Linkuri accesibilitate

Lumini și umbre la aniversarea Papei Ioan Paul al II-lea


Papa Ioan Paul al II-lea oficiind slujba de vecernie și Te Deum-ul în Catedrala Sfântul Petru de la Vatican, 31 decembrie 2004

Sfântul Ioan Paul al II-lea a fost celebrat pe 18 mai, cu ocazia centenarului nașterii sale, cu slujbe speciale la Vatican și în Polonia natală.

Aniversarea vine pe fondul unor noi acuzații de abuz sexual în biserica catolică poloneză.

Papa vizitând orașul său natal, Wadowice, în 7 iunie 1979, pentru prima dată de când a fost ales papă. Este a șasea zi din turneul de nouă zile n Polonia.
Papa vizitând orașul său natal, Wadowice, în 7 iunie 1979, pentru prima dată de când a fost ales papă. Este a șasea zi din turneul de nouă zile n Polonia.

Ioan Paul al II-lea, născut Karol Wojtyla la 18 mai 1920 în orașul polonez Wadowice, este considerat unul dintre cei care au contribuit esențial la zdruncinarea sistemului comunist al Poloniei și in Europa de est.

„Astăzi putem spune că acum 100 de ani Dumnezeu și-a vizitat poporul”, a spus Papa Francisc într-un serviciu religios din aceasta dimineață de la Bazilica Sf. Petru din Roma.

„Sărbătorind amintirea Sfântului Ioan Paul al II-lea să ne amintim acest lucru: Domnul își iubește poporul, și-a vizitat poporul, a trimis un păstor”.

Președintele polonez Andrzej Duda a spus, într-o scrisoare trimisă credincioșilor care vizitează cel mai sfânt loc al Poloniei, Mănăstirea Jasna Gora din Czestochowa, că „Karol Wojtyla a fost una dintre cele mai importante figuri ale secolului XX”.

Scenă care a stârnit discuții: Papa Francisc căzând pe trepte pe când oficia slujba la Jasna Gora, Czestochowa, 28 iulie 2016
Scenă care a stârnit discuții: Papa Francisc căzând pe trepte pe când oficia slujba la Jasna Gora, Czestochowa, 28 iulie 2016

Rabinul șef al Poloniei, Michael Schudrich, într-o declarație din 17 mai a amintit și el eforturile lpapei Ioan Paul de a căuta reconcilierea între catolici și evrei.

"Niciun alt papă nu a făcut mai mult pentru a vindeca rănile dureroase și a făcut mai mult decât oricine altcineva din istorie pentru a șterge eficient flagelul antisemitismului", a spus Schudrich.

Carismaticul papă a promovat drepturile omului, democrația și nevoia de pace în întâlnirile sale cu liderii mondiali, cum ar fi fostul șef al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov sau președintele SUA, George W Bush.

El a fost primul papă non-italian în 450 de ani.

Papa Ioan Paul II în timpul unei audiențe private acordate președintelui Cehoslovaciei, Vaclav Havel, la Roma, în 24 septembrie 1990
Papa Ioan Paul II în timpul unei audiențe private acordate președintelui Cehoslovaciei, Vaclav Havel, la Roma, în 24 septembrie 1990

Un atlet pasionat și schior în tinerețe, Ioan Paul al II-lea a supraviețuit unei tentative de asasinat din 1981 în Piața Sf. Petru.

În 1999, el a vizitat România devenind primul papă care a vizitat o țară predominant ortodoxă din est de la Schisma Est-Vest din 1054, eveniment care a separat ortodoxia estică și catolicismul occidental.

Însă Ioan Paul al II-lea, care a fost canonizat în 2014, este de asemenea amintit ca un lider religios cu o abordare prudentă conservatoare a doctrinei, caracterizată prin opoziție fermă la avort, sex extramarital, eutanasie, divorț, fertilizare in vitro și homosexualitate.

Aniversarea sa a venit și pe fondul controverselor reînnoite stârnite de un film documentar difuzat recent în Polonia și care expune presupuse abuzuri sexuale în biserica catolica a Poloniei.

Documentarul „Zabawa w chowanegok”(De-a v-ați ascunselea/Cucu-bau), realizat de către frații Tomasz și Marek Sekielski, a fost difuzat public pe 16 mai online și a atras peste 4 milioane de vizualizări până pe 18 mai.

Filmul spune povestea a doi frați, acum adulți tineri, care se confruntă cu preotul care i-ar fi abuzat în copilărie. În căutarea justiției, ei descoperă alte presupuse victime ale preotului abuziv, dar întâlnesc și lipsa de compasiune și ajutor din partea oficialilor bisericii catolice poloneze.

După lansarea filmului, arhiepiscopul Wojciech Polak, Primatul Poloniei, a spus că problema va fi adusă în fața Vaticanului pentru investigații.

XS
SM
MD
LG