Linkuri accesibilitate

Mai multe landuri din Germania interzic folosirea propagandistică a simbolului „Z”


Simbolul Z într-o emisiune a postului ARD TV.
Simbolul Z într-o emisiune a postului ARD TV.
Mai multe landuri din Germania interzic folosirea propagandistică a simbolului „Z”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

„Litera ‚Z’ ca simbol al fascismului putinist să se interzică în toată Germania”. Această propunere a fost formulată de liberalul Joachim Stamp, vicepremier şi ministru pentru familie, integrare şi refugiaţi din guvernul landului federal, Renania de Nord-Vestfalia.

Solicitarea ministrului a fost postată pe Twitter, după ce landurile Bavaria şi Saxonia Inferioară au decis penalizarea celor care arborează în public litera „Z”.

Luni au anunţat şi landurile Berlin şi Brandenburg că vor sancţiona persoanele care vor folosi în public acest simbol, pentru a-şi manifesta astfel susţinerea invaziei sau simpatia pentru regimul lui Putin. Potrivit postului de radio WDR, land-ul Renania de Nord-Westfalia nu va interzice folosirea publică a acestui simbol, calificat de unii oficiali drept anti-constituţional. În conformitate cu articolul 140 din Codul Penal german, folosirea unor coduri, simboluri şi însemne, considerate anti-constituţionale, se sancţionează cu amendă sau cu o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Potrivit unor statistici oficiale (citate de postul public de radio-televiziune RBB24), aplicarea prevederii din Codul Penal a jucat pînă acum un rol secundar. În anul 2020, au fost înregistrate 148 de cazuri în toată Germania, dintre care 15 s-au soldat cu o condamnare pentru folosirea unor simboluri de propagandă.

Legea are în vedere, în primul rând, simboluri provenite din perioada nazistă, ca de exemplu svastica. La acestea s-ar putea adăuga acum şi semnul „Z”, folosit ca inscripţionare a tancurilor sau maşinilor militare ale armatei ruse, prezente în Ucraina.

Există mai multe interpretări pentru semnificaţia propriu zisă a semnului. Unii afirmă că „Z” ar simboliza combinaţia cuvintelor ruseşti „за победу” (za pobedu), adică: „pentru victorie”. Alţii cred că „Z” are o semnificaţie mai largă şi ar proveni de la prima literă a cuvântului rusesc: запад (zapad), ceea ce în traducere înseamnă „vestul”.

Postarea ministrului Joachim Stamp din Renania de Nord-Westfalia a fost însoţită de numeroase comentarii, ca de altfel şi ştirile sau articolele legate de acest subiect. Ministrul federal al agriculturii, ecologistul Cem Özdemir, de exemplu, a comentat solicitarea colegului său renan, cerînd să se pedepsească şi folosirea simbolului susţinătorilor organizaţiei „Lupii cenuşii” („Bozkurtçular”). Este vorba despre o organizaţie turcă de extremă dreapta, despre care Centrala federală pentru educaţie politică crede că are în Germania peste 18.000 de aderenţi.

Simbolul Wolfsangel în „Ghidul de coduri, simboluri şi însemne ale extremei-dreapta”, Fundația Friedrich Ebert, București, 2017.
Simbolul Wolfsangel în „Ghidul de coduri, simboluri şi însemne ale extremei-dreapta”, Fundația Friedrich Ebert, București, 2017.

Un alt comentator cerea pedepsirea celor care folosesc simbolul nazist, cunoscut sub denumirea Wolfsangel. Simbolul acesta a fost preluat şi de ucrainenii care au fondat, în 2014, aşa-numitul „regiment Azov” (ucr. Полк Азов), integrat, în prezent, în trupele ministerului de interne.

Simbolul inspirat dintr-o rună, din vechea scriere a triburilor germanice, a fost folosit ca semn al unor unităţi germane SS.

Potrivit „Ghidului de coduri, simboluri şi însemne ale extremei-dreapta”, editat, în 2017, în limba română, de Fundaţia „Friedrich Ebert”, simbolul este interzis şi în România, fiindcă încalcă prevederile legii 217 din 2015.

Previous Next

XS
SM
MD
LG