Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea ia lecții de la Vlad Plahotniuc (Sorin Ioniță/Contributors)


Ziare de la București
Ziare de la București

Z

Proiectul comun #StopDezinformare derulat de G4Media.ro împreună cu Institutul de Politici Publice demontează o știre falsă pusă în circulație de site-ul Sputnik: anume că toți moldovenii cu cetățenie română, chiar dacă nu locuiesc în România, vor trebui să se înroleze în armata română în caz de război.

Comentatorii de la București au fost puși pe jar de discursul ținut ieri la partid de social-democratul Liviu Dragnea. Sorin Ioniță scrie pe site-ul Contributors.ro că liderul PSD a ales intenționat ziua de 16 decembrie când, acum 29 de ani, începea la Timișoara revoluția care l-a dat jos pe Nicolae Ceaușescu. „Discursul-fluviu televizat, a la Hugo Chavez şi alţi demagogi sud-americani”, spune Ioniță, n-a fost conceput de consilierii de la Scroviștea. „Intre capitalele est-europene circulă teme de manipulare, fake news şi conspiraţii, meme de internet etc, toate purtate de colo-colo de celebra echipa de consultanţi israelieni care sug bani de la guvernele populist-xenofobe ale regiunii vânzându-le acelaşi produs (apropo, nu-i ironic cum nişte evrei ajută la relansarea naţionalismului în estul Europei şi fac şi bani frumoşi din asta?)”. De doi ani, nu mai e Bucureștiul sursa de inspirație pentru puterea de la Chișinău, ci invers, pentru că Liviu Dragnea ia lecții de la Vlad Plahotniuc, preia „tehnologii de călărit ţara în zona gri, în afara statului de drept”. Dragnea ar fi folosit teme „fresh” din capitala Moldovei: cea cu partidele de opoziție care ar fi primit finanțare dinspre George Soros. Aceeași temă a fost adaptată și președintelui Klaus Iohannis în discursul de ieri, fiindcă Dragnea a cerut anchetarea pentru trădare a șefului statului. Până și aministia și grațierea sunt teme venite de peste Prut, doar că acolo e vorba numai de amnistie fiscală, corupția n-a ajuns să fie în vreun fel pedepsită de o justiție complet la mâna puterii politice. De la Budapesta, mai arată Sorin Ioniță, președintele PSD a preluat temele economice : „multinaţionalele care ne fură; europenii care ne pun duble standarde ca să ne umilească şi să ne ţină în sclavie; băncile care fac nu-ştiu-ce cu dobânzile”. Problema lui Dragnea și a lui Plahotniuc deopotrivă rămâne aceea că, spre deosebire de Hugo Chavez sau Viktor Orban, ei sunt „ anti-carismatici, saturnieni, cu rating negativ, experţi în şantaj, nu în băi de mulţime”.

Și Sorin Ioniță, și Cristian Pantazi de la G4media au observat că pesediștii din asistența lui Dragnea n-au prea fost entuziaști. Cuvântarea a ieșit, scrie Pantazi, „un stand up comedy îndoielnic, cu încercări patetice de captare a bunăvoinței sălii, cu amenințări prost disimulate la premier și miniștri. Mai ales, cu o reacție slabă și anemică a activului PSD, și el conștient de caricatura care-i conduce”.

Tot pe site-ul G4Media, Dan Tăpălagă privește discursul „din perspectiva istoriei PSD” și vede în el „o încercare de viraj ideologic semnificativ, de la stânga naționalistă dar ancorată totuși în lumea occidentală către ultra-naționalismul primitiv, izolaționist și tenebros, de tip Viktor Orban”.

XS
SM
MD
LG