Născută la 19 februarie 1983 in satul Puhăceni, raionul Anenii Noi. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Chimie si Tehnologie Chimică. A obținut titlu de doctor in chimie fizică a materialelor condensate, la Universitatea din Bordeaux (Franța). Ulterior, pe parcursul a 5 ani a activat ca cercetător științific la Universitatea din Tokyo (Japonia), prima finanțare cu o bursă post-doctorală a Societății Japoneze pentru Promovare a Științei special orientată pentru cercetătorii străini (Japan Society for Promotion of Science). După finalizarea primului proiect in Japonia, și-a continuat activitatea ca cercetător la aceeași Universitate, Universitatea din Tokyo, cu o finanțare a unui proiect național japonez. În 2017, s-a întors in Europa si a continuat cercetarea la Universitatea din Freiburg (Germania) lucrând în strânsă colaborare cu Institutul Fraunhofer pentru Energie Solara. Recent, Laureat al Inițiativei propusa de Președintele Franței Emmanuel Macron „Make Our Planet Great Again” s-a alăturat unui grup de cercetare la Universitatea din Bordeaux (Franța). Proiectul său de cercetare se concentrează pe fabricarea bateriilor de stocare a energiei prin integrarea bateriilor solare pe baza de perovskite si supercondensatoarelor pe baze de cărbune active extras din biomasa si anume din nuca de cocos.
Luni
Din lipsă de experiență de a scrie în română cred că mai ușor îmi este să scriu acest jurnal in limba engleza. Oricum zic hai sa încerc.
Cu o dorință nebună de muncă, mai ales ca săptămâna trecută am stat în carantină, mi-am luat masca, foaia de deplasare emisă de autoritățile franceze împreună cu documentul emis de Universitate si am ieșit din casă.
La ieșire un covor frumos de frunze era așternut pe stradă si imediat mi-a fugit gândul acasă in Moldova. Oare cum este acasă ? Ce fac cei dragi ?
Ziua a început cu o discuție online cu un cercetător care activează in Japonia, specialist in electronică. Foarte eficientă si clară discuție. Promovez lucrul in echipă si de asemenea discutiile online! Ne permite sa fim in contact cu diferite țări in cel mai rapid ecologic mod. Am mai trecut cu vederea peste câteva prezentări primite de dimineața de la o conferință internațională in domeniul energiei fotovoltaice care trebuia să fie organizată în Coreea dar a trecut pe virtual.
M-am întors la comunicatul științific pe care îl pregătesc pentru a fi publicat la sfârșitul acestui an. În paralel lucrez în laborator, testez materiale noi pentru stocare de energie solară. Universitatea ne oferă cele necesare pentru a avansa in știință, bineînțeles si entuziasmul nostru contează foarte mult.
Spre sfârșitul zilei am reușit să comand un cadou pentru cea mai scumpa ființă din viața noastră, nepoțelul nostru drag. Foarte curând își va sărbători vârsta de un anișor. Sper că livrarea cadoului sa fie la timp si sa se bucure mult.
Marti
După cafeaua de dimineața, nici nu am reușit sa deschid bine ochii ca deja au apărut noi idei, discuție pe Skype. Repede am ieșit din casa si așa ocupata cu discuția pe Skype am uitat să completez formularul de deplasare la serviciu. In tramvai am scos pixul și l-am completat. Dar masca nu am uitat-o, este deja o normalitate, automat o punem pe față.
Ajunsă la muncă, împreună cu o colega am încercat să schimbăm lampa simulatorului solar care este deja uzată. Am făcut ochii mari când am văzut cum este fixata in interior. Din cauza restricțiilor de deplasare tehnicianul care ne-a instalat acest simulator nu poate veni sa ne ajute. Nu ne rămâne decât să ne descurcăm singure. Și ce credeți chiar am reușit !!!!! Este foarte important măcar de încercat. După aceasta, am făcut primele teste si calibrări pentru o bună funcționare a echipamentului. Între timp am mai primit niște materiale de care aveam nevoie pentru proiect.
Tot astăzi, mai am si un seminar in grupul in care activez, unde in fiecare săptămâna fiecare membru își prezinta rezultatele recent obținute. Fiecare membru are un subiect de cercetare diferit de ceilalți. In așa mod fiecare învață ceva nou, adresam întrebări, si totodată pregătim studenții pentru examen.
