Linkuri accesibilitate

Londra va găzdui o reuniune internațională privind crimele de război din Ucraina


Un sicriu gol după exhumarea cadavrelor din gropile comune săpate în timpul ocupației rusești în orașul Izium, în estul Ucrainei, pe 2 ianuarie 2023
Un sicriu gol după exhumarea cadavrelor din gropile comune săpate în timpul ocupației rusești în orașul Izium, în estul Ucrainei, pe 2 ianuarie 2023

În primăvară va avea loc la Londra o reuniune a miniștrilor Justiției de pe tot globul pentru a discuta despre posibilitatea de a organiza un tribunal pentru crimele de război din Ucraina.

Ancheta privind presupusele crime de război din Ucraina va fi pe primul loc pe ordinea de zi la reuniunea miniștrilor justiției din întreaga lume care va avea lor la Londra în primăvară. Viceprim-ministrul și ministrul justiției, Dominic Raab, va găzdui reuniunea din martie la Lancaster House, alături de omologul său olandez.

Unul dintre punctele pe ordinea de zi va fi audierea procurorului Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, care va prezenta un raport referitor la activitatea instanței și la rolul comunității internaționale în sprijinirea investigațiilor sale.
Khan investighează acuzațiile potrivit cărora soldații ruși au comis crime de război în timpul invaziei Moscovei în Ucraina, iar Kievul susține că au fost executați civili și că au fost violați civili, în timpul conflictului de 11 luni.

Criminalii de război să fie trași la răspundere

Dominic Raab a declarat, citat de ziarul The Independent, că armata rusă ar trebui să știe că nu poate acționa cu impunitate. „Vom susține Ucraina până când se va face dreptate”, a spus el, adăugând: „La aproape un an de la această invazie ilegală, comunitatea internațională trebuie să acorde cel mai puternic sprijin CPI, astfel încât criminalii de război să poată fi trași la răspundere pentru atrocitățile la care asistăm."
Întâlnirea care va avea loc la Londra le va permite țărilor să stabilească modul în care pot oferi un ajutor suplimentar instanței, a declarat ministerul britanic al Justiției.
Oficialii au declarat că acest lucru va include oferirea de sprijin practic, cum ar fi ajutorul pentru colectarea de informații și împărtășirea dovezilor privind atrocitățile comise pe teren.

Miniștrii vor discuta, de asemenea, despre modalitatea în care pot ajuta victimele și martorii să depună mărturii, fără a le provoca și mai multă suferință amintindu-le traumele din timpul războiului. Dilan Yesilgoz-Zegerius, co-organizator al reuniunii și ministru olandez al justiției, a declarat, conform The Independent: „Rapoartele și imaginile privind atacul armat ilegal și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei sunt îngrozitoare. Pentru noi este cât se poate de clar, aceste crime nu pot rămâne nepedepsite."


Anul trecut, Marea Britanie a oferit un pachet de sprijin pentru CPI, care a inclus o finanțare suplimentară de 1 milion de lire sterline și asistență destinată activității poliției.
Ministerul Justiției a declarat că a fost implicat, de asemenea, în formarea judecătorilor ucraineni care urmează să conducă procese pentru crime de război și a oferit sprijinul experților juridici britanici.

XS
SM
MD
LG