Linkuri accesibilitate

Lupte intense în estul Ucrainei. Prim-ministrul Japoniei se îndreaptă spre Kiev


 Vitali, un localnic de 41 de ani, se uită la craterul produs de explozia unei rachete în curtea sa din Țirkuni, regiunea Harkov, pe 20 martie.
Vitali, un localnic de 41 de ani, se uită la craterul produs de explozia unei rachete în curtea sa din Țirkuni, regiunea Harkov, pe 20 martie.

Ofensiva susținută a Rusiei în regiunea Donetsk din estul Ucrainei s-a intensificat în ultimele 24 de ore, a anunțat armata ucraineană. Între timp, premierul Japoniei se îndreaptă spre Kiev în semn de sprijin pentru războiul defensiv al Ucrainei împotriva Rusiei.

Trupele ucrainene au respins 120 de atacuri direcționate, în principal, înspre Bahmut, punctul central al unei bătălii crâncene care durează de luni de zile și care a provocat pierderi grele pentru ambele părți implicate în conflict, a precizat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic. Militarii ucraineni adaugă că rușii au încercat, de asemenea, să avanseze în direcțiile Avdiivka, Liman, Marinka și Șahtarsk.

Un sat ucrainean, ocupat și eliberat de 14 ori
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00

Forțele rusești au bombardat obiective civile și de infrastructură în 11 așezări de-a lungul liniei de contact, mai informează armata ucraineană care precizează că armata ucraineană a respins, de asemenea, atacurile rusești în Kupiansk, în regiunea nordică a Harkovului.

Ministerul de Externe al Japoniei a anunțat pe 21 martie că prim-ministrul Fumio Kishida va vizita Kievul pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Televiziunea japoneză NHK l-a arătat pe Kishida urcând în tren în orașul polonez de frontieră Przemysl.

Kishida, în calitate de membru al Grupului celor șapte națiuni, va exprima solidaritatea și sprijinul pentru Ucraina după invazia Rusiei de acum mai bine de un an, a declarat ministerul. Kishida își va arăta „respectul pentru curajul și perseverența poporului ucrainean care s-a ridicat pentru a-și apăra patria”, a precizat ministerul de externe într-o declarație.

Așteptate întâlnire dintre Kishida și Zelenskiy are loc în timp ce președintele rus Volodimir Putin îl primește pe omologul său chinez, Xi Jinping.

Între timp, două avioane de bombardament strategic rusesc au zburat deasupra Mării Japoniei timp de peste șapte ore, a anunțat Ministerul rus al Apărării la 21 martie. Avioanele Tupolev Tu-95MS sunt capabile să transporte arme nucleare, iar Moscova survolează în mod regulat apele internaționale din Arctica, Atlanticul de Nord și Pacific, ca o demonstrație de forță.

În Ucraina, militarii ruși și ucraineni au înregistrat pierderi importante în bătălia pentru Bahmut, chiar dacă analiștii spun că orașul avea o valoare strategică redusă.

La 20 martie, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a vorbit din nou despre rezistența pe care o opun apărătorii din Bahmut în fața intensei presiuni rusești asupra orașului.

„Nimeni nu credea că, sub atacuri inamice atât de intense, orașul ar putea fi apărat mai mult de o săptămână, cel mult două”, a declarat ea. „Dar datorită curajului și eroismului a mii de soldați ai noștri, precum și a conducerii pricepute a generalilor și ofițerilor noștri, apărarea orașului Bahmut rezistă, iar rezervele de rezistență nu au fost încă epuizate”, a adăugat Malyar.

Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a declarat că forțele sale controlează „aproximativ 70 la sută” din Bahmut și „continuă operațiunile pentru a finaliza eliberarea orașului”. Afirmația nu a putut fi verificată din surse independente.

La Bruxelles, miniștrii de externe și ai apărării din UE au convenit pe 20 martie să furnizeze Ucrainei obuze de artilerie în valoare de două miliarde de euro în cadrul unui acord care va include achiziții comune de muniție din partea UE, în timp ce Statele Unite au anunțat un nou ajutor militar de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina.

XS
SM
MD
LG