Linkuri accesibilitate

Mai mulți deputați comuniști și socialiști au participat la o recepție dedicată Zilei Rusiei, la ambasada rusă de la Chișinău  


Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vlad Batrîncea și Vladimir Voronin îndreptându-se spre ambasada Rusiei la Chișinău.
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vlad Batrîncea și Vladimir Voronin îndreptându-se spre ambasada Rusiei la Chișinău.

Mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, fețe bisericești și ambasadori ai unor state ca Azerbaidjan și Kazahstan au fost surprinși de jurnaliști, pe 9 iunie, la Ambasada Federației Ruse de la Chișinău.

Potrivit comentariilor oferite de oficiali jurnaliștilor, politicienii au fost invitați la un eveniment dedicat Zilei naționale a Federației Ruse. Unii deputați au confirmat că este vorba de o „recepție oficială”, la care au participat și ambasadori.

În imaginile publicate de postul TV8 apar deputații BCS Vladimir Voronin, Fiodor Gagauz, Vlad Batrîncea, Grigore Novac și fostul lor coleg, Vasile Bolea, care a aderat recent la un partid de pe orbita oligarhului fugar Ilan Șor – „Renașterea”.

Printre invitați a fost și fostul deputat comunist Mark Tkaciuk. „Colegii de la ambasadă au decis să ne cheme, dar asta nu schimbă poziția noastră în raport cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. (...) Trupe străine pe teritoriul Ucrainei nu trebuie să fie. Suntem împotriva războiului”, a spus Tkaciuk.

Fotografiile publicate de o jurnalistă ucraineană care activează în R. Moldova arată, că pe lângă deputați și ambasadori, la eveniment au participat și fețe bisericești.


Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a observat la ședința plenară că deputații BCS sunt absenți și a spus că le va reaminti mereu că „Rusia este un stat agresor, iar Putin – un criminal”.

„Înțeleg că astăzi este Ziua națională a Federației teroriste Ruse. Cu ocazia asta, un număr de deputați, aflați în slugărnicia Kremlinului, au mers să sărbătorească ziua Rusiei. Este foarte regretabil și trebuie să condamnăm”, a comentat deputatul PAS, Andrian Cheptonar.

Ziua națională a Rusiei este sărbătorită pe 12 iunie.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG