Linkuri accesibilitate

Lumină și muzică de Crăciun


Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și vă prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.

Ca în fiecare an, Europa Liberă vă propune un program muzical special cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Până atunci însă vă invit să recapitulăm principalele evenimente ale săptămânii trecute, aici, la Radio Europa Liberă.

Lumină și muzică de Crăciun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Exporturile regiunii transnistrene au crescut cu 48 la sută în primele 11 luni ale acestui an, ajungând la aproape 850 milioane dolari, anunță administrația de la Tiraspol. Întreprinderile din regiunea separatistă exportă ca agenți economici moldoveni, fiind înregistrate la Chişinău ca întreprinderi ale Republicii Moldova. Aproximativ 70 la sută din exporturi merg fie către piața moldovenească, fie către țările Uniunii Europene, piețe reglementate prin Acordul de Liber Schimb cu UE. Administrația de la Tiraspol anunță că în acest an s-au dublat exporturile uzinei metalurgice de la Râbnița. Practic jumătate din veniturile din exporturile regiunii - 400 de milioane de dolari - revin acestei uzine. Tiraspolul raportează și creșteri de 7 la sută la ceea ce numește „exportul” de energie electrică către malul drept al Republicii Moldova – în primele 11 luni Chişinăul a cumpărat curent electric de la centrala de la Cuciurgan în valoare de 161 milioane de dolari.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a publicat o nouă scrisoare adresată președintei Republicii Moldova Maia Sandu în care îi cere să se întâlnească cu el pentru a discuta „bazele reglementării” transnistrene, iar Moscova salută și susține acest apel. Presa transnistreană preia mesajul, scris pe o foaie conținând însemnele regiunii separatiste și antetul „președintelui republicii moldovenești nistrene”, în care Krasnoselski spune că „înainte de a trece la discutarea reglementării politice în formatul 5+2, conducătorii Transnistriei și Moldovei trebuie să discute într-un dialog direct condițiile viitoarei coexistențe pașnice”. Krasnoselski sugerează astfel că singura opțiune pe care o vede pentru o reglementare politică este acceptarea de către Chişinău a independenței regiunii separatiste.

Imediat după publicarea acestei scrisori la Tiraspol, Ministerul de Externe de la Moscova a emis o declarație în care a susținut apelul lui Vadim Krasnoselski către Maia Sandu. „Facem apel către conducerea Republicii Moldova să manifeste o abordare constructivă și să răspundă pozitiv la inițiativa Transnistriei”, se spune în comentariul purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Un mesaj cu un conținut similar a fost transmis de Vadim Krasnoselski și ceva mai devreme, prin intermediul șefului Misiunii OSCE din Republica Moldova. Atunci, mai mulți experți moldoveni au atras atenția că Misiunea OSCE nu trebuie să devină „serviciul de curierat” al lui Vadim Krasnoselski, iar Chişinăul a atras atenția partenerilor externi asupra necesității „respectării formatelor de comunicare cu Tiraspolul”. Președinția de la Chişinău nu a reacționat atunci la „scrisoarea” lui Vadim Krasnoselski. Maia Sandu a sugerat într-o conferință de presă susținută luna trecută că nu intenționează să se întâlnească nici pe viitor cu liderul administrației separatiste de la Tiraspol, așa cum nu a făcut-o nici până acum.

Așa-zisa scrisoare a lui Vadim Krasnoselski este publicată după ce săptămâna trecută liderul transnistrean a fost la Moscova, unde s-a întâlnit inclusiv cu șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, cu care a discutat despre „necesitatea reluării neîntârziate a dialogului direct dintre Tiraspol și Chişinău” și a unei „reglementări politice comprehensive” a conflictului transnistrean.

Vineri, 368 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova, dintre care aproape jumătate – în regiunea transnistreană, a anunțat Ministerul Sănătății de la Chişinău. Până pe 23 decembrie, peste 37% din populație era vaccinată cu schema completă, rată mult sub media din Uniunea Europeană care este practic dublă - de peste 67%. În regiunea transnistreană vaccinarea decurge și mai anevoios, rata de acoperire ajungând la doar 27 la sută.