Tot astăzi îndată după seminar am participat la Conferința științifică naționala integrare prin cercetare și inovare organizată de Universitatea de Stat din Moldova. Am reușit sa prind prezentările cercetătorilor de la Facultatea de Chimie si Tehnologie Chimica si câteva doar de la Facultatea de Fizica. Adun notițe și idei și poate, cine știe? pe viitor apare o colaborare.
Miercuri
Astăzi este sărbătoare publică în Franța, Ziua Armistițiului. Stau acasă. Nu am acces la Universitate.
Pe la amiază am primit un sunet, mămica: „Eu sunt la tine”. Câteva ore am vorbit cu ea. Am fost informată cu cele mai importante știri, politice și non-politice.
Si m-a impresionat sa vad cum si-a luat de acasă câteva poze ale nepoțelului si vorbea si ii săruta pozele. Ii este foarte dor. Cred ca se regăsesc în aceeași situație foarte multe mame, bunicuțe când nu își văd copiii sau nepoții.
Joi
Dimineața, ora de cafea. Sunt super eficientă dimineața. In aproximativ 20 de min am băut cafeaua, m-am îmbrăcat, am luat lunch boxul si am ieșit.
Ajunsă în birou, am lăsat geanta jos si direct in laborator. Așa cum săptămâna a fost mai scurtă trebuie să ne organizam foarte bine pentru a reuși tot. Azi și mâine mi-am planificat trecerea tehnologiei de fabricare a bateriilor solare către doctorandul din echipa noastră. Șeful meu deja este in laborator. Hm.... În general sunt foarte matinală, nu știu cum face dar el este prezent in laborator înaintea tuturor. Mai mult ca atât, realiza experimente in laborator. Aceata tendinta am observat-o in toate țările în care am activat. Profesorii erau foarte curioși și interacționau cu cercetătorii, inclusiv și lucrul în laborator. Seminare, discutii, idei de colaborări academice, colaborări industriale etc erau intotdeauna in agenda profesor-cercetator. Sunt de asemenea importante încurajarea și motivarea cercetătorului de a activa într-un mediu favorabil, în armonie și atmosferă pozitivă. Numai așa se pot obține rezultate bune.
In știință, în fiecare zi învățam, în fiecare zi observăm lucruri noi. Știința ca orice domeniu este în continuă creștere. Cercetătorii trebuie să înțeleagă tendințele și respectiv trebuie să vină cu idei, propuneri de proiecte pentru care mai târziu rezultatele vor fi aplicabile pentru rezolvarea unor probleme cu care se confrunta umanitatea. Stiinta trebuie finantata la timp, ca atunci când este o problema globala, oamenii de știință să vină cu solutii și propuneri prompte la rezolvarea ei.
Prima parte a lucrului experimental si transferul tehnologic catre doctorand a fost realizat cu success.
Seara am participat la o lecție online organizată de convenția climatică a cetățenilor francezi. Această convenție a fost înființată la cererea prim-ministrului in octombrie 2019 și care reunește 150 de cetățeni francezi care își propun sa definească pașii concreți pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel puțin 40% până ăn 2030. Foarte activă societatea franceza.
Vineri
O noua zi. Noi situații imprevizibile pe care nu le poți planifica din timp. Reînscriere la câteva conferințe deja online. Din cauza pandemiei participarea cu prezenta noastra fizica nu mai este valabila. Finalizarea lucrului de laborator cu scrierea raportului si totalizarea datelor experimentale. A fost o săptămâna scurtă dar eficientă.
Duminica merg la vot.
Reflecție: Sunt cetățean al Republicii Moldova, in Moldova m-am născut, crescut, școlit, după care am plecat în lume unde am activat cu cei mai buni specialiști din domeniu, la cele mai bune instituții din țări foarte dezvoltate. Mă simt un om bogat cultural si foarte bine pregătit profesional..... Pe lânga cariera mea profesionala, in paralel, nu am ezitat niciodata sa ma implic la promovarea imaginii Republicii Moldova de fiecare data când am avut ocazia. Am prezentat tara, locuri, tradițiile nostre frumoase si am purtat cu mândrie IA peste tot in lume. In inima duceam Moldova si gindul la cei dragi de acasa.
Voi merge la vot cu o mare speranța spre un viitor frumos al țării noastre cu mesajul MOLDOVA NOI TE IUBIM și îți suntem alături!