Administrația Biden a înghețat ajutorul american, în valoare de 700 de milioane de dolari pentru Sudan, după ce o lovitură de stat militară amenință să pună în pericol tranziția țării către democrație. Puciul a avut loc luni, 25 octombrie.
Cel puțin trei manifestanți au fost uciși și zeci au fost răniți, după ce generalul Abdel Fattah al-Burhan, șeful Consiliului de Conducere al țării a anunțat dizolvarea guvernului și a declarat stare de urgență. Premierul Abdallah Hamdok și alți lideri civili au fost arestați.
Autoritățile civile au îndemnat la proteste, care s-au materializat, forțele de securitate recurgând la arme de foc împotriva manifestanților. Presa și companiile de radio și televiziune au fost temporar închise și internetul pe alocuri blocat.
Lovitura de stat s-a produs la cîteva ore după ce trimisul special american, Jeffrey Feltman se întâlnise cu liderii civili pentru a găsi o soluție în conflictul dintre aripile civilă și militară ale guvernului. Posibilitatea unui puci a fost prezentată de către generalul Burhan, în convorbirile sale cu trimisul american.
Secretarul de stat Antony Blinken a cerut eliberarea imediată a membrilor parlamentului sudanez, arestați, adăugând că acțiunile militarilor contravin Declarației Constituționale a țării. Feltman nu a revenit în Statele Unite dar este neclar dacă se va întoarce în Sudan.
Un consiliu comun compus din civili și militari a preluat puterea în acea țară, după înlăturarea dictatorului Oman al-Bashir, in 2019.
Un civil urma să preia puterea de la generaluol Burhan în următoarele săptămâni dar general a spus – înaintea loviturii de stat – că neânțelegerile între liderii civili pun în pericol revoluția. Civilii credeau, înainte de puci, că generalul încerca să mențină puterea.