Linkuri accesibilitate

Rusia după Kemerovo: doliu și proteste


După incendiul de la Kemerovo
După incendiul de la Kemerovo

Inimaginabila dramă a zecilor de familii din Kemerovo, care și-au pierdut copiii și apropiații în cumplitul incendiu din centrul comercial Zimniaia Vișnia, a zguduit la propriu zilele acestea mass media și rețelele de socializare - și nu doar din Rusia.

Au fost mărturii și înregistrări greu de ascultat și mai ales inuman de dureros de trecut prin filtrul propriei empatii cu ultimele mesaje ale copiilor care ardeau de vii în cele două săli de cinematograf care s-au dovedit a fi încuiate; relatări despre acțiunile întârziate ale pompierilor și salvatorilor care au venit la intervenție fără măști de oxigen, cu prea puține autospeciale și care nici măcar nu au așternut plase sub puținele geamuri din care copiii săreau de la etajele de sus încercând să se salveze; sau declarații halucinante ale oficialilor ruși – de la cele ale președintelui Vladimir Putin, care își exprima regretul că astfel de tragedii periclitează creșterea demografică în Rusia, la cele ale guvernatorului Kemerovo, Aman Tuleev, care a cerut scuze pentru cele întâmplate nu victimelor, ci lui Vladimir Putin: „Vladimir Vladimirovici, m-ați sunat personal, încă o dată vă mulțumesc tare mult pentru asta. Îmi cer scuze, personal de la Dvs., pentru ceea ce s-a întâmplat pe teritoriul nostru”, a spus Aman Tuleev.

Presa neafiliată puterii a scris despre faptul că pentru a mușamaliza gravitatea situației, poliția din Kemerovo a confiscat înregistrările video și audio făcute de martori, familiilor li s-a cerut să semneze un angajament de confidențialitate și li s-au oferit compensații în valoare de un milion de ruble.

„Bani ei vor avea mulți”, i-a spus Aman Tuleev lui Putin.

Datele oficiale vorbesc despre 64 de morți, majoritatea dintre care copii, însă rețelele de socializare spun că cifrele ar fi diminuate și că autoritățile ruse încearcă să ascundă adevărul. Primele 24 de victime au fost înmormântate miercuri, pe 28 martie, zi în care în Rusia a fost anunțat doliu național.

Mitinguri – unele spontane, altele organizate de autorități – au avut loc atât în Kemerovo, cât și în alte localități ale Rusiei, inclusiv la Moscova și Sankt-Petersburg. Lângă munții de flori, jucării și lumânări aprinse, oamenii au scandat cerând să afle adevărul, dar și împotriva actualei puteri din Rusia. „Țara este în flăcări!”, „Corupția ucide!”, „Demisia!”, „Jos puterea lașă!” și „Jos Putin!” au fost printre lozincile scandate.

Autoritățile de la Moscova au interpretat imediat aceste gesturi drept provocări ale opoziției care ar fi încercat să folosească tragedia din Kemerovo în interes politic. Oamenii de la proteste însă spun că pur și simplu nu mai suportă minciuna, corupția și faptul că în Rusia zilelor noastre viața omului pare să nu conteze. Ei vorbesc despre corupție, indiferență, incompetență.

„Am aflat toată informația din internet, pentru că la televiziuni nu se spunea aproape nimic.”

„Nici nu am așteptat la vreo reacție din partea puterii – aceasta a reacționat foarte târziu, la fel ca și televiziunile. Asta vorbește despre indiferență. E aproape ca în anii 1937…”

„Această putere trebuie schimbată, pentru că ea nu lucrează și omoară oamenii.”

Liderii statelor lumii au trimis condoleanțe familiilor victimelor. Și autoritățile de la Chişinău, inclusiv primul ministru Pavel Filip și președintele Igor Dodon, au trimis mesaje în care și-au exprimat profunde condoleanțe și solidaritatea cu poporul rus.

Parlamentul de la Chişinău a ținut în ședința sa de miercuri un moment de reculegere în memoria victimelor din Kemerovo. Și speakerul Andrian Candu a comentat tragedia, în cadrul unei întâlniri cu studenții, spunând că așa ceva nu s-ar fi întâmplat în Uniunea Europeană, pentru că acolo „legea se aplică, nu este corupție, iar oamenii își fac lucrul zi de zi”, a precizat președintele Parlamentului.

Comentariul însă a fost găsit ca fiind unul cel puțin neinspirat de mai mulți internauți. Fostul premier Ion Sturza a scris, într-un comentariu plasat pe FB, că geopolitica nu-și are locul într-o astfel de dramă. „Este mare păcat e să folosești acest tragic eveniment pentru a da ghionturi geopolitice! Nici măcar nu e penibil, e profund dezgustător...”, a scris Ion Sturza.

Dincolo de aspectele politice, drama din Kemerovo a readus în discuția publică felul în care inclusiv în Republica Moldova se respectă normele anti-incendiare, dacă și în ce măsură în schimbul unei mite autoritățile responsabile sunt sau nu gata să închidă ochii la eventualele nereguli, dar și lipsa unei educații elementare în acest domeniu. În urma valului de comentarii și critici de pe rețelele de socializare, în care internauții susțineau că nici la Chişinău lucrurile nu ar fi fost gestionate mai bine în cazul unei tragedii de genul celei din Kemerovo, mai multe centre comerciale de la Chişinău au venit cu asigurări că respectă toate normele anti-incendiare și că sunt pregătite pentru eventuale situații de forță majoră. Rămâne doar să sperăm că nu vom avea ocazia să ne convingem de asta.

Previous Next

XS
SM
MD
LG