Linkuri accesibilitate

„Lui Dragnea nu-i rămâne decât să strige: Și tu, Viorica?” (Dan Tăpălagă/ G4media)


Ziare la București.
Ziare la București.

Cifrele votului de miercuri arată că PSD și ALDE nu mai au majoritate în Parlament (Sebastian Zachmann/ Adevărul).

Înaintea Paștelui ortodox, povestea modificării codurilor penale se termină în coadă de pește. Unii zic că Dragnea tot n-a făcut nimic dacă nu a obținut o ordonanță de urgență care să intre în vigoare imediat, înainte de punctul final al procesului său programat pentru 20 mai. Alții, dimpotrivă, spun că Dragnea a jucat foarte bine: și-a asigurat majoritate la limită în Parlament pentru adoptarea noii forme a Codurilor Penal și de Procedură Penală, dar această majoritate a fost cu dedicație pentru el, câștigată om cu om și plătită în consecință.

Dan Tăpălagă, de la G4media, e mai aproape de prima interpretare: Dragnea nu reușește să o facă pe șefa executivului Viorica Dăncilă să promoveze ordonanța de urgență salvatoare. De ce îl înfruntă cea care a fost numită „marioneta lui Dragnea”? Din pur instinct de conservare. Se teme că va plăti toate oalele sparte în viitor dacă își leagă numele de această mișcare, iar lui Dragnea, spune Tăpălagă, „nu-i rămâne decât să se uite în ochii ei speriați de marionetă defectă și să-i strige în față: Și tu, Viorica? Tu însuși?” (exprimarea, sugerează jurnalistul, respectă nivelul specific de competență lingvistică al dnei Dăncilă).

În Adevărul, Sebastian Zachmann demonstrează că o interpretare optimistă privind soarta codurilor penale e naivă. Nu, pe liderul PSD, Liviu Dragnea, toamna nu-l va prinde dincolo de gratii. O dovedește chiar faptul că „a renunțat la orice aparenţă de bun-simţ. Deşi putea să se abţină sau să lipsească din plen (după cum obişnuieşte), Liviu Dragnea a fost prezent şi a votat. Astfel, deputatul Dragnea a votat pentru salvarea condamnatului Dragnea”.

Cifrele votului de miercuri arată că PSD și ALDE nu mai au majoritate în Parlament. Zachmann dă amănunte despre ce parlamentari de la alte formațiuni l-au sprijinit pe Dragnea pentru acest episod. Cu alte cuvinte, doar pe el, căci „baronii locali au rămas iar cu buza umflată aşteptând ordonanţa de amnistie şi graţiere, care nu va mai veni niciodată. Ce interes mai are liderul PSD să forţeze o ordonanţă de urgenţă, când dosarul său e rezolvat?” Că vor urma amânări legate de contestarea la Curtea Constituțională? Speranță deșartă: „Opoziţia va contesta Codul Penal la CCR, dar şansele de reuşită sunt zero. Modificările operate de PSD sunt imorale, dar constituţionale. Nimeni nu poate opri intrarea în vigoare a noilor prevederi. Vă puneţi speranţa într-o condamnare pe 20 mai, când are Dragnea termen la Curtea Supremă? Judecătorii nu se vor pronunţa înainte ca modificările din Codul Penal să fie promulgate, potrivit unei cutume judiciare. Deci, în toamnă, Dragnea va fi mire, nu deţinut”.

Ciprian Mihali, invitat pe site-ul ziare.com, semnează o șarjă ironică, cu o notă de disperare în ea: „Suntem un popor înțelegător cu hoții și cu oamenii necinstiți în general, închidem ochii, lăsăm de la noi, nu ne revoltăm, nu ne interesează dreptatea sau adevărul, știm că fură, dar ne dau și nouă, știm că mint, dar sunt de-ai noștri. (…) Ei, de astăzi lucrurile s-au așezat în matca lor: partidul a răspuns poporului și i-a dat o lege pe gustul lui. Partidul și Parlamentul nu-și propun să educe poporul în numele valorilor cinstei și dreptății, ele iau poporul așa cum este și îl gâdila acolo unde îi place”.

XS
SM
MD
LG