Linkuri accesibilitate

Irina Bogdan: „Mă dezamăgește reacția, sau lipsa de reacție, a autorităților constituționale de la Chişinău”


Punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan
Punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan

Sute de studenți originari din stânga Nistrului care își fac studiile la Chişinău au fost obligați de administrația de la Tiraspol să aibă un test Covid nu mai vechi de două săptămâni pentru a fi lăsați să meargă acasă, în regiunea transnistreană. În lipsa acestuia, studenții nu vor fi lăsați să traverseze frontiera administrativă.

Biroul de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chişinău a reacționat la această decizie printr-un comunicat publicat sâmbătă după-amiaza. În această reacție se susține că este „inadmisibilă obligarea studenților să prezinte rezultatele testelor la Covid-19, efectuate din cont propriu, pentru a traversa linia administrativă”. Chişinăul a cerut Tiraspolului să renunțe la această practică, mai ales că în a doua parte a lunii decembrie începe sesiunea de examene la universități.

Decizia ca studenții să se testeze a fost adoptată de administrația separatistă după vizita la Tiraspol a noului vicepremier pentru reintegrare, Olga Cebotari. Tânăra cu studii în Rusia și care are și cetățenie rusă a mers la Tiraspol la câteva zile după numirea în funcție, unde a avut o întâlnire cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski – un gest fără precedent în istoria Republicii Moldova.

Negociatorul șef al Chișinăului, Olga Cebotari, și liderul separatist Vadim Krasnoselski, la Tiraspol, 12 noiembrie 2020
Negociatorul șef al Chișinăului, Olga Cebotari, și liderul separatist Vadim Krasnoselski, la Tiraspol, 12 noiembrie 2020

În urma deciziei Tiraspolului, studenții care merg acasă în regiunea transnistreană trebuie să se testeze din cont propriu. Un test costă, în laboratoarele private, între 800 și 1200 de lei. Testul este obligatoriu la traversarea așa-numitei frontiere a regiunii separatiste, iar studenții care nu-l vor avea nu vor fi lăsați să meargă acasă, sau, pe sens invers, nu vor fi lăsați să plece din regiune la studii.

Decizia afectează și mai mulți tineri din autonomia găgăuză care își fac studiile la universitățile transnistrene.

Tiraspolul spune că are în evidență 519 studenți care fac naveta, dintre care 355 merg acasă în Transnistria o dată pe săptămână, în week-end, iar 164 de tineri merg în fiecare zi la studii pe malul drept, iar seara revin în regiune. Cel mai probabil, însă, numărul real de studenți afectați de această nouă restricție este mult mai mare.

Decizia a generat un val de nemulțumire în rândul studenților și părinților, care și-au expus indignarea inclusiv pe rețelele de socializare.

Irina Bogdan
Irina Bogdan

Irina Bogdan este din orașul Grigoriopol, amplasat pe malul stâng al Nistrului, și este studentă în anul I la drept la Chişinău, iar decizia administrației de la Tiraspol o afectează direct.

Irina Bogdan despre obligativitatea pentru studenții din stânga Nistrului de a face test Covid pentru a merge acasă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Irina Bogdan: „Mai cunosc câțiva studenți, am și foști colegi de clasă care își fac studiile în România și având în vedere că studiile sunt în regim on-line ei acum stau în regiunea transnistreană, motiv pentru care decizia respectivă nu-i afectează pe moment foarte mult. Dar studenții care își fac studiile la Chişinău sunt îngrijorați, decizia în afectează pentru că mulți dintre noi își făceau planuri să mergem măcar în week-end acasă. Avem nevoie să luăm unele lucruri, haine de acasă, avem nevoie să discutăm cu părinții, ceea ce acum a devenit considerabil mai dificil.”

Europa Liberă: La modul practic, acest lucru înseamnă că tu nu vei putea merge acasă la fel de des ca înainte, nu vei putea merge atunci când îți dorești. Iar atunci când o vei face vor fi niște cheltuieli în plus pentru a ajunge la o distanță de câțiva kilometri de Chişinău…

Irina Bogdan: „Da, s-ar părea că pentru drumul acasă, pentru acei un pic peste 50 de kilometri, s-a mărit considerabil prețul… Vor fi cheltuieli în plus care, evident, pentru un student sunt mari, nu e chiar atât de ieftin testul la Covid…”

Europa Liberă: Ai așteptat vreo reacție oficială a Chişinăului la această decizie a administrației de la Tiraspol?

Este foarte inechitabil ce se întâmplă acum și faptul că încă nu este nicio declarație din partea Chişinăului mă afectează…

Irina Bogdan: „Da. Și în acest sens pentru mine a fost un pic straniu, pentru că această decizie s-a luat deja după vizita noului vice-premier pentru reintegrare la Tiraspol. S-ar părea că după astfel de vizite ar trebui să fie careva decizii în sens pozitiv pentru noi, cetățenii care suntem conectați cu ambele maluri ale râului Nistru.

Ceea ce ar fi de dorit să facă acum autoritățile de la Chişinău este să vină cu o declarație la acest subiect, dacă le pasă cu adevărat de oamenii care sunt dincolo de Nistru. Este foarte inechitabil ceea ce se întâmplă acum și faptul că încă nu este nicio declarație din partea Chişinăului care ar viza situația studenților mă afectează, ca cetățean al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Irina, tu faci facultatea de drept, ești jurist în devenire. Ca jurist în devenire, cum califici această situație în care v-ați pomenit din punctul de vedere al drepturilor omului, al accesului la educație, al liberei circulații?

Irina Bogdan: „Strict din perspectiva mea, eu cred că este o încălcare gravă faptul că de atâția ani avem această vamă și de atâția ani avem atâtea nevoi și probleme cu libera circulație. Respectiv, și faptul că suntem restricționați în a merge la noi acasă, chiar dacă am rămas în țară și facem studiile aici, este o situație gravă. Iată de ce mă dezamăgește complet reacția, sau lipsa unei reacții, din partea autorităților constituționale de la Chişinău.”

***

Corespondentul nostru la Tiraspol, Serghei Ursul, a consemnat și reacția unui jurist din regiune, a avocatului Stepan Popovski.

Avocatul Stepan Popovski
Avocatul Stepan Popovski

„Din punct de vedere juridic, această situație are multe similitudini cu cazul ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului „Catan și alții împotriva Republicii Moldova și Federaţiei Ruse” – încălcarea dreptului la studii în urma unor presiuni și intimidări care influențează activitatea școlilor care lucrează în baza grafiei latine, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Se observă, la fel ca și aici, încălcarea articolului 2 al protocolului 1 al Convenției Europene, pentru că vorbim despre îngrădirea dreptului la educație – este o ingerință directă în procesul de obținere a studiilor.”

Stepan Popovski notează că acest lucru se face în contextul unei limitări fără precedent a liberei circulații impuse de administrația de la Tiraspol încă din luna martie, care este, de asemenea, o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG