Linkuri accesibilitate

Mai puțini adolescenți au relații sexuale și apelează mai des la contracepție


Numărul adolescenților din R. Moldova care au relații sexuale a scăzut în ultimii opt ani. Aceasta ne vorbește despre accesul mai mare la informații și educația sexuală
Numărul adolescenților din R. Moldova care au relații sexuale a scăzut în ultimii opt ani. Aceasta ne vorbește despre accesul mai mare la informații și educația sexuală

Un studiu realizat o dată la 4 ani arată că activitatea sexuală adolescenților din R. Moldova a scăzut în ultima perioadă, mai ales în rândul băieților. Specialiștii explică scăderea prin faptul că tinerii de azi sunt mai informați, dar și că petrec mult timp pe internet.

Studiul privind comportamentele de sănătate ale copiilor de vârstă școlară, realizat concomitent în mai multe țări, arată că, în decurs de 8 ani, numărul adolescenților din R. Moldova care au relații sexuale a scăzut de la 38 la 33,5%.

Autoarea studiului spune că acest fenomen se observă nu doar în R. Moldova, dar și în mai multe țări din regiune. „Această scădere ne vorbește despre accesul mai mare la informații și educația sexuală. Noi promovăm ideea ca adolescenții să își înceapă viața sexuală atunci când sunt pregătiți. Un alt motiv ar fi refugiul adolescenților în lumea virtuală. Din punctul de vedere al riscurilor pentru sănătatea sexual-reproductivă, sigur că este un indicator bun”, explică directoarea Centrului „Neovita”, medicul obstetrician-ginecolog Galina Leșco.

Totuși, există diferențe atunci când este vorba de gen și vârstă. Spre exemplu, în anul 2014, 60% din respondenții băieți în vârstă de 17 ani erau implicați în relații sexuale, iar în 2022 – doar 43%. În rândul fetelor de 17 ani, tendința este de creștere: de la 22% în 2014 la 25% în 2022.

De asemenea, în timp ce băieții de 15 ani aveau o viață sexuală mai activă în 2014 (33%), în 2022 doar 18% din adolescenții de aceeași vârstă erau implicați sexual. Numărul fetelor de 15 ani care au relații sexuale a crescut, de la 4% în 2014 și în 2018 la 6% în 2022.

„Orice contracepție e mai bună decât un avort”

Studiul mai arată că adolescenții care au relații sexuale utilizează tot mai des metode de contracepție. Băieții folosesc prezervative, iar fetele iau pilule contraceptive.

Astfel, dacă în 2018 adolescenții de 15 ani utilizau prezervativul doar în proporție de 50%, în anul 2022 - 71 la sută. Și ponderea celor care utilizează prezervative la vârsta de 17 ani a crescut, de la 64% în 2018 la 75% în 2022.

Dintre adolescentele de 17 ani, 10% utilizau mai des pastile contraceptive în 2022, în creștere față de 7% în 2018, iar printre cele de 15 ani ponderea a crescut de la 10% la 13%.

Asta deși pastilele contraceptive pot preveni o sarcină nedorită, nu și bolile cu transmitere sexuală. Totuși, spune Galina Leșco, e bine ca adolescentele se protejează măcar așa decât deloc.

„Orice contracepție este mai bună decât o întrerupere de sarcină. Noi avem pe piață o mare varietate de contraceptive, care, în multe cazuri, au efecte suplimentare, cum ar fi profilaxia endometriozei, care poate duce la infertilitate, profilaxia menstruațiilor dureroase, ajutor în reglarea ciclului menstrual. Contracepția aduce mai multe plusuri decât disconfort”, precizează medicul.

Totodată, specialista recomandă adolescentelor să nu facă abuz de pilula contraceptivă de urgență, întrucât aceasta dereglează ciclul menstrual.

Studiul privind comportamentele de sănătate al copiilor de vârstă școlară a fost realizat de centrul „Neovita” în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, în perioada aprilie-mai 2022, pe un eșantion de 7.552 elevi cu vârste de 11, 13, 15 și 17 ani, din 126 de instituții de învățământ din R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG