Linkuri accesibilitate

MAEIE: „Nu există nici o decizie luată de statul moldovean”


La inaugurarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim

Chișinăul susține „intenția Statului Israel de a deschide o ambasadă” în capitala moldoveană.

Ministerul moldovean de Externe spune că Republica Moldova cunoaște dorința Israelului ca ambasadele străine din Tel Aviv să se mute în Ierusalim, dar că Chișinăul nu a luat nicio decizie în această privință. Precizarea a fost făcută într-un răspuns dat Europei Libere după ce presa israeliană a relatat că se poartă asemenea negocieri și că ar exista șanse foarte mari să se ajungă la o înțelegere.

„Partea moldovenească a luat act de poziția diplomației israeliene, care promovează la toate nivelele subiectul relocării sediilor ambasadelor de la Tel-Aviv la Ierusalim. În acest moment (…) nu există nici o decizie luată de statul moldovean”, se spune în răspunsul Ministerului Afacrilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Potrivit agenției Mediafax, care citează postul public de radio israelian IPBC/Kan, un director al ministerului de Externe israelian, Yuval Rotem, s-a deplasat recent în R. Moldova, unde a discutat despre mutarea ambasadei. Autoritățile moldovene ar fi cerut în schimb deschiderea unei ambasade israeliene la Chișinău.

În răspunsul MAEIE pentru Radio Europa Liberă se spune, însă, că cele două chestiuni nu au „nicio legătură”, precizând că Chișinăul susține „intenția Statului Israel de a deschide o Ambasadă” în capitala moldoveană.

Puține țări au urmat până în prezent exemplul președintelui american Donald Trump, care a anunțat în decembrie 2017 că Statele Unite își mută ambasada din Tel Aviv în Ierusalim, oraș pe care și palestinienii îl consideră drept capitala lor. Uniunea Europeană a criticat aceste planuri, spunând că pot dăuna procesului de pace în Orientul Mijlociu.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG