Linkuri accesibilitate

Lupta cu salariile în plic continuă | Vizita istorică a lui Zelenski în SUA


Inspectoratului de Stat al Muncii va putea sesiza Serviciul Fiscal de Stat în cazul constatării în activitatea angajatorului a utilizării muncii nedeclarate.
Inspectoratului de Stat al Muncii va putea sesiza Serviciul Fiscal de Stat în cazul constatării în activitatea angajatorului a utilizării muncii nedeclarate.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Newsmaker.md scrie că deputații moldoveni au aprobat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative, care are scopul de a fortifica capacitățile Inspectoratului de Stat al Muncii în combaterea muncii nedeclarate. Astfel, instituția va putea sesiza Serviciul Fiscal de Stat în cazul constatării în activitatea angajatorului a utilizării muncii nedeclarate sau a achitării salariului ori a altor plăți, fără reflectarea acestora în evidența contabilă. De asemenea, legislația a fost completată cu un temei suplimentar pentru efectuarea controalelor inopinate, asta însemnând că aceste controale vor putea fi efectuate și în cazul deținerii informațiilor sau indiciilor, susținute prin probe, privind utilizarea muncii nedeclarate, mai scriu jurnaliștii.
  • „Guvernarea trebuie să înțeleagă că 2023 este anul în care anumite decizii trebuie să aibă rezultate”, a declarat comentatorul politic Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău. „Vreau să cred că actuala guvernare din Republica Moldova va căpăta și mai multă experiență și va îndeplini acele nouă condiționalități” formulate de Comisia Europeană la acordarea statutului țară candidată la aderare pentru R. Moldova, a mai spus Tăbârță. Potrivit lui, dacă războiul din Ucraina se va încheia și normalitatea va reveni, restul problemelor treptat vor fi soluționate.
  • Femeile care vor lucra în perioada concediului de maternitate vor putea beneficia de salariu şi de indemnizație, anunță portalul agora.md. Potrivit inițiativei, adoptate de deputați, se dorește îmbunătățirea ratei de participare a femeilor și reducerea poverii muncii neremunerate sau cu remunerare în plic asupra femeilor însărcinate care continuă să lucreze, chiar și în concediul de maternitate. În prezent, pentru perioada concediului de maternitate care se suprapune cu perioada în care femeia desfășoară activitate de muncă, se achită doar salariul, nu și indemnizația.
  • Jurnal.md scrie că ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă a fost achitat în dosarul parcărilor cu plata, decizia fiind luată de magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul Buiucani. Reporterii amintesc că în mai 2017, Dorin Chirtoacă a fost arestat, împreună cu alți nouă angajați ai primăriei, în legătură cu scandalul parcărilor cu plată în care acesta fost învinuit că a săvârșit, prin participație în calitate de autor, infracțiunea de trafic de influență, inclusiv corupere pasivă La 28 iulie 2017, Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar conform deciziei Judecătoriei sectorului Buiucani, iar în februarie 2018 a demisionat.
  • Legislativul de la Chișinău au adoptat extinderea cu șase luni a termenului de activitate a Comisiei Pre-vetting, adică până la data de 30 iunie 2023, scrie tv8.md. În prezent, membrii Comisiei sunt în proces de evaluare a candidaților la funcțiile vacante din CSM. Respectiv, termenul a fost extins pentru a reuși evaluarea tuturor candidaților la funcțiile vacante din celelalte instituții și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • „Acest steag este simbolul victoriei noastre!” Zelenski, aplaudat în Congresul SUA, este o postare a Europei Libere, printre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean în ultimele 24 de ore. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a desfășurat un drapel ucrainean la finalul discursului său în fața Congresului SUA. „Doamnelor și domnilor, acest steag este un simbol al victoriei noastre în acest război”, a spus el. În discursul său, Zelenski a subliniat că Rusia a folosit drone iraniene pentru a ataca țara sa. El a promis că nu va exista „niciun compromis” în încercarea de a pune capăt războiului.
  • Pe Instagram, a trezit interes o postare a moldova.org, în care jurnaliștii anunță un proaspăt reportaj: „În unul din căminele pentru studenții de la medicină de pe strada Testimițanu, într-o cameră mică, locuiește familia Mitioglo, formată din trei membri. Oxana are 28 de ani și este medică rezidentă, iar Grigore, de 33, e medic urolog. Fiul lor, Alexei, are patru ani împliniți.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG