Linkuri accesibilitate

Lumea politică americană în așteptarea raportului Robert Mueller


La proteste de la Washington în campania „Protect Mueller”, noiembrie 2018
La proteste de la Washington în campania „Protect Mueller”, noiembrie 2018

Nu se știe dacă el va lamuri principala întrebare, dacă au existat legaături între echipa de campanie a lui Donald Trump și Rusia lui Putin.

Stiri de presa indica faptul ca saptamina viitoare, investigatorul independent Robert Mueller ar putea anunta ca si-a incheiat ancheta cu privire la posibile legaturi intre campania lui Donald Trump si Rusia. La ce ne putem astepta? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Raportul confidential – daca a fost terminat – va fi prezentat de Mueller, procurorului general Bill Barr, de curind confirmat in functie. Acesta urmeaza sa prezinte un rezumat ale raportului, Congresului. Dincolo de asta nu se stie ce se va intimpla.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Nu se stie daca exista alegatii care sa fie inaintate tribunelelor sau daca Congresul va avea suficiente ratiuni pentru a-l inculpa pe presedinte. Nu se stie nici daca raportul va fi facut public. Nu se stie daca el va lamuri principala intrebare si anume daca au existat sau nu legaturi intre campania lui Donald Trump si Rusia lui Putin.

Ar putea sa ia timp pina cind Ministerul Justitiei prezinta sinteza raportului, membrilor in Congres. Acolo se va duce o lupta politica, intre republicani, care vor dori sa ingradeasca informatia, daca ea este vatamatoare, si democrati, care vor ca totul sa fie facut public.

Fireste insa ca exista si prevederi de confidentialitate, care intra in joc: dreptul celor neinculpati de a nu li se face publice informatiile, dreptul presedintelui la protectia secretului de stat si dreptul procurorului general de a profita de aceste prevederi, daca considera ca publicul nu trebuie sa afle anumite chestiuni.

Barr a spus la audierile pentru confirmare, in Senat, ca doreste sa fie cit de transparent ii permite legea. Trump – care saptamina viitoare calatoreste in strainatate – a spus ca momentul anuntarii concluziilor raportului este la latitudinea procurorului general Barr.

Indiferent de concluziile lui Mueller si consecintele acestora, alte procese aflate pe rol, in diverse tribunale vor continua. Intre acestea unele s-au incheiat, ca, se exemplu, cel impotriva fostului avocat al presedintelui, Michael Cohen.

Comitetul pentru Inaugurarea Presedintelui este si el investigat, supectat fiind ca ar fi primit donatii ilegale din straintate. Si mai sint si alte anchete focalizate pe finantele firmelor Trump.

XS
SM
MD
LG