Linkuri accesibilitate

Macron în Bulgaria


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

În timpul vizitei sale de o zi în Bulgaria președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit cu președintele Rumen Radev și cu primul ministru Boiko Borisov.

În centrul atenției s-au aflat colaborarea în domeniul militar, problema muncitorilor detașați, migrația ilegală, dorința Bulgariei de a adera la zona Schengen și să fie admisă în antecamera zonei euro, programul președinției bulgare a Uniunii Europene, perspectiva europeană a fostelor țări comuniste din Balcani.

La conferința de presa comună, Emanuel Macron a constatat coincidența pozițiilor în problema muncitorilor detașați, în abordarea pragmatică a colaborării militare și în privința migrației ilegale.

Macron a criticat poziția Poloniei în privința muncitorilor detașați, declarând că nu ea este țara care decide în ce direcție trebuie să meargă Europa.

Din declarațiile lui Radev și Borisov însă nu a devenit clar dacă Bulgaria a acceptat aceasta poziție a Franței. Radev a declarat că în afară problemei muncitorilor detașați există o serie de probleme sociale ce necesită o abordare complexă. El a cerut ca salariile funcționarilor bulgari în companiile franceze din Bulgaria să fie egale cu cele ale francezilor care ocupă poziții identice. Radev a făcut o legătură între eventuala modificare a directivei muncitorilor detașați și continuarea politicii de coeziune. El a subliniat că reformele trebuie făcute în scopul unirii, nu a divizării țărilor membre, să nu lezeze principiul celor 4 libertăți pe piața unică europeană și să caute balanța între interesele vechilor și noilor țări membre.

Boiko Borisov la rândul său a declarat că și temele critice ce necesită dezbateri mai aprofundate au fost abordate în spirit de prietenie.

Referindu se la dorința Bulgariei de a fi admisă în sala de așteptare a zonei euro, Borisov a spus că țara are un buget excedentar, este printre primele trei țări membre în privința datoriei externe, menține o rezervă fiscală stabilă și respectă principiile consiliului monetar. „Ne-am făcut tema de acasă și nu prezentăm nici-un risc pentru zona Euro”, a spus primul ministru.

Emmanuel Macron a declarat că sprijină eforturile Sofiei de a adera la zona Schengen și zona euro.

XS
SM
MD
LG