reflectare a sufletului nostru, unde lucrez cu multă migală, creativitate, răbdare. în fiecare lucrare, noi meșterii povestim puțin despre istoria și rădăcinile noastre. Eu știu că Arta – reduce stresul, ne face mai Fericiți, în orice caz pe mine, mă face să memorizez anumite detalii, anumiți pași, mă încurajează, mă implică în multe lucruri mărunte, îmi amplifică starea de bine, mă inspiră să fac Lucrări de suflet, de care să profite și alții. Datorită creativității și lucrului în Atelier, eu nu mă simt stresată .

Lucrare din atelierul Lilianei Starciuc Beleniuc
Lucrare din atelierul Lilianei Starciuc Beleniuc

A trecut ziua atât de repede…., , dar am reușit să fac multe. Designul este gata, mâine mi-am scris ce am de făcut. Am cusut și o cămașă, a fost o zi cu spor și rezultate bune. Lucrez mult, e ora 22.00, plec acasă mai devreme ca altă dată, căci și acasă este mult de lucru.

Astăzi sunt fericită și mâine tot va fi o nouă zi plină de Binecuvântări și Bucurii. Sunt fericită, căci alături îmi sunt copiii mei Artiom și Irina, Tatiana și Eugen, nepoțeii Cătălin și Adela, suntem cu toții acasă, în Moldova noastră Frumoasă, Moldova un colț de Rai! Familia este esența cea mai fragilă de unde ies valorile. Mă Bucur că nepoții își cunosc buneii, străbuneii... Străbunica și străbunelul au reușit să-i strângă în brațe, să-i sărute pe frunte….

Ce să zic la sfârșit de zi, e aproape de ora 24.00, trebuie și de dormit…

Marți

Mă bucur că afară e cerul senin, nu plouă, pare a fi o zi frumoasă, mai ales astăzi avem mult de lucru. Deschid ușa larg, să aud cum ciripesc păsărelele în tufarii de glicinia și de Jasmin. Încerc să fiu disciplinată, să am grijă de sănătate, îmi întăresc imunitatea și plec în grabă la serviciu. Căci doar fiind sănătoasă voi reuși să fac multe lucruri. În cea mai mare parte, ziua de lucru e concentrată pe activitatea de a realiza cât mai multe programe de broderie cu ornamente tradiționale, care apoi le brodez pe diferite haine, precum ii, cămăși, fuste. Necesită multă concentrare, creativitate, este un lucru migălos, dar plăcut sufletului. Comunic mult prin rețele de socializare și prin telefon cu clienții care își doresc o lucrare unică , personalizată. Acum din cauza pandemiei nu inițiem Instruiri, așteptăm zile mai bune, dar am început activitatea în Atelierul Complex LILIART cu Croitorie, Broderie Manuală și broderie Computerizată. Cos, brodez Ie, cămașa populară tradițională moldovenească, brodez manual pentru doritori de ceva unic, autentic, totodată lucrez și la mașina de brodat, confecționez Haine Populare: cămăși, costume, pantaloni, veste, fote, poale, rochițe, năframe populare, prosoape, fețe de mese, brâuri, genți, portofele, torbe originale cu ornamente tradiționale, etc... confecționez și stilizate, totul după gustul clientului.

Nu-mi ajunge timp pentru toate câte vreau să le fac, timpul trece atât de repede…. Dar mă strădui să fac față, să confecționez haine de o calitate superioară !

Am avut o zi parcă obișnuită, dar de fiecare dată totuși a fost deosebită. Puțin obosită, dar fericită !

Miercuri

E dimineață devreme, ora 5.00, voi servi ceaiul la serviciu, căci azi trebuie de făcut mult mai multe ca ieri. Se apropie Sfintele Paște, dar lucrul parcă se înmulțește…. Acum voi face curat prin casă, mai ales bucătăria ia mult timp. Iată că este ora 8.30 plec la serviciu. După cum mi-am notat ieri în caiet, azi mă ocup de web-site. Este mult de scris, de completat, apoi trec cu vederea și mesajele de pe Facebook. E deja amiaza, fuge timpul.

Doresc ca oamenii să fie Înțelepți, să fie Fericiți la ei acasă.

Au sosit nepoțeii de la școală, cer de mâncare și merg fuguța să le fac pe plac. Cea mai mare Bogăție, Bucurie din viața noastră sunt aceste micuțe ființe care spun “ bunica te iubesc ” ! Dragostea dintre bunici și nepoți este foarte puternică și nu are margini. Cătălin și Adela, nepoțeii mei dragi, lumina vieții mele ! În zilele noastre, există o mulțime de familii în care copiii sunt lăsați cu alte persoane, părinții fiind plecați peste hotare, dar noi avem marele noroc că am reușit să fim cu toții alături. Doresc ca oamenii să fie Înțelepți, să fie Fericiți la ei acasă.

Eu depun toată dragostea în ceea ce fac, pentru ca să aduc în casele noastre căldura unor produse unice de calitate, obiecte de artizanat, doresc ca noi toți să fim încurajați să păstrăm tradiția vie, să ducem o viața liniștită, să ne bucurăm de lucruri mărunte, căci din asta constă viața noastră , să avem în suflet căldura pură pe care să o simțim și să ducem mai departe istoria poporului nostru. Să învățăm urmașii să-ți iubească neamul, să-și iubească țara unde s-au născut !

Joi

Mă trezesc cu gânduri bune. Azi a Ungheni e zi de târg și fiindcă suntem lângă piața centrală, vom avea parte de mulți vizitatori, dar poate și cumpărători… Nu știu de ce, dar parcă aș mai vrea să dorm, dar nu, sar iute din pat. Această săptămână este foarte interesantă pentru mine. Îmi dau seama că niciodată nu m-am gândit să scriu undeva despre cotidian. E ceva uimitor, pentru că realizez câte lucruri fac pe zi și nici nu-ți dai seama. Îmi place această experiență! M-am gândit să scriu măcar odată pe săptămână intr-un caiet ce am făcut, ce bine am făcut, ce nu a fost bine. Pe cine l-am bucurat, pe cine l-am supărat? Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru viața care mi-a dăruit-o, pentru părinți, frați, copii, nepoți, pentru tot ce mi-a oferit în această viață interesantă…

Lucrare din atelierul Lilianei Starciuc Beleniuc
Lucrare din atelierul Lilianei Starciuc Beleniuc

Este seară. Am ieșit puțin din Atelier, fac o plimbare prin grădinuța mea mică, dar plină de flori, copaci înfloriți, o frumusețe rară. Cât de splendidă e totuși primăvara. Cel mai mult iubesc acest anotimp… În curând va înflori și Glicinia. Un tufar miraculos, se umple cu flori curgătoare în jos, neavând încă frunze. Lalelele înflorite, crețoasele, eu le zic, căci sunt atât de frumoase ca niște bujori, de diferite culori. Ce-i mai trebuie unui om? Să ai un loc de muncă, să faci ce-ți place, să faci cât se poate de bine și alături să-i ai pe cei dragi!

Vă doresc tuturor, pace în suflet și pe pământ, să fiți Binecuvântați de Dumnezeu, să aveți Multă Sănătate, Îngerul Păzitor să vă ocrotească oriunde ați fi, să zâmbiți mereu , să fiți FERICIȚI!

Vineri

A trecut o săptămână, ca o zi…. Cel mai nemilos cu noi este timpul, curge prea repede. M-am trezit de dimineață, dar cu o tristețe imensă în suflet…. Mâine este 1 mai, o zi neagră în calendarul familiei noastre, căci trei ani în urmă a plecat la cer fratele meu mai mic, Ion… a plecat răpit de moartea nemiloasă, avea doar 39 ani. Al treilea frate care a plecat la Domnul. Nu sunt cuvinte de descris această durere, nu sunt… Mă rog la Bunul Dumnezeu să-mi dea Putere, Tărie, Credință! Viața e viață și trebuie s-o trăim cu demnitate. Mă strădui asta să fac. Duminică e Sfintele Paște. O zi foarte importantă pentru noi creștinii, Paştele, esența credinței creștine !

Doamne, Dumnezeul nostru, cel bogat în Îndurări,

Luminează-mi totdeauna, Pământeștile cărări,

Și cu mila părintească, îndulcește-mi viața mea,

Miluindu-mă pe mine, Mulțumiri îți voi cânta!

Doamne fii întotdeauna Tu cu mine

Și niciodată singură să nu mă lași

Puterea Ta e Taina ce îmi ține,

Pe cei dintâi la cei din urmă pași !

Nu sunt decât un arbor ce se-nalță

Un fir de praf îndrăgostită de o stea,

Dar Tu mi-ai pus în suflet o Speranță

Ce nimeni altul nu mi-o poate da!

Sunt fericită, chiar și când eu sufăr

Când valuri vin și vânturi grele bat,

Plutind pe ape ca un fir de nufăr

Pe care Doamne, Tu-l păstrezi mereu curat !

Cu Tine-n gând aș vrea să fiu oriunde

Să-mi aperi viața de orice cuget rău,

Cu tine-n rând străbat în zori cărarea

Cu Îngeri albi plutind în jurul meu!

Doamne, îți Mulțumesc că ești cu mine-n lume,

Doamne, îți Mulțumesc că mă Iubești mereu,

Doamne, îți Mulțumesc că Tu mi-ai dat un nume,

Că Cred în Tine și Tu ești Dumnezeu !

XS
SM
MD
LG