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) spune că autoritățile ruse și-au „dublat eforturile” în ultimul an pentru a reprima libertățile online, extinzând legile „opresive” pe internet și presiunea asupra companiilor de tehnologie pentru a respecta „reglementări din ce în ce mai sufocante”. „Reprimarea dramatică a libertăților pe internet de anul trecut este punctul culminant al eforturilor de mai mulți ani ale autorităților de a restrânge drepturile și libertățile rușilor online”, a declarat Anastasia Kruope, cercetător asistent pentru Europa și Asia Centrală la HRW, într-o declarație din 24 decembrie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut vineri o convorbire video cu 20 de senatori americani și membri ai Congresului, pe fondul tensiunilor cu Rusia, referitoare la temerile cu privire la o posibilă invazie ruseasca prin masarea de trupe în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit biroului președintelui de la Kiev, informează agenția AP. „Acum, mai mult ca niciodată, nu cuvintele contează, ci acțiunile decisive”, a spus Zelenski în declarație. „Scopul meu este să opresc vărsarea de sânge în estul Ucrainei. Este imposibil să ne imaginăm securitatea în Europa fără a pune capăt războiului din Donbas”.

Oficialii din Ucraina și Occident se tem că masarea de trupe și echipamente rusești la granița cu Ucraina ar putea indica planuri pentru o invazie, dar Kremlinul neagă că ar avea această intenție. În schimb, Moscova a acuzat Kievul de acumularea propriilor trupe în est, spunând că armata ucraineană ar putea plănui să recupereze prin forță zonele controlate de rebeli. De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a făcut presiuni asupra Statelor Unite pentru a oferi Moscovei garanții care ar împiedica NATO să se extindă la est, până în Ucraina. NATO și Statele Unite au respins prin declaraţii aceste pretenții ale Moscovei.

Companiile aeriene comerciale din întreaga lume au anulat peste 2400 de zboruri în weekendul de Crăciun, deoarece infecțiile cu COVID-19 cauzate de varianta Щmicron au perturbat planurile de călătorie de vacanță. În plus, aproape 10.000 de zboruri au fost întârziate. În SUA, numărul de noi cazuri a crescut cu 45% săptămâna trecută. În Marea Britanie, multe industrii și rețele de transport s-au confruntat cu deficitul de personal, deoarece angajaţii s-au îmbolnăvit. Oficialii din domeniul sănătății continuă să recomande vaccinarea completă.

***

Dragi ascultători, îmi iau aici rămas bun și, cu îndemnul de a vă petrece sărbătorile de sfârșit de an respectând toate măsurile de protecție anti-Covid pentru a nu vă expune la riscuri rudele și prietenii, vă doresc sărbători luminate și un an nou fericit, cu multe realizări frumoase, sănătate, pace în suflet, în familie și… în țară!

În continuare, vă invit să ascultați o emisiune muzicală din arhiva Europei Libere, pregătită de regretatul nostru coleg, Victor Eskenasy Moroșan.

***

Ca în fiecare an, Radio Europa Liberă vă invită să ascultați un program muzical special cu ocazia Crăciunului și a Sărbătorilor de iarnă. Ilustrația muzicală ne-a fost oferită de Serviciul de presă al companiei de discuri BMC (Budapest Music Center), care a publicat anul trecut dublul album intitulat Orientale Lumen II (Lumină din Est), cu subtitlul „Imnuri greco-bizantine, cântece religioase din Moldova, cântece paraliturgice bulgare și elene”, în interpretarea Corului de bărbați Sfântul Efraim, dirijat de Tamás Bubnó, și a unor invitați speciali.

Marta Sebestyen
Marta Sebestyen

Între ei, cunoscuta solistă Márta Sebestyen, pe care o puteți asculta într-un cântec liturgic deosebit de frumos, la origine cântat în regiunea locuită de ciangăi din Moldova. Istoria Bunei Vestiri sau „Cînd Îngerul a coborît la Maria”.

***

Corul de bărbați Sfîntul Efraim având-o ca invitată specială pe Márta Sebestyén pe un nou compact disc de muzică religioasă al casei BMC.

Discul a fost realizat cu sprijinul Fundației Sfântul Efraim și al Băncii de Dezvoltare Ungare și constă într-o compilație de imnuri religioase și rugăciuni de origine bulgară, greacă, ungară, rusă, ruteană, sârbă și ucraineană, cântate într-o serie de concerte ale Corului de bărbați Sfântul Efraim, desfășurate în Basilica Sf. Ștefan de la Budapesta în 2013-2014 și înregistrate de Radio Bartok, canalul muzical al radiodifuziunii ungare.

Corul, compus din 14 cântăreți profesioniști, astăzi un grup ce și-a câștigat notorietatea pe scena muzicală internațională, a fost creat în 2002 de dirijorul și cercetătorul Tamás Bubnó. Acesta a descoperit în cursul documentării pentru teza sa de doctorat, în zona subcarpatică a Ucrainei, un manuscris necunoscut al Liturgiei Sf. Ioan Gură de Aur, compusă pentru cor bărbătesc de Joann (Janos) Boksay (1874-1940), un preot catolic, compozitor și dirijor de cor. Intre compozițiile lui notabile se află Zece Liturghii Divine ale Sf. Ioan, dintre care s-au păstrat partiturile a numai patru, Missa în Do major - datând de la 1900 – fiind cea mai cunoscută.

Corul lui Tamás Bubnó a fost creat, deci, pentru a interpreta acest manuscris-partitură, iar, ulterior, după ce a început să participe în mod regulat la slujbele liturgice bizantine ale Bisericii greco-romane din Ungaria, a adoptat numele Sfântului Efraim Sirianul (307-378), considerat primul mare autor de imnuri bizantine și poreclit „Harpa Sfântului Duh”.

***

Un cântec tradițional ucrainean de întâmpinare a Noului An, într-un aranjament muzical semnat de Gyorgy Philipp în 1982, în interpretarea Corului de bărbați Sfântul Efraim pe un nou CD al companiei BMC.

Culegător neobosit de muzică religioasă, Tamás Bubnó a realizat un aranjament și a înregistrat cu corul său, între multe alele, și cântecul tradițional bulgar de Crăciun „Malka moma dvori mete”…

***

Corul de bărbați Sfântul Efraim și vă amintesc că ascultați un program muzical special de Crăciun, la Radio Europa Liberă.

***

După această rugăciune a clopotelor de pe discul Orientale Lumen II, o nouă piesă muzicală „Laudă Domnul, suflet al meu…”, un imn religios compus de compozitoarea ucraineană Lesia Diciko, pentru soprană și cor de bărbați. Solistă este soprana Tünde Szabóki.

Tünde Szaboki, soprană
Tünde Szaboki, soprană

***

Tot o voce feminină, din nou Márta Sebestyén alături de Corul de bărbați Sfântul Efraim, într-o rugăciune tradițională maghiară cerând binecuvântare și pace în Noul An (un aranjament muzical din 1981 semnat de Márk Bubnó).

***

În încheierea programului nostru muzical special vă propunem un dialog coral între două melodii liturgice, una elenă, cealaltă maghiară, ce își răspund una alteia pe cuvintele imnului de Crăciun al Sfântului Cosma, din secolul al optulea: „Christos s-a născut; să-L glorificăm! Christos vine din cer; veniți să-l întâmpinăm!” – Corul de bărbați Sfântul Efraim, având-o ca solistă pe Nektaria Karantzi, o renumită interpretă de cântece tradiționale și profesoară, între altele, de muzică bizantină, la Conservatorul Central din Atena.

Nektaria Karantzi
Nektaria Karantzi

***

Aici se încheie programul nostru special de Crăciun, ilustrat cu piesele unui nou și remarcabil disc compact al companiei BMC. Radio Europa Liberă și realizatorul acestui program Victor Eskenasy vă doresc Sărbători fericite și vă urează La mulți ani!

Aici e Radio Europa Liberă

XS
SM
MD
LG