Linkuri accesibilitate

Magnatul Oleg Tinkov renunță la cetățenia rusă pentru a se distanța de „o țară fascistă”


Oleg Tinkov
Oleg Tinkov

Oleg Tinkov, unul dintre cei mai de succes antreprenori din Rusia post-sovietică, a renunțat la cetățenie din cauza aversiunii sale față de războiul din Ucraina.

Tinkov, care locuiește la Londra, a postat pe pagina sa de Instagram, la 30 octombrie, o fotografie cu ceea ce pare a fi un document oficial prin care renunță la cetățenia rusă.

„Am luat decizia de a renunța la cetățenia rusă”, a declarat Tinkov în postarea de pe Instagram. „Nu pot și nu vreau să fiu asociat cu o țară fascistă care a început un război cu vecinul lor pașnic și [ucide] zilnic oameni nevinovați.”

Tinkov, în vârstă de 54 de ani, a profitat de șansa de a începe propria afacere după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, lansând lanțul de vânzare cu amănuntul de electrocasnice Technoshock și, mai târziu, producătorul de alimente Daria.

El a folosit profitul obținut din aceste afaceri pentru a lansa fabrica de bere Tinkoff, pe care a vândut-o ulterior gigantului berii Inbev pentru 200 de milioane de dolari. Apoi a fondat Tinkoff Bank, un creditor financiar online care și-a listat acțiunile la Bursa de Valori din Londra, afacere care l-a transformat în miliardar.

Tinkov, care a urmat un tratament pentru leucemie în Marea Britanie, a fost unul dintre singurii magnați ruși de profil înalt care s-a pronunțat împotriva războiului, numindu-l "nebunesc" într-o postare pe Instagram din aprilie.

Rusia i-au reprimat pe cei care critică războiul astfel că, mai târziu, în aceeași lună, Tinkov și-a vândut banca miliardarului Vladimir Potanin, favorabil Kremlinului.

Tinkov a declarat în postarea sa din 30 octombrie că speră că și alți oameni de afaceri ruși proeminenți îl vor urma „șubrezind astfel regimul lui Putin și economia sa și făcându-l, în cele din urmă, să fie învins”.

Cu toate acestea, magnații ruși riscă să fie arestați și să își piardă afacerile din țară dacă critică războiul.

Nu este însă cazul magnaților ruși care locuiesc în afara țării și care își fac banii din afaceri înregistrate în străinătate.

Nikolai Storonski, șeful miliardar al firmei de tehnologie financiară Revolut, cu sediul la Londra, ar fi renunțat și el la cetățenia rusă, s-a relatat pe 30 octombrie.

Storonski, în vârstă de 38 de ani, s-a născut ân UIcraina și este fiul lui Nikolai Storonski, un înalt funcționar al gigantului energetic Gazprom, controlat de Kremlin.

Storonski, care are, și el, pașaport britanic, a fost un critic al invaziei Rusiei în Ucraina, spunând că aceasta a fost „nu doar oribilă, ci aproape imposibil de crezut”.

„Aș dori să clarific, în mod public, ceea ce am simțit în sufletul meu încă din prima zi: războiul nu este niciodată răspunsul”, a scris el într-o postare pe blog la începutul lunii martie, la doar câteva zile după ce Rusia a declanșat conflictul.

„Acest război este greșit și total detestabil. Sunt oripilat și îngrozit de efectele sale și mă alături tuturor celor care, în întreaga lume, cer încetarea imediată a luptelor și un angajament pentru soluții diplomatice. Niciun alt om nu ar trebui să mai moară în acest conflict inutil”, a adăugat el.

Storonski este cofondator și director executiv al Revolut, care proiectează software de aplicații pentru transferuri de bani și servicii financiare conexe. Bloomberg îi estimează averea la 6,7 miliarde de dolari.

XS
SM
MD
LG