Linkuri accesibilitate

Morți și răniți civili | Mai multe regiuni ucrainene atacate de rachetele și dronele rusești


Atacul din Zaporojie s-a soldat cu morți și răniți în rândul populației civile.
Atacul din Zaporojie s-a soldat cu morți și răniți în rândul populației civile.

Atacurile cu rachete rusești din 18 octombrie au ucis mai mulți civili în Ucraina, inclusiv cinci persoane după ce o rachetă a lovit în timpul nopții o clădire de apartamente din orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

Guvernatorul Iuri Malașko a declarat inițial pentru RFE/RL că două persoane au murit și trei sunt date dispărute după ce o rachetă antiaeriană S-300 a lovit clădirea. El a anunțat ulterior pe Telegram că trupurile celor trei persoane dispărute au fost găsite în ruinele blocului. Cinci persoane au fost rănite și au fost spitalizate, a precizat oficialul ucrainean.

Explozia a distrus etajele trei, patru și cinci ale blocului de apartamente, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat publicat pe Facebook, adăugând că au fost evacuați aproximativ 50 de locatari.

Președintele Volodimir Zelenski a condamnat atacul, precizând că racheta a lovit „o clădire obișnuită cu cinci etaje” și că opt apartamente au fost distruse. „Cei responsabili de atac trebuie să răspundă,” a spus el.

Malașko a declarat pentru RFE/RL că atacul nu a avut un obiectiv militar. „Nu se află în apropiere nici elemente importante de infrastructură, nici unități militare. Acesta este centrul orașului, unde se desfășoară viața de zi cu zi a oamenilor. Nu este clar de ce au lovit această locuință în special", a spus el.

Și infrastructura orașului Sumi din nord-estul țării a fost ținta unei drone Shahed, a anunțat administrația militară regională pe Telegram. Drona a lovit după ce o alarmă aeriană a sunat cu puțin timp înainte de ora locală 23.00, pe 18 octombrie.

Un alt atac aerian rus, în seara zilei de 18 octombrie, a lovit în regiunea Nikolaev, ucigând două persoane, a declarat Ministerul de Interne pe Telegram. „La ora 20:30, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra uneia dintre așezările din districtul Nikolaev. Două persoane au murit, corpurile lor au fost recuperate de salvatori de sub dărâmăturile unei clădiri distruse a unei unități de catering”, a declarat ministerul, adăugând că o persoană a fost rănită. RFE/RL nu a putut verifica aceste afirmații.

Rusia a bombardat în mod constant orașele ucrainene, ucigând și rănind civili și provocând pagube importante infrastructurii civile și energetice.

În regiunea estică Donețk, un civil a fost ucis în satul Netialovo după ce casa lui a fost bombardată de forțele ruse, au declarat autoritățile locale.

În regiunea estică Harkov, autoritățile ucrainene anunță că un bărbat a murit după ce tractorul său a trecut peste o mină de teren.

Între timp, Moscova susține că a respins atacuri ucrainene cu dronele în Crimeea ocupată și în două regiuni rusești. Ministerul apărării de la Moscova informează că antiaeriana rusă ar fi doborât 28 de drone care au atacat în cursul nopții regiunile Kursk și Belgorod și Crimeea. Ministerul a precizat că 10 drone au fost distruse deasupra Crimeei. Guvernatorul din Kursk, Roman Starovoit, a declarat că 12 drone au fost doborâte de apărarea aeriană a Rusiei deasupra regiunii sale.

Guvernatorul regional instalat de Rusia, Mihail Razvojaiev, a declarat în seara zilei de 18 octombrie că Rusia a doborât o rachetă deasupra Sevastopolului, sediul flotei de la Marea Neagră din Peninsula Crimeea. Racheta a explodat pe un câmp și nu s-au înregistrat răniți sau pagube, susține Razvojaiev. La rândul său, guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, afirmă, pe Telegram că au fost distruse șase drone de apărarea aeriană rusă în regiune. Ucraina nu a comentat aceste informații, care nu au putut fi verificat din surse independente.

Pe câmpul de luptă, generalul Oleksandr Tarnavskiy, comandantul unității militare ucrainene Tavria, a declarat că forțele ucrainene își continuă înaintarea planificată spre Marea Azov. Trupele din unitatea Tavria „își continuă ofensiva. Au avut un succes parțial la sud de Robotine”, a scris Tarnavski pe Telegram.

Robotine se află pe importantul drum care duce spre orașul Melitopol, important punct strategic din sud. Ucraina vrea să controleze acest drum pentru a întrerupe podul terestru care leagă pozițiile rusești din sud și est.

Oleksandr Ștupun, un purtător de cuvânt al trupelor din sud, susține și el că s-au înregistrat progrese în apropiere de Robotine. Vorbind la televiziunea națională, Shtupun a mai spus că bombardamentele s-au atenuat în jurul orașului Avdiivka.

Luptele grele au continuat în jurul orașului Avdiivka, situat în estul țării, la nord de Donețk, unde forțele rusești au încercat să pătrundă în ultimele zile.

Vitali Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, a afirmat pe 18 octombrie la televiziunea ucraineană că ofensiva rusă reprezentă cel mai mare asalt asupra localității Avdiivka de la începutul războiului, adică din februarie, anul trecut. Dar Barabaș a adăugat că forțele rusești par să fi rămas fără muniție și fără trupe de când au început atacul asupra Avdiivka, la 10 octombrie. Se înregistrează, spune el „mai puține bombardamente, mai puține atacuri cu rachete, chiar mai puține atacuri asupra pozițiilor noastre."

XS
SM
MD
LG