Anunțul de marți al ministrei finanțelor despre o așteptată schimbare a sistemul de impozitare în favoarea persoanelor cu venituri modeste, a stârnit multe reacții, inclusiv negative, mai ales din cauza intenției de a anula legea tichetelor de masă, o intenție care s-a dovedit exagerată, după cum relatează corespondenta noastră:
Confruntat cu mai multe critici faţă de noile măsuri fiscale anunţate în ajun, Ministerul Finanţelor a venit astăzi cu o precizare. Tichetele de masă nu vor fi anulate, ci vor fi supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale şi medicale. „Prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă, există riscuri extrem de mari ca în anul 2020 să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sunt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Aceasta pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat”, spune ministerul într-un comunicat remis presei.
Precizarea vine după ce intenţia de a anula tichetele a fost criticată de mai mulți experți, sindicate şi de Partidul Democrat, care a promovat acest proiect în 2017.
Confederația Națională a Sindicatelor consideră că anularea tichetelor de masă va avea un „impact negativ” asupra situației sociale a salariaților. „Nu putem vorbi de evaziuni fiscale, dar dimpotrivă despre oficializarea unor plăți care anterior erau plătite ca salarii în plic”, se spune într-un comunicat al sindicatelor, care au cerut Ministerului Finanțelor să prezinte probele ce ar demonstra că tichetele de masă nu sunt bune pentru folosire, precum şi argumentele FMI.
Vicepreşedintele PD, Vladimir Cebotari, a spus că tichetele de masă, chiar dacă nu ofereau nimic bugetului de stat, nu au adus nici pierderi, ci doar o creştere a bunăstării beneficiarilor.
O altă măsură fiscală intenţionată de guvern, cea de a dubla de la 10 la 20% cota de TVA pentru sectorul de hoteluri, restaurante şi cafenele a fost criticată şi ea de reprezentanţi ai sectorului. Dumitru Cebotarescu, proprietar al unui restaurant, a afirmat că, în consecinţă, vor creşte preţurile pentru consumatori cu minim 10%, se va micșora şi suma totală a impozitelor plătite la stat, datorită scăderii activității economice, cu riscul ca multe unităţi din domeniul alimentației publice să falimenteze ori să se întoarcă în „zona neagră” a economiei. Iar președinta Asociației restaurantelor Aneta Zasavițchi a criticat, între altele, decizia, numind-o „pripită” pentru că nu a fost consultată cu mediul de afaceri.
Democratul Vladimir Cebotari a spus că fosta guvernare a redus de la 20 la 10% cota TVA tocmai pentru a stimula industria hotelieră şi de alimentaţie publică, ca să treacă din economia tenebră şi să deschidă noi locuri de muncă.
„Sper că această guvernare se va corecta şi acest spirit revanșist, neînsetat va înceta pentru că ei nu se luptă cu PDM, ei nu se luptă cu politicile PDM, ei se luptă cu proprii cetăţeni şi aici trebuie să fie o linie roşie”.
Modul în care businessului şi cetățenilor le-au fost comunicate măsurile de politică fiscală este umilitor şi penibil, a comentat directorul executiv al Camerei de comerț americană, Mila Malairău. „Anunțate într-o conferință de presă, măsurile fiscale urmează să fie votate timp de o săptămâna de Guvern fără intenția de a verifica părerea parților interesate şi de a estima impactul real asupra parților afectate”, a mai notat Mila Malairău.
Scutirea personală anulată pentru cei cu venituri lunare mai mare de 20 de mii de lei a trezit îngrijorarea unor experţi care spun că astfel va fi distrusă clasa de mijloc şi aşa practic inexistentă în Moldova. „În general măsura nici nu afectează prea mult persoanele date, iar veniturile în buget vor fi mizerabile. Dar iată principiul de impozitare echitabilă este deteriorat”, a explicat economistul Sergiu Gaibu.
Directorul Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor, observă că măsurile fiscale au fost anunțate fără o analiză. „Este creată percepția că aceste măsuri vor lovi preponderent în clasa de mijloc, mai cu seamă, mă refer la eliminarea scutirii personale a angajaților care au salariul lunar de 20 de mii de lei. Nu cred că clasa de mijloc trebuie să sufere din cauza comportamentului iresponsabil al guvernării precedente înainte de alegeri, care a dus la creșterea deficitului bugetar”, afirmă expertul citat de Ziarul de Gardă.
Ministerul Finanțelor a anunţat că va publica analizele asupra impactului, raționamentelor și practicilor internaționale în privința fiecărei dintre măsurile fiscale anunţate.