Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Plec sau rămân? Ce au decis Arcadie și Mădălina?


Mădălina Ciocanu și Arcadie Botnaru în redacția Europei Libere din Chișinău
Mădălina Ciocanu și Arcadie Botnaru în redacția Europei Libere din Chișinău

Chiar dacă Mădălina și Arcadie au ajuns peste hotare în contexte diferite mai mulți ani în urmă și au revenit în Moldova tot din motive diferite, azi, după plecare și revenire, provocările lor identitare sunt similare. Continuăm discuția și în acest episod și povestim despre unde se simt mai acasă.

Într-o Republică Moldova din care oamenii continuă să emigreze, pentru Mădălina și Arcadie decizia de a pleca nu mai este la fel de categorică.

Plec sau rămân? Ce au decis Arcadie și Mădălina?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:57:17 0:00

Cunoscută și drept DJ Borș, Mădălina Ciocanu este DJ, dezvoltă politici în educație și a inițiat un start-up, creează o platformă de mentorat pentru artiști.

Arcadie este facilitator în domeniul educației non-formale. Face ateliere, instruiri cu tineri și artiști. În prezent ambii sunt la Chișinău, dar în ultimii 10-15 ani fiecare din ei a locuit și a studiat pe câte trei continente diferite.

Mădălina spune că în ultimii zece ani nu a stat mai mult de un an în același loc. „Pentru că eu aveam obsesia asta de a căuta altfel, constant de a dizolva asta [identitatea mea] și de a găsi ceva diferit”. Ea a emigrat cu familia ei în Statele Unite ale Americii în 2009. A studiat la New York administrarea afacerilor, antropologie și relațiile internaționale. A călătorit mult în America de Sud și a făcut un master în antropologie culturală la Oxford în Marea Britanie.

Arcadie a plecat la studii în 2014. A studiat psihologia la un colegiu din Wyoming, în vestul SUA. Iar apoi a făcut tot psihologie la Universitatea de Stat din Moldova. A fost într-un program de mobilitate academică în Turcia și a făcut un masterat în educație experiențială în Marea Britanie.

După ani de călătorii și descoperiri culturale, azi pentru ei e greu să decidă unde se simt mai acasă. „Eu trăiesc foarte des starea asta de fragmentare, când și aici, parcă uneori, mă simt bine și acolo mă simt bine și invers și tot timpul e o chestie dinamică” povestește Arcadie.

Ce anume s-a schimbat în perspectiva lor asupra Moldovei încât decizia de a pleca nu mai este unica opțiune? Cât de important e pentru ei să aparțină unui loc și ce anume te face să simți că aparții? Care sunt reperele în funcție de care Arcadie și Mădălina își construiesc identitățile constant dizolvate? Și ce au decis, rămân sau pleacă?

„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG