Linkuri accesibilitate

Lumină în întuneric: Dansatori ucraineni, vedetele unui spectacol de succes


Membrii trupei ucrainene de dans Light Balance Kids pozează alături de juriu după spectaculoasa lor prestație de la începutul acestei luni în cadrul popularei emisiuni de televiziune America`s Got Talent All Stars
Membrii trupei ucrainene de dans Light Balance Kids pozează alături de juriu după spectaculoasa lor prestație de la începutul acestei luni în cadrul popularei emisiuni de televiziune America`s Got Talent All Stars

Învingând războiul, deportările, ocupația și moartea, cinci adolescenți ucraineni au dus povestea țării lor pe marea scenă a popularului program de televiziune american America's Got Talent. 

„Am vrut să spunem Americii și lumii întregi ce se întâmplă în Ucraina", spune Maria Honiukova, o dansatoare în vârstă de 17 ani din trupa de dans Light Balance Kids, descriind triumful recent al grupului la premiera unui nou sezon al popularului program de televiziune american. „Și am vrut, de asemenea, să transmitem publicului că lumina învinge întotdeauna”.

Când luminile s-au aprins în sală, după numărul cu tema jocurilor video, în care artiștii păreau să sfideze legile fizicii în timp ce dansau în întuneric purtând costume iluminate, publicul de la America's Got Talent All Stars s-a ridicat în picioare și a aplaudat. Au fost ovații în direct, într-o emisiune transmisă live.

„A fost cea mai bună interpretare pe care ați făcut-o vreodată", a spus juratul concursului și directorul al unui studio muzical Simon Cowell. „Nu am cuvinte să vă spun cât de strălucitoare a fost interpretarea voastră”.

Imediat după aceea, colegul său jurat, actorul Howie Mandel i-a lăudat pe copii pentru că au adus lumină din „probabil cel mai întunecat loc din lume” înainte de a apăsa Golden Buzzer-ul emisiunii, trimițându-i imediat în finala de peste opt săptămâni și declanșând fântâni de confetti aurii pe scenă. Peste nouă milioane de persoane au urmărit programul din 2 ianuarie.

„Numărul se termină cu imaginea unui castel, cu steaguri ucrainene și un trident [simbolul național ucrainean]”, a declarat Honiukova pentru Serviciul ucrainean al RFE/RL. „Acest lucru simbolizează faptul că Ucraina va fi victorioasă”.

„Avem o misiune”, a declarat unul dintre coechipierii ei de la Light Balance Kids, Denis Loșakov, în vârstă de 16 ani. „Să le reamintim tuturor că există un război în desfășurare. Că acesta continuă. Chiar și în America, Ucraina este deseori la știri. Dar nu toată lumea se uită la știri. Așa că trebuie să vorbim despre asta pe alte platforme. Pe toate platformele. Și trebuie să arătăm ce oameni talentați și puternici avem.”

Un triumf remarcabil

Povestea din spatele triumfului echipei de dans Light Balance Kids face ca povestea lor să fie și mai remarcabilă.

Trupa a apărut pentru prima dată în cadrul emisiunii America's Got Talent (AGT) ca niște copii cu fețe îmbujorate în 2019, câștigând o altă distincție Golden Buzzer și ajungând în finală. Ei sunt afiliați la compania de dans Light Balance, formată în 2012 în orașul Dnipro din sud-estul Ucrainei. Cei de la Light Balance spun că sunt „un spectacol hi-tech de neon și LED-uri, cu elemente de acrobație și coregrafie”.

Atunci când Rusia a lansat invazia totală și neprovocată a Ucrainei în februarie 2022, trupa s-a dezmembrat, majoritatea tinerilor fiind alungați din țară, iar unii s-au refugiat în părți mai sigure ale Ucrainei.

Denis Loșakov
Denis Loșakov

Loșakov, de exemplu, locuiește în Schoeneberg, în afara Berlinului, unde are cursuri de hip-hop la un studio de dans local.

„Îmi lipsește foarte mult Ucraina”, spune el. „Am vizitat recent Ucraina și, în primele două ore, pur și simplu m-am plimbat prin casă, amintindu-mi unde sunt lucrurile și uitându-mă la toate cele. A fost foarte dificil să mă revin în Germania”.

Liza Baklan, dansatoare la Light Balance Kids are 16 aniși a petrecut prima parte a războiului sub ocupație rusă în orașul Motijin, din regiunea Kievului.

Liza Baklan a fost nevoită să se adăpostească într-un subsol în timpul ocupației rusești a orașului său natal, anul trecut.
Liza Baklan a fost nevoită să se adăpostească într-un subsol în timpul ocupației rusești a orașului său natal, anul trecut.

„Când trebuia să ies afară, încercam să arăt cât mai mult ca un băiat”, își amintește ea. „Vedeți, dacă ești băiat, este mult mai ușor. Nimeni nu știe ce i s-ar putea întâmpla unei fete. Încercam să-mi ascund părul și să merg cocoșată.”

Timp de mai bine de o lună, familia a trăit sub bombardamente aproape constante, petrecându-și cea mai mare parte a timpului într-un coridor fără ferestre sau într-un subsol.

O suferință și o durere greu de suportat​

După ce localitatea Motijin a fost eliberată, familia Baklan s-a mutat la Lvov, unde a ajuns vestea că Light Balance Kids este invitată în Statele Unite pentru premiera AGT All Stars. Ea și-a dedicat prestația din cadrul emisiunii unchiului ei, care a apărat Ucraina de când Rusia a pus la cale o revoltă separatistă în părțile de est ale țării în 2014 și care a surprins-o cu o vizită rapidă acasă cu o zi înainte de a pleca peste ocean.

„Mi-a spus doar că sunt grozavă și că era convins că totul va fi bine”, spunea ea despre cel care îi este și naș. „A spus că mă iubește foarte mult”.

Marina Zaițeva, în vârstă de 15 ani, și-a dedicat dansul tatălui ei, care a plecat pe front în luna mai și care a fost implicat în luptele crunte din jurul orașului Bahmut, din regiunea Donețk.

Marina și mama ei locuiesc cu o familie din orașul polonez Wroclaw, unde Marina frecventează o școală poloneză și, în același timp, studiază de la distanță la o școală din Ucraina.

Familia poloneză care o găzduiește, a spus ea, a fost printre primele persoane care au felicitat-o după victoria Light Balance Kids.

Marina Zaițeva și tatăl ei, care luptă pe linia frontului lângă Bahmut.
Marina Zaițeva și tatăl ei, care luptă pe linia frontului lângă Bahmut.

Când Light Balance Kids a apărut la AGT, în 2019, erau 14 dansatori. Doar cinci au reușit să ajungă la spectacolul din 2 ianuarie. Nu mai dansaseră împreună de la invazia rusă și au avut la dispoziție doar cinci zile de repetiții în Statele Unite pentru a pune la punct numărul.

Efectele speciale pe calculator au fost create de un grafician din Kiev și a trebuit să i se aranjeze un generator pentru a se asigura că le poate crea la timp, în mijlocul penei de curent provocate de atacurile aeriene rusești împotriva rețelei electrice.

Maria Honiukova în studioul America's Got Talent din Statele Unite.
Maria Honiukova în studioul America's Got Talent din Statele Unite.

Dansatoarea Honiukova și-a dedicat spectacolul unchiului ei, care s-a înrolat ca voluntar și a fost ucis în apropierea orașului Donețk, din estul Ucrainei, în timpul verii.

„Unchiul meu a fost un bărbat foarte bun la suflet, chipeș, cu trei diplome academice", a declarat Honiukova pentru RFE/RL. „Dar a vrut să meargă pe front și să lupte pentru Ucraina. O suferință și o durere greu de suportat”.

„Această rană nu se va vindeca”, a adăugat ea.

XS
SM
MD
LG