Linkuri accesibilitate

Lupte în culise la Kremlin: șeful «Wagner» îl laudă pe Zelenski, în vreme ce la Londra Rishi Sunak e un hindur-dur


Fondatorul și patronul grupării de mercenari «Wagner», Evgheni Prigojin (stânga), în vremea când nu era decât «Bucătarul lui Putin», 11 noiembrie, 2011. 
Fondatorul și patronul grupării de mercenari «Wagner», Evgheni Prigojin (stânga), în vremea când nu era decât «Bucătarul lui Putin», 11 noiembrie, 2011. 

Surpriza zilei, în presă, este știrea că fondatorul și patronul grupării de mercenari «Wagner», Evgheni Prigojin, un „om cheie” pentru Putin, a îndrăznit să-l înfrunte în privat pe acesta, ba chiar de mai multe ori în ultimele săptămâni.

Volodimir Zelenski este un „lider puternic și care știe ce face”, a spus Prigojin în cea mai recentă provocare aruncată lui Putin, scrie The Daily Telegraph.

Novaia Gazeta: peste 100 de recruți morți de la începutul mobilizării

De când a început mobilizarea în Rusia, pe 21 septembrie, între 100 și 200 de recruți și-au pierdut viața, pe front sau în timpul antrenamentelor, potrivit Novaya Gazeta Europe, ai cărei jurnaliști au strâns numele a 89 dintre cei decedați.

Cel mai mare număr de îndoliați se află în Urali. Numai în Ekaterinburg, familiile a cel puțin 24 de recruți au primit înștiințări despre moartea celor dragi. La antrenament, 23 de recruți au murit din diverse motive, nelegate de război, de la alcool, droguri până la sinucidere și accidente.

«Bucătarul lui Putin»

Cum comentează la rândul său tabloidul britanic Daily Mail, comentariile aproape provocatoare ale lui Prigojin pun în lumină ascensiunea acestuia în cercurile puterii și o încredere tot mai mare în capacitatea lui de a vorbi despre problemele importante din jurul războiului din Ucraina, sfidând chiar Kremlinul.

Acele remarci pozitive despre Zelenski vin după ce Prigojin — care își recrutează acum mercenarii prin închisorile din Rusia — a mai avut o serie de intervenții pe față în ultimele săptămâni, alăturându-se liderului cecen Ramzan Kadîrov în ridiculizarea performanței generalilor ruși în Ucraina.

Prigojin, a cărui altă mare afacere constă în servicii de catering pentru Kremlin, a început prin a fi «bucătarul lui Putin», înainte de a-și fonda unitatea de mercenari în timpul primei invazii din Ucraina a Rusiei, în 2014.

De atunci, grupul «Wagner» și-a câștigat reputația de a face munca murdară a armatei ruse, lăsând în urma lui un val de violență brutală, violuri și crime de război.

Ieșirea lui pe un ton provocator și aproape obraznic în favoarea lui Zelenski a fost remarcată și de South China Morning Post, marele cotidian chinez de limbă engleză din Hong Kong (lansat în 1903!), care îl citează:

„Nu-l subestimați pe Zelenski”, a spus Prigojin, după ce a fost întrebat de ce laudă un om pe care Moscova îl critică și atacă încă de când el a venit la putere în 2019 și cu a cărui țară se află în război.

Donnerwetter, Scholz — toamna la Pekin!

In Germania, cancelarul Olaf Scholz a luat inițiativa neobișnuită de a solicita publicarea unui comentariu scris de el în Frankfurter Allgemeine Zeitung, în care își justifică vizita în mare pompă, vineri 4 noiembrie, în China.

Scholz a ales Frankfurter Allgemeine Zeitung deoarece marele cotidian conservator al finanțelor publicase marți 1 noiembrie un articol foarte critic față de această vizită. Vizită care are loc în ciuda faptului că Pekinul sprijină pe față, pe plan diplomatic, Rusia lui Putin. Platforma americană Wired publică în acest timp un foarte complex și detaliat articol despre «Ciudata moarte a internetului uigur», uigurii fiind populația turcofonă musulmană reprimată din Xinjiang (Turkestanul chinez), împotriva căreia China comunistă practică ceea ce a fost numit în mod repetat un “genocid”.

Scholz va fi însoțit la Pekin de o delegație de industriași și mari oameni de afaceri din domeniul industriei chimice și a automobilului.

