Linkuri accesibilitate

MAEIE: „Nu există nici o decizie luată de statul moldovean”


La inaugurarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim
La inaugurarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim

Chișinăul susține „intenția Statului Israel de a deschide o ambasadă” în capitala moldoveană.

Ministerul moldovean de Externe spune că Republica Moldova cunoaște dorința Israelului ca ambasadele străine din Tel Aviv să se mute în Ierusalim, dar că Chișinăul nu a luat nicio decizie în această privință. Precizarea a fost făcută într-un răspuns dat Europei Libere după ce presa israeliană a relatat că se poartă asemenea negocieri și că ar exista șanse foarte mari să se ajungă la o înțelegere.

„Partea moldovenească a luat act de poziția diplomației israeliene, care promovează la toate nivelele subiectul relocării sediilor ambasadelor de la Tel-Aviv la Ierusalim. În acest moment (…) nu există nici o decizie luată de statul moldovean”, se spune în răspunsul Ministerului Afacrilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Potrivit agenției Mediafax, care citează postul public de radio israelian IPBC/Kan, un director al ministerului de Externe israelian, Yuval Rotem, s-a deplasat recent în R. Moldova, unde a discutat despre mutarea ambasadei. Autoritățile moldovene ar fi cerut în schimb deschiderea unei ambasade israeliene la Chișinău.

În răspunsul MAEIE pentru Radio Europa Liberă se spune, însă, că cele două chestiuni nu au „nicio legătură”, precizând că Chișinăul susține „intenția Statului Israel de a deschide o Ambasadă” în capitala moldoveană.

Puține țări au urmat până în prezent exemplul președintelui american Donald Trump, care a anunțat în decembrie 2017 că Statele Unite își mută ambasada din Tel Aviv în Ierusalim, oraș pe care și palestinienii îl consideră drept capitala lor. Uniunea Europeană a criticat aceste planuri, spunând că pot dăuna procesului de pace în Orientul Mijlociu.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG