Linkuri accesibilitate

Mălaiul visat în campanie nu ține de foame 


Minutul electoral, semnat de Vasile Botnaru.

Minutul electioral cu Vasiel Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Nu știu cum suportați dumneavoastră, dar mie mi-a ros urechile refrenul de campanie, care spune că toate lucrurile bune s-au făcut exclusiv la inițiativa președintelui. Drumurile au devenit mai asfaltate, pensiile mai indexate, transnistrenii mai cetățenoși, familiștii mai bisericoși. Până și fuga lui Plahotniuc i se datorează doar lui Dodon. Adevărata viață îmbelșugată ne așteaptă însă după Sf. Vasile încolo, deoarece, la inițiativa prezidentului, vor veni mai multe investiții, vor fi deschise locuri de muncă, vor crește pensiile, se vor lungi drumurile, vor arde mai multe filarmonici. Pardon, asta nu a promis.

Iar cea mai proaspătă revelație năzdrăvană am auzit-o în dimineața zilei de miercuri. Prezidentul a scos din mintea lui infatigabilă concluzia că statul este obligat să suporte integral cheltuiala pentru instruirea specialiștilor cu studii universitare în domenii care reprezintă atribuțiile statului și a numit cu titlu de exemplu educația, medicina, ordinea publică și cultura. La medicină trebuie să existe numai burse de la stat, iar absolvenții să meargă să lucreze trei-patru-cinci ani acolo unde are interes statul, a zis Dodon. Mai jos anexez transcrierea exactă a cuvintelor spuse în emisiunea de la Radio Moldova. O găsiți și pe Facebook. Nu dispare nicăieri noua mostră marca Dodon-reformatorul. Deși e cam timpul să mă obișnuiesc, mereu rămân stupefiat de ușurința cu care fostul deja președinte, care mai dorește o tură de patru ani, jonglează cu aserțiuni axiomatice amestecate cu promisiuni și deducții hazardate, asezonate numaidecât cu cuvințele din limbajul suburban. Și, pe ici-colea, gogoși și micșunele. Nici măcar lecția cea mai dificilă a pandemiei nu l-a determinat să abandoneze condiția doctorului autodidact, care se crede priceput la toate și mai ales doct în arta comunicării. În ce proporții îi aparține șiragul de perle adunate pe parcursul mandatului, nu avem de unde să știm, dar mândria cu care îl poartă te pune pe gânduri. Gesturile, trucurile și vorbulițele cu care vrea să-și procure loialitatea unor alegători anume îl fac tot mai vulnerabil. După ce se tot auto-complimentează cu refrenul la inițiativa mea, te pomenești că până și mega-imperturbabilul Chicu s-ar putea întreba: „Alo! Cine-i muscă la arat?” Ca să nu mai spun despre încă tinerii socialiști.

(Rubrica „Botnaru la minut” din emisiunea electorală realizată de Valentinei Ursu la radio Europa Liberă din 12 noiembrie 2020)

(după minutul 14.31)

Igor Dodon: „Eu consider că statul trebuie să acopere integral, din contul bugetului de stat a cheltuielilor pentru pregătirea specialiștilor pe domeniile ce țin de atribuțiile statului. (…) De exemplu sunt câteva domenii care sunt funcții de stat: educație, medicină, ordinea publică, cultura. Și mai sunt și altele. Apărarea ordinii publice. Sunt cinci, șase, șapte, zece direcții de bază care ține de îndeplinirea funcțiilor statului. Aici prioritar în instituțiile superioare de învățământ din stat, din Republica Moldova trebuie să fie doar locuri bugetare. Da, poate să fie un procent mic la contract, da’ restul, de exemplu la medicină toate trebuie să fie din bugetul de stat. Să fie un concurs mai mare, pentru că statul pregătește specialiști pentru domeniul său, pentru necesitățile sale. Aici statul trebuie să asigure burse, trebuie să asigure cămine. Și cei care elevi, studenți care merg și absolvesc aceste domenii trebuie să aibă angajamentul, obligațiunea ca o anumită perioadă, trei-patru-cinci ani, să activeze în instituțiile de stat acolo unde statul decide, fiindcă statul investește în pregătirea acestor specialiști și mai departe statul insistă ca acest specialist să activeze în Republica Moldova”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG