Linkuri accesibilitate

Lupte grele în est | „Nimic despre Ucraina fără Ucraina”


Militari ucraneni repară un vehicul blindat rusesc capturat, regiunea Harkov, 3 noiembrie 2022.
Militari ucraneni repară un vehicul blindat rusesc capturat, regiunea Harkov, 3 noiembrie 2022.

Armata rusă a lansat noi atacuri cu drone asupra unor ținte din centrul Ucrainei, în timp ce forțele ucrainene continuă luptele grele din estul țării, iar autoritățile numite de Moscova evacuează în continuare civili din Herson, pregătindu-se aparent pentru o potențială ofensivă ucraineană.

Statul Major al armatei ucrainene a spus pe 5 noiembrie că forțele sale au reușit să oprească vineri atacurile rusești în regiunile Luhansk și Donețk în est.

Aviația ucraineană a lansat 11 atacuri asupra pozițiilor inamice, în timp ce apărarea anti-aeriană a doborât 10 drone Orlan, 11 drone Shahed 136 și două rachete Kalibr.

Zelenski: zeci sau sute de mii de ruși sunt trimiși la „tocătorul de carne”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus pe 4 noiembrie în obișnuitul său mesaj video nocturn că cele mai violente lupte din timpul săptămânii s-au dat în jurul localităților Bahmut și Soledar din Donețk, unde forțele ucrainene rezistă pe poziții, așa cum fac și în alte părți ale regiunii.

Zelenski a acuzat de asemenea Rusia de îndărătnicie nebună pentru că trimite „zeci sau sute de mii de oameni în plus la tocătorul de carne”, precizând că armata rusă a pierdut în cele două zone ale regiunii Donețk mai mult personal și mai multă muniție decât a pierdut în cele două războaie cecene luate împreună.

Liderul de la Kiev a vorbit și despre „câștiguri considerabile” în sud, lăudând trupele de infanterie și brigăzile de artilerie pentru „distrugerea echipamentului inamic, și a personalului rusesc”.

Informațiile despre succesele de pe câmpul de luptă n-au putut fi confirmate din surse independente.

La Herson, unul din principalele orașe ocupate de ruși în sudul Ucrainei, a fost impusă o interdicție de circulație de 24 de ore pe 4 noiembrie. Kiril Stremousov, șeful-adjunct al administrației de ocupație instalată acolo de Kremlin, a spus că măsura a fost necesară pentru a apăra orașul de o eventuală ofensivă ucraineană.

Herson e situat pe malul vestic al râului Nipru, care taie în două Ucraina, și a rămas fără aprovizionare, inclusiv mâncare, din cauza bombardamentelor ucrainene. Rusia continuă să evacueze civili din toată regiunea Herson, armata rusă spunând că „mai mult de 5.000 de civili” sunt duși de pe malul vestic pe cel estic al Niprului în fiecare zi.

Forțele rusești au început la mijlocul lui octombrie să ceară populației civile să părăsească orașul Herson, spunând că vor să-l transforme într-o fortăreață. Se relatează că militarii ruși se instalează în apartamentele părăsite de civili, așteptând ofensiva ucraineană contra orașului.

În timp ce Kievul a asemănat plecarea locuitorilor din Herson cu o deportare de tip sovietic, Moscova spune că duce oamenii spre locuri sigure în fața înaintării ucrainene.

„Nimic despre Ucraina fără Ucraina”

Pe 4 noiembrie, consilierul pe probleme de siguranță națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a făcut o vizită inopinată la Kiev, unde a avut o conferință de presă comună cu șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Ermak.

Răspunzând unor întrebări despre perspectivele unor tratative de pace cu Rusia, Sullivan a repetat unul din principiile administrației președintelui Statelor Unite Joe Biden: „nu se discută nimic despre Ucraina fără Ucraina”.

Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Ermak, și consilierul pe probleme de siguranță națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, Kiev, 4 noiembrie 2022.
Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Ermak, și consilierul pe probleme de siguranță națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, Kiev, 4 noiembrie 2022.

Sullivan a adăugat că mai multe oficialități ruse care au vorbit de negocieri au impus condiția inacceptabilă ca Rusia să păstreze toate teritoriile pe care le-a anexat ilegal.

El a adăugat că în opinia sa, asta nu e doar o condiție inacceptabilă, dar e și contra Cartei Organizației Națiunilor Unite care nu permite ocuparea de teritorii cu forța.

„Pentru mine, principala chestiune legată de aceste negocieri este cum arată o pace justă și cum se poate ajunge la ea. Dacă ne uităm la acuzațiile ruse, la acțiunile Rusiei, în special în ce privește anexarea de teritorii [ucrainene], [toate astea] nu prea încurajează la negocieri”, a declarat vineri la Kiev Jake Sullivan.

Sullivan a mai spus la Kiev că sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina va rămâne „neclintit” după alegerile de la jumătatea mandatului programate în America pe 8 noiembrie.

După întrevederile avute cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Ermak, consilierul pe probleme de siguranță națională de la Casa Albă a spus că președintele american Joe Biden rămâne angajat cooperării bi-partizane „în orice scenariu” pentru a menține ajutorul economic, umanitar și de securitate pentru Ucraina.

Unii membri ai Partidului Republican au spus că vor reduce asistența Statelor Unite pentru Kiev, dacă formațiunea lor politică obține controlul asupra Congresului american.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG