Linkuri accesibilitate

„Mai poate fi oprită ascensiunea lui Dodon și a socialiștilor? (Vitalie Ciobanu/cotidianul.md)


„Circ în tramvaiul Curții Constituționale”/Al. Tănase/timpul.md).

Mai poate fi oprită ascensiunea lui Dodon și a socialiștilor? – se întreabă Vitalie Ciobanu într-un editorial pe cotidianul.md. Din coabitarea dintre Blocul ACUM și PSRM câștigă categoric partida pro-rusă, nicidecum nobila cauză a dezoligarhizării și europenizării, consideră comentatorul. „Azi justiția trece sub controlul socialiștilor, bucată cu bucată. Diferența dintre ei și PD e că PSRM imprimă avidității sale de putere și o amprentă străină, rusească.” Pentru Ciobanu, coabitarea celor două formaţiuni a devenit tot mai toxică pentru țară și pentru identitatea Blocului ACUM, pentru obiectivele anunțate în campania electorală. „Cei care observă de pe margine competiția surdă dintre ACUM și PSRM, taxându-i pe primii cum le vine la gură, poate ar face mai înțelept să încerce măcar un spațiu de dialog între politicienii proeuropeni, că sunt la putere sau în opoziție. Nu un troc imund, cum s-a întâmplat înainte între PD și PSRM, ci o colaborare în interes național, una care să se poată opune ascensiunii lui Dodon și a socialiștilor, adică Rusiei”, concluzionează Vitalie Ciobanu.

„Circ în tramvaiul Curții Constituționale” este o analiză semnată de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase publicată pe blogul său şi preluată de timpul.md. „Politicienii și suporterii lor au reușit… să compromită noua componență a Înaltei Curţi, chiar dacă acești judecători nu au adoptat încă nici o hotărâre”. Tănase remarcă că din cei 6 judecători doar doi sunt calificați în domeniul dreptului constituțional. „Soluția ar fi fost se recurgă la numirea pe termene diferite a judecătorilor: doi judecători trebuiau numiți pentru 2 ani, doi judecători pentru 4 ani și alții doi pentru 6 ani… Numai astfel, nici o putere, oricare ar fi fost aceasta, nu ar fi fost în măsură, nici măcar teoretic, să îi numească pe toți judecătorii după bunul plac pentru a controla total Curtea Constituţională...Din păcate, această ocazie a fost din nou ratată, iar peste 6 ani toate se vor relua de la zero, în dulcele stil moldovenesc”, concluzionează Alexandru Tănase.

Editorialistul portalului deschide.md, Petru Bogatu, scrie că după ce au votat la unison pentru politrucii Vladimir Țurcan, Domnica Manole sau Nicolae Roșca în funcţia de judecători constituţionali, socialiții și Blocul ACUM se arată surprinşi și contrariaţi de ce au făcut. „Pentru prima oară în ultimii ani la Chișinău nu se respectă nici măcar independența formală a puterii judecătorești. În funcțiile de magistrați sunt promovați nu profesioniști, ci activiști de partid... Maia Sandu se stropșește la procurori și judecători, cerându-le să fie nepărtinitori și echidistanți… de cealaltă parte Igor Dodon adesea se vede silit să se deghizeze, întrucât trebuie să facă toate potlogăriile la vedere. Să-și promoveze oamenii în cele mai înalte funcții, să pună stăpânire pe Curtea Constituțională, Apărare, Securitate și pe alte pârghii ale puterii reale”, opinează, între altele, Petru Bogatu.

Întâlnirea ministrului Apărării Pavel Voicu cu omologul său rus Serghei Şoigu, este contrară politicii externe a guvernului, iar conform Constituției, este o violare a Legii Supreme în stat și în funcție de ce vor discuta cei doi oficiali la Chișinău, ar putea fi calificată drept trădare de patrie. De această părere este fostul Secretar de Stat al Ministerului Apărării, Dumitru Mînzărari, citat de realitatea.md. „Demiterea ministrului și înlocuirea lui cu un interimar din afara ministerului, până Parlamentul discută o noua candidatură, e cel mai mic pas ce s-ar cere făcut în astfel de condiții”, mai notează Mînzărari.

Apropierea alegerilor locale din 20 octombrie va scinda şi mai mult rândurile coaliției de guvernare formată din Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, crede politologul Igor Volnițchi, citat de agenţia de presă IPN. „Forțele politice care constituie actualmente coaliția de guvernare trebuie să înțeleagă că alianța lor și așa este firavă și poate să se destrame sub influența alegerilor locale și că a venit timpul să facă anumite concluzii: să semneze anumite documente, să încheie anumite acorduri, un oarecare pact de „neagresiune” sau măcar înțelegeri verbale”, notează Volnițchi.

Ziarul Naţional îl citează pe fostul premier Ion Sturza care afirmă că, odată cu trecerea timpului, s-ar spulbera și speranța că „dezoligarhizarea se va produce”. El consideră că după plecarea lui Vlad Plahotniuc schemele de corupție au rămas. „Baza economică a vechiului regim rămâne intactă. La baza economică a oligarhiei moldovenești stau crima economică, șantajul, dosarele fabricate, arestările, intimidarea familiilor, strângerea de biruri de la toți și de la toate… Fumigenele cu Curtea Constituţională și altele sunt OK, dar cine strânge banii astăzi? ”, se întreabă Ion Sturza.

„Și după 30 de ani cu „mortul” după noi” este editorialul semnat în Ziarul de Gardă de Petru Grozavu. Ideea lui e că în 30 de ani de Independență post-sovietică, multe lucruri s-au schimbat: „nu mai avem poliție politică (KGB), s-au deschis arhivele, s-au descuiat hotarele, au căzut cortinele… Noi? Ce s-a întâmplat cu noi? Ne-am schimbat, nu ne-am schimbat? URSS nu mai este de aproape 30 de ani. Cât putem să umblăm cu „mortul” după noi?”. Autorul aminteşte în context despre recenta decizie a guvernului Sandu de a declara ziua de 23 august - Ziuă comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. „Decizia Executivului nu a plăcut socialistului Igor Dodon, care se pregătește nu de comemorări, ci de sărbătoare: „noi vom sărbători eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă”, a declarat el presei. Va sărbători cu invitați din Rusia și cu un concert în Piața Marii Adunări Naționale. „Turnați vin și dați găluște”. Vai de capul lui”, conchide Petru Grozavu.

XS
SM
MD
LG