Linkuri accesibilitate

Lindsey Graham, senator republican american: Rusia trebuie desemnată stat sponsor al terorismului


Senatorul republican de Carolina de Sus, Lindsey Graham
Senatorul republican de Carolina de Sus, Lindsey Graham

Senatorul republican de Carolina de Sus, Lindsey Graham, a spus într-un interviu că Rusia trebuie desemnată ca fiind stat care sprijină terorismul și a cerut ca Statele Unite să înceapă să pregătească piloți ucrainieni să folosească avioane F-16.

Aceste opinii ale lui Graham contrastează cu poziția publică a administrației Biden care se opune desemnării Rusiei ca stat sponsor al terorismului, invocând consecințe nedorite care ar putea însoți o astfel de decizie.

Lindsey Graham, senator republican american: Rusia trebuie desemnată stat sponsor al terorismului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, spunea într-o conferință de presă, în septembrie, anul trecut, că o astfel de desemnare nu ar fi cea mai eficientă cale de urmat pentru a responsabiliza Rusia. Jean Pierre a vorbit despre consecințe nedorite cum ar fi descurajarea unor organizații umanitare și comerciale care facilitează exporturi de alimente ca și subminarea acordului care permite comercializarea de produse agricole, ucrainene.

Secretarul de Stat, Antony Blinken, a reiterat poziția Casei Albe, într-un interviu acordat rețelei de televiziune CNN, în decembrie. Adresându-se participanților la conferința pentru securitate de la Munchen, senatorul Lindsey Graham a spus că există aproape o opinie unanimă că Statele Unite trebuie să pregătească ucrainieni să piloteze avioane F16, adăugând că o decizie în acest sens ar fi „iminentă”.

Graham a criticat, dintr-o anumită perspectivă, anunțul vice-președintei Kamala Harris că administrația Biden a stabilit oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității, în războiul din Ucraina. „Cum pot să spună asta – și are dreptate să spună – și să nu ofere victimelor crimelor împotriva umanității armele defensive care să oprească aceste crime” – a spus Graham.

Anterior, secretarul de stat Blinken își exprimase îngrijorarea că China ar putea lua în considerare că ofere Rusiei armament împotriva Ucrainei. „Trebuie să facem două lucruri, rapid” – a spus Graham, „Să desemnăm Rusia, sponsor al terorismului, în conformitate cu legile americane, ceea ce ar face mai dificil ca China să ofere Rusiei, arme, și trebuie să începem să pregătim piloți ucrainieni să opereze avioane F16, de îndată”. Graham a explicat că, dacă China ar oferi arme Rusiei, în condițiile în care aceasta ar fi desemnată sponsor al terorismului, atunci Beijingul s-ar expune riscului de a fi sancționat.

„Nu vă preocupați că-l provocați pe Putin. Fiți preocupați să-l invingeți”– a spus Graham. Parlamentul European a declarat Rusia, sponsor al terorismului, după ce unele țări europene, cum sunt Lituania și Letonia o făcuseră.

XS
SM
MD
LG