„Pe lângă secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, premierul pakistanez Sharif, președintα tanzaniană Hassan, iată că și cancelarul german Scholz vizitează China în curând”, se bucură publicația din Pekin Zhongguo Xinwen Zhoukan, anunțând sosirea „primului val de „boom diplomatic”” de după cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez (PCC), care l-a reales pe Xi Jinping pentru un al treilea mandat.

Scholz este primul lider occidental care vizitează Pekinul de trei ani încoace.

Miniștrii ecologiști din cadrul coaliției guvernamentale de la Berlin privesc de asemenea chiorâș această vizită somptuoasă, la câteva zile numai de la reîntronarea tovarășului Xi Jinping. Ministra de externe Annalena Baerbock a formulat-o foarte explicit: — «N-ar trebui să depindem de o țară care nu împărtășește valorile noastre» și care «ne face vulnerabili la șantaj».

Fără rezultat, însă. Olaf Scholz, fost edil al Hamburgului, a acceptat chiar ca transportatorul maritim chinez Cosco să devină acționar minoritar la un terminal din portul Hamburg, al treilea din Europa ca importanță (după Rotterdam în Olanda și Antwerpen în Belgia).

Ironia face că din pricina intransigenței germane față de Grecia, în momentul marii crize economice trecute, în urmă cu un deceniu, același Cosco chinezesc devenise deja practic proprietar al portului Pireu din Grecia.

Boris Johnson și o tiflă „ecologică” lui Rishi Sunak

La Londra, în acest timp, noul premier britanic Rishi Sunak a anunțat că va participa, în cele din urmă, la viitorul summit COP27, dedicat opririi încălzirii planetare, care se deschide curând în Egipt.

Cum o constatase cu amuzament săptămânalul The Observer, membrii guvernului erau foarte îngrijorați de intenția anunțată a lui Boris Johnson de a merge neinvitat la acel summit COP27, în locul premierului, asta în vreme ce opoziția Labour atacă tot mai înverșunat eșecurile politicii guvernamentale privind criza climaterică.

Ba chiar, The Observer informa că în culisele partidului Tory se duc eforturi frenetice pentru a-l împiedica pe Johnson să meargă acolo, la summitul din Egipt.

Rishi Sunak — un hindur-dur

Peste Canalul Mânecii, la Paris, săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné oferă în ultimul său număr (doar în ediția pe hârtie) un portret cu vitriol al noului premier britanic Rishi Sunak.

Afllăm că acest fost ministru de finanțe (chancellor) al lui Boris Johnson este vegetarian și abstinent, neatingându-se de alcool (încă o schimbare față de Johnson), ca un autentic hindus practicant.

Totuși, el a trebuit să plătească o amendă, ca toți participanții la una din acele «Partygate» ale lui Boris, serile alcoolizate din timpul pandemiei în birourile premierului, unde Sunak era deseori prezent și unde o dată… a băut o bere!

De altfel, până și foarte conservatorul și pro-Tory The Times, într-un portret paralel cu cel din francezul Le Canard, îl numește «posac», sau «anost», fără umor (mirthless).

Foștii colegi de la Goldman Sachs, unde Sunak a lucrat ca economist, sunt plini de elogii în legătură cu abilitatea sa financiară, însă uriașa lui avere (la 42 de ani, el este, practic, miliardar) se dovedește o problemă pe plan politic în această Anglie post-Brexit și post-Covid pe cale de a sărăci.

El e căsătorit cu fata unuia din cei mai bogați oameni din India, care este în același timp un sprijinitor al autocratului Modi, liderul indian ultranaționalist.

Problema cu un premier atât de bogat ca Rishi Sunak este că el a fost ales pe baza unui program de creștere a impozitelor și de reducere a cheltuielilor publice, în vreme ce soția lui, de pildă, nu plătește impozite în Marea Britanie, deoarece este «non dom», nu are domiciliul legal acolo. Ooops!…

Pe deasupra, și el și soția lui sunt posesori de green card din SUA. Mulți se întreabă, așadar: care e identitatea cuplului Sunak? Britanici? Indieni? Americani? Ce interese reprezintă ei? rezumă Le Canard enchaîné.

Deocamdată, o prioritate a noului guvern se arată a fi semnarea unui mare acord comercial cu India. O interesantă întorsătură istorică!

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG