Linkuri accesibilitate

Macron: Cererea Moldovei va fi analizată în 10 zile | Mitropolia Moldovei cere anularea marşului LGBT


Înalt Prea-Sfințitul Vladimir, mitropolitul Moldovei
Înalt Prea-Sfințitul Vladimir, mitropolitul Moldovei

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Șefa statului, Maia Sandu, a susținut o conferință de presă comună cu președintele Franţei, Emmanuel Macron, care a efectuat ieri primă vizită în țara noastră, scrie Ziarul de Gardă. „Pentru noi, aderarea la UE este o opțiune strategică. Noi nu căutăm scurtături în acest proces. Ne dorim consolidarea parteneriatului nostru cu UE. Eforturile comunității internațioanle trebuie direcționate acum spre restabilirea păcii în Ucraina”, a declarat Maia Sandu. Preşedintele francez, pe de altă parte, a spus că războiul din Ucraina trebuie oprit, “fără să intrăm în el…” Candidatura R. Moldova va fi dezbătută cam în 10 zile. Franța își va juca pe deplin rolul de președintă pentru a se ajunge la un consens ca R. Moldova să se alăture UE, a mai spus Macron.
  • Procurorul general interimar Dumitru Robu a semnat ordinul privind numirea Veronicăi Dragalin în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, citim în Newsmaker.md. Informația a fost confirmată pentru NM de către Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii Generale.
  • Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind aplicarea mecanismului de confiscare extinsă, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președinta Maia Sandu, citim în Jurnal.md. Până în prezent, aplicarea mecanismului de confiscare extinsă nu a fost posibilă. Proiectul aprobat propune o abordare nouă: dacă persoana a fost condamnată pentru o infracțiune săvârșită din interes material și dobândește în mod ilegal bunuri ca sursă generatoare de profit, bunurile pot fi și trebuie confiscate în folosul statului, fără ca statul să probeze că fiecare lucru confiscat provine dintr-o infracțiune care ar fi documentată penal.
  • Inspectoratul de Poliție Botanica, a fost sesizat ieri, prin intermediul serviciului unic 112, precum că în Incinta Curții de Apel Chișinău, e amplasat un obiect explozibil, scrie Diez.md. Apelul fusese făcut de un bărbt. Însă în urma verificărilor efectuate de către serviciile specializate, nu au fost depistate obiecte sau substanţe explozibile. Alerta s-a dovedit a fi falsă.
  • Moldovenii care vor circula în mun. Chișinău cu troleibuzul vor primi, din 1 iulie, când intră în vigoare noul tarif la transportul public, 3 bilete în loc de unul, citim în Unimedia.info. Asta până când va fi epuizat stocul disponibil de bilete cu valoarea nominală de 2 lei. Informația a fost oferită pentru Unimedia de către Veronica Baltag, comunicator la Direcția generală transport public și căi de comunicație. Decizia a fost luată pentru „a nu se admite cheltuieli în plus”, deoarece „biletele au fost tipărite recent și stocul este destul de mare”.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în R. Moldova.
  • Printre cele mai comentate postări pe Facebook e un video al Ziarului de Gardă cu imagini de la ceremonia de întâmpinare a președintelui Emmanuel Macron de către președinta Maia Sandu.
  • O altă postare comentată de pe Facebook, e a site-ului Agora. Aflăm că cetățenii vor avea dreptul să-și însușească gratuit produsele procurate, în cazul în care nu vor primi bonul fiscal din partea comercianților. Un proiect de alege în acest sens a fost avizat pozitiv de Guvern.
  • Pe Instagram cea mai comentată postare e a site-ului TV8.md: Mitropolia Moldovei a publicat o declarație în care cere municipalității să oprească desfășurarea marșului LGBT, duminică 19 iunie. Biserica Ortodoxă din Moldova susține că a obținut în acest sens „sprijinul a peste 30 de ONG-uri și asociații obștești”. „Biserica Ortodoxă din Moldova se opune autorizării Marșului solidarității organizat de comunitatea LGBT, care este programat sa aibă loc la Chișinău. Nu există nici un motiv legal, moral, dar și rațional care ar determina susținerea de către autoritățile noastre publice locale a unui asemenea manifest absurd”, se arată în declaraţie.
  • Tot pe Instagram citim, via TV8, că pedepsele pentru șoferii care încalcă sistematic Regulamentul circulației rutiere vor fi înăsprite, iar penalitățile pentru conducătorii auto disciplinați vor fi reduse. În acest sens, Guvernul a aprobat o serie din modificări la Codul penal, la Codul contravențional şi la Legea privind siguranța traficului rutier.

XS
SM
MD
LG