Linkuri accesibilitate

Mai multe șanse de transplant pentru pacienții din Moldova


Instrumente chirurgicale folosite în intervențiile de transplant.
Instrumente chirurgicale folosite în intervențiile de transplant.

R. Moldova a aderat la platforma internațională FOEDUS, din care fac parte 19 țări. Este vorba despre un sistem informațional în care statele-membre plasează informații despre organele pe care le pot oferi pentru transplantare celorlalte țări, prioritare fiind cele vecine.  

„Dacă Moldova are un organ pentru care nu s-a găsit un pacient compatibil pe teritoriul țării, poate să-l ofere pe această platformă. Organul disponibil este ofertat, în primul rând, țărilor vecine, în cazul nostru - României. Dacă România îl refuză, atunci el pleacă mai departe”, a explicat pentru Europa Liberă directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Organele vor putea fi transportate cu o cursă directă de avion. „Ficatul are nevoie pentru transportare, de la prelevare până la transplantare, de 8 ore. Există dispozitive speciale de transportare care permit menținerea organului pentru o perioadă mai îndelungată. Astfel, dacă avem un ficat din Milano, Trieste sau Treviso, din orașele unde există curse directe spre R. Moldova, cu siguranță, avem toate șansele să îl transplantăm”, a exemplificat Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan, și preşedintele FOEDUS, Franz Immer
Directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan, și preşedintele FOEDUS, Franz Immer

Pentru aderarea la această platformă, R. Moldova va plăti în primii 3 ani de la aderare o taxă în valoare de 1.000 de euro. După aderare, directorul Agenției Naționale de Transplant a fost ales membru al comitetului trezorerial al platformei.

De la începutul acestui an, în R. Moldova au fost realizate cinci transplanturi de ficat și opt de cornee, alte câteva operații similare fiind în pregătire. De asemenea, cinci persoane au făcut transplant de rinichi în străinătate.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG