Linkuri accesibilitate

Lui Goran Bregović i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova | Maia Sandu spune că nu există un risc major legat de furnizarea gazelor


Interpretul Goran Bregović

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că interpretul din Bosnia și Herțegovina, Goran Bregović, nu va fi prezent la festivalul Gustar. Organizatorii Festivalului spun că interpretului nu i-a fost permisă intrarea în R. Moldova, fiind întors înapoi de pe Aeroportul Internațional Chișinău. În 2015, interpretul a avut o prestație în Crimeea, motiv pentru care mai multe concerte de-ale lui din Ucraina au fost ulterior anulate.
  • Cinci cetățeni străini, printre care un copil de 9 ani, au fost reținuți pentru încercarea de a trece ilegal frontiera moldo-română, scrie newsmaker.md.

    Aceștia intenționau să ajungă în România. Cazul a avut loc pe 19 august. Aceștia au fost preluați de Inspectoratul General pentru Migrație în vederea aplicării custodiei publice pe o perioada de 30 de zile, după care ar urma expulzarea din Republica Moldova. Precizările au fost făcute de Poliția de Frontieră, pe 20 august.

  • Anticoruptie.md scrie că ședința de pregătire a cauzei în care Oleg Melniciuc, singurul magistrat condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită, cere repararea prejudiciului se va desfășura în luna septembrie. Pauza de patru luni a fost anunțată după ce tentativa de abținere a judecătoarei Georgeta Grozav nu a trecut. Potrivit sursei citate, prima ședință, de pregătire a cauzei, în procesul inițiat de Oleg Melniciuc împotriva Ministerului Justiției, a început pe 4 mai. Judecătoarea Georgeta Grozav a declarat abținere, iar cererea sa a fost respinsă în data de 11 mai. Următoarea ședință este programată pentru data de 25 septembrie.
  • Președinta R. Moldova, Maia Sandu, declară la RFI că nu există un risc major legat de furnizarea gazelor naturale, transmite radiochisinau.md. Totuși, există unele riscuri în ceea ce privește problema curentului electric. Șefa statului speră că, în doi ani, R. Moldova să aibă conexiune cu România pe linia de înaltă tensiune astfel încât să fie reduse riscurile privind asigurarea cu energie electrică.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, una din postările populare este a unica.md, care a scris că mai mulți tineri au fost amendați și puși să măture cojile de seminţe într-un parc din Bacău. Oamenii legii au comentat că astfel i-au ajutat pe tineri să-și „să regăsească simţul civic”.
  • Pe Instagram, a atras atenția internauților postarea Europei Libere despre nava spațială a Rusiei Luna-25 care s-a prăbușit pe Lună după ce a scăpat de sub control, spun oficialii, potrivit BBC. Nava fără pilot trebuia să facă o aterizare ușoară pe polul sudic al Lunii, dar a eșuat după ce a întâmpinat probleme pe măsură ce se deplasa pe orbita de dinainte de aterizare.
XS
SM
MD
LG