Linkuri accesibilitate

Londra cheamă la vigilență contra destabilizării în Moldova, dar nu spune dacă va sancționa rivali ai puterii de la Chișinău


În timpul interviului pentru Europa Liberă, ministrul britanic Stephen Doughty a afirmat că amenințarea din partea Rusiei împotriva R. Moldova și a „stabilității Europei” este „clară”.
În timpul interviului pentru Europa Liberă, ministrul britanic Stephen Doughty a afirmat că amenințarea din partea Rusiei împotriva R. Moldova și a „stabilității Europei” este „clară”.

Marea Britanie, membră cheie al NATO, a dat asigurări de sprijin Republicii Moldova în fața unui potențial pericol rusesc de destabilizare. Vorbind Europei Libere la Chișinău, ministrul britanic Stephen Doughty, a îndemnat la vigilență înaintea prezidențialelor și a referendumului din 20 octombrie.

Ministru pentru Europa și America de Nord în noul guvern laburist de la Londra, Stephen Doughty s-a aflat la Chișinău pe 17 septembrie, alături de alte 65 de delegații străine la o conferință a Platformei de Parteneriat pentru Moldova.

Într-un interviu cu Europa Liberă în marginea evenimentului, el a spus că amenințarea din partea Rusiei împotriva R. Moldova și a „stabilității Europei” este „clară”, iar Occidentul trebuie să rămână unit și să nu accepte „încercările lui Putin de a submina voința democratică a ucrainenilor și moldovenilor”.

„Trebuie să rămânem vigilenți, în special în aceste luni, cu alegerile prezidențiale, referendumul și alegerile parlamentare de vara viitoare din R. Moldova, pentru a vă asigura că astfel de activități nu subminează procesele libere și democratice”, a spus Doughty.

Responsabil în guvernul britanic de regimurile de sancțiuni, oficialul a evitat însă să spună în interviu dacă țara este gată să sancționeze oameni de afaceri moldoveni controversați, ca Veaceslav Platon, despre care autoritățile de la Chișinău cred că vrea să destabilizeze R. Moldova în interesul Rusiei.

Căutat în legătură cu presupuse crime financiare la Chișinău, Platon a depus cerere de azil politic în Marea Britanie, unde a fugit în 2020, iar cereri moldovene de a fi extrădat sunt examinate în justiția britanică, parcurgând o procedură îndelungată.

Ministrul britanic pentru Europa îndeamnă la vigilență înaintea alegerilor moldovene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:37 0:00

„Războiul din Ucraina se poate termina mâine”

În cuvintele lui Doughty, amenințările hibride rusești sunt o provocare pentru toate țările europene, inclusiv Marea Britanie.

Rusia este acuzată că a otrăvit și ucis oameni cu substanțe radioactive în trecut și s-a aflat în spatele unor demonstrații violente ale extremei drepte, în august curent.

Ministrul britanic al cărui guvern s-a confruntat cu aceste tulburări de stradă chiar în prima lună de mandat a spus că aliații occidentali trebuie să se opună ferm „încercărilor ruse de a submina societățile noastre sau chiar de a ne ataca”.

Într-un moment în care s-au intensificat dezbaterile pentru a permite Ucrainei să folosească armele occidentale pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei, ministrul britanic pentru Europa și America de Nord a spus că țara sa discută cu aliații pentru a oferi sprijinul de care Ucraina are nevoie „pentru a prevala” în fața Rusiei.

Întrebat de Europa Liberă în ce condiții crede Londra că se poate încheia acest război, Stephen Doughty a spus că războiul se poate încheia foarte simplu – „Